7 Aplikasi Lanjutan yang Hanya Ada di Xiaomi Mobile | Tidak. 2 Mengikuti Netflix!

Adakah anda sudah tahu bahawa terdapat beberapa aplikasi khas Xiaomi yang sangat canggih? Ayuh, ketahui senarai lengkap aplikasi Xiaomi terbaik di bawah.

Sekarang terdapat banyak syarikat telefon pintar yang menyediakan aplikasi wajib untuk menyokong perkhidmatan atau prestasi alat mereka, ini juga yang dilakukan Xiaomi dalam produk telefon pintarnya.

Syarikat China, Xiaomi , terkenal dengan produk gajetnya yang sangat pelbagai dan harganya masih berpatutan.

Bukan hanya produk gadget, Xiaomi juga menyediakan berbagai aplikasi yang menawarkan berbagai fitur dan fungsi canggih untuk memenuhi kebutuhan penggunanya.

Aplikasi ini sengaja dikembangkan oleh pasukan pengembang MUI dengan tujuan untuk memudahkan pengguna ketika menggunakan perkhidmatan atau mengoperasikan salah satu produk Xiaomi.

 • Video Mi
 • Mi WiFi
 • Rumah Mi
 • Mi Fit
 • Mi Jatuhkan
 • Mi-Bayar
 • Aplikasi canggih yang hanya ada pada telefon bimbit Xiaomi

  Walaupun menawarkan produk gadget dengan harga yang berpatutan, Xiaomi tidak kedekut dalam menyediakan aplikasi canggih dalam produk telefon pintarnya.

  Bukan hanya melengkapkan satu atau dua aplikasi, tetapi lebih dari itu. Menariknya, aplikasi canggih ini sebenarnya dapat digunakan bukan hanya untuk pengguna telefon bimbit Xiaomi.

  Lalu, apakah senarai aplikasi Xiaomi yang canggih? Berikut adalah senarai aplikasi canggih yang dilaporkan hanya ada dan dapat digunakan pada telefon bimbit Xiaomi .

  1. Alat kawalan jauh Mi

  Muat turun melalui Google Play.

  Sekiranya pada kebanyakan telefon Android lain tidak dilengkapi dengan kemudahan aplikasi sokongan yang mempunyai fungsi seperti jarak jauh , di telefon bimbit Xiaomi anda dapat mencari aplikasi ini.

  Aplikasi canggih ini dipanggil Mi Remote . Seperti namanya, aplikasi ini berfungsi sebagai alat kawalan jauh untuk mengawal peranti elektronik melalui telefon bimbit Xiaomi anda.

  Aplikasi ini membolehkan anda untuk mengawal pelbagai peranti elektronik seperti televisyen , penghawa dingin , kipas , Mi Boxes , DVD dan peranti elektronik lain yang dilengkapi dengan kemudahan inframerah.

  Selain itu, aplikasi ini juga dilengkapi dengan pilihan bahasa Inggeris untuk memudahkan anda mengendalikan aplikasi tersebut.

  Aplikasi ini juga sepertinya digunakan pada ponsel Android lain selain Xiaomi, tetapi dengan catatan bahawa telefon bimbit anda sudah memiliki fitur inframerah.

  MaklumatAlat kawalan jauh Mi
  Pemaju Xiaomi Inc.
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.1 (163,694)
  Saiz 27MB
  Pasang 10M +
  Android Minimum 4.3

  2. Mi Video

  Muat turun melalui Google Play

  Aplikasi Xiaomi lanjutan seterusnya dipanggil Mi Video . Sama seperti aplikasi Netflix, aplikasi Mi Video juga menyediakan kemudahan untuk menonton filem dalam talian tanpa perlu memuat turunnya.

  Mi Video adalah hasil kolaborasi Xiaomi dengan beberapa penyedia kandungan streaming seperti Hungama Play, SonyLiv, Voot, Sun NXT, ALT Balaji, Viu, TVF, dan Flickstree.

  Aplikasi ini menawarkan lebih dari 500,000 jam kandungan video di mana sekitar 80 peratus kandungan dapat ditonton secara percuma atau percuma.

  Selain itu, Mi Video juga menawarkan mod gambar-dalam-gambar yang membolehkan anda membuka aplikasi lain tanpa perlu menutup video.

  Menariknya, bagi anda pengguna bukan Xiaomi, anda masih boleh memuat turun aplikasi Mi Video melalui geng Google Play.

  MaklumatVideo Mi
  Pemaju Xiaomi Inc.
  Ulasan (Bilangan pengulas) 3.7 (16,246)
  Saiz 24MB
  Pasang 100M +
  Android Minimum 4.1

  3. Mi WiFi

  Muat turun melalui Google Play

  Mi WiFi adalah aplikasi yang berfungsi untuk menghubungkan dan menyegerakkan telefon bimbit Xiaomi anda dengan produk Mi WiFi Router.

