6 Cara Membaca Mesej WhatsApp Tanpa Cek Biru Terlihat

Mesej WhatsApp Web dan status telah dibaca atau tidak dalam bentuk tanda semak biru. Dan ulasan berikut mengenai cara membaca WhatsApp tanpa tanda semak ..

Setelah diambil alih oleh Facebook, WhatsApp berjaya memperoleh nombor yang luar biasa sebagai aplikasi pesanan terbaik di dunia. Sehingga kini, WhatsApp telah digunakan oleh 990 juta pengguna di seluruh dunia. Hebat bukan? Tidak hairanlah ketika membuka WhatsApp, kenalan WhatsApp anda akan terus bertambah setiap hari.

Walaupun terus berkembang, nampaknya WhatsApp tidak berhenti melancarkan ciri baru. Ciri baru yang masih dilancarkan oleh WhatsApp adalah WhatsApp Web dan status mesej telah dibaca atau tidak dalam bentuk tanda semak biru. Dan ulasan berikut tentang cara membaca WhatsApp tanpa tanda semak biru harus dilihat.

BACA JUGA
  • 4 Cara Menggunakan 1 HP 2 WA Serentak, Jangan Cuba Beli Telefon bimbit Baru!
  • 5 Jenis Penipuan Berbahaya