  Setelah disambungkan, telefon bimbit Xiaomi anda akan bertindak sebagai pengurus pelayan untuk menguruskan rangkaian penghala Mi WiFi.

  Aplikasi Mi WiFi sudah menyokong dua bahasa iaitu Cina dan Inggeris, jadi anda akan lebih mudah dikendalikan.

  Sebenarnya, aplikasi ini dilaporkan dapat secara automatik mengesan bahasa yang digunakan pada telefon bimbit anda, geng.

  Selain pengguna telefon bimbit Xiaomi, aplikasi ini juga dapat dinikmati oleh pengguna HP berasaskan Android yang lain

  MaklumatMi WiFi
  Pemaju Xiaomi Inc.
  Ulasan (Bilangan pengulas) 2.9 (13,938)
  Saiz 22MB
  Pasang 1M +
  Android Minimum 4.2

  4. Rumah Mi

  Muat turun melalui Google Play

  Mi Home adalah aplikasi Xiaomi rasmi yang dapat memudahkan anda menjalankan kawalan terhadap produk Xiaomi yang anda miliki.

  Seperti yang kita ketahui, Xiaomi tidak hanya melancarkan telefon pintar tetapi juga produk lain seperti lampu, CCTV, TV, peminat, penggera, dan banyak lagi.

  Dengan menggunakan aplikasi ini, anda dapat mengawal objek-objek ini dari telefon bimbit anda supaya geng lebih mudah dan praktikal.

  MaklumatRumah Mi
  Pemaju Xiaomi Inc.
  Ulasan (Bilangan pengulas) 3.9 (114,436)
  Saiz 67MB
  Pasang 5M +
  Android Minimum 4.0

  5. Mi Fit

  Muat turun melalui Google Play

  Aplikasi Xiaomi lanjutan seterusnya adalah Mi Fit . Aplikasi ini berfungsi untuk memantau dan membina rutin gaya hidup sihat dan disiplin penggunanya.

  Aplikasi ini membantu anda membuat program latihan fizikal, menganalisis kualiti tidur, untuk mengatur agar proses latihan menjadi lebih berkesan.

  Namun, untuk menggunakan aplikasi ini, anda mesti menyambungkannya ke peranti Mi Band .

  Aplikasi Mi Fit ini dapat digunakan pada semua perangkat mudah alih Android Xiaomi atau tidak.

  MaklumatMi Fit
  Pemaju Anhui Huami Information Technology Co., Ltd.
  Ulasan (Bilangan pengulas) 3.6 (357,718)
  Saiz 48MB
  Pasang 10M +
  Android Minimum 4.3

  6. Mi Drop

  Muat turun melalui Google Play

  Mi Drop adalah aplikasi yang dibuat oleh Xiaomi yang berfungsi untuk memindahkan berbagai jenis file seperti gambar, video, data, ke aplikasi.

  Proses transfer data dapat dilakukan dengan menggunakan jaringan internet atau bluetooth.

  Selain itu aplikasi ini dapat digunakan untuk berbagi data antara perangkat smartphone Android dan Android ke Windows melalui koneksi FTP.

  Sayangnya, aplikasi ini hanya ditujukan untuk pengguna telefon bimbit Xiaomi sahaja, geng.

  MaklumatMi Jatuhkan
  Pemaju Xiaomi Inc.
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.8 (378.806)
  Saiz 5.0
  Pasang 100M +
  Android Minimum 4.4

  7. Mi-Bayar

  Mi-Pay adalah sistem pembayaran berasaskan mudah alih rasmi Xiaomi berdasarkan Near Field Communication (NFC) yang menyokong kad kredit, debit dan pengangkutan awam di China.

  Sayangnya aplikasi ini belum dirilis secara resmi di Indonesia, jadi anda belum dapat menikmati fitur yang ditawarkan oleh aplikasi ini, geng.

  Kemas kini terakhir, aplikasi Mi-Pay baru dilancarkan secara rasmi di India pada 20 Mac yang lalu. Jadi, mari kita tunggu jadual pelepasan Mi-Pay di Indonesia.

  Itu adalah beberapa daftar aplikasi Xiaomi canggih, beberapa di antaranya dapat dinikmati oleh semua pengguna ponsel Android, dan selebihnya hanya ditujukan untuk pengguna telefon bimbit Xiaomi.

  Bagi anda pengguna telefon bimbit Xiaomi, pernahkah anda menggunakan aplikasi Jaka di atas?

  Baca juga artikel mengenai aplikasi menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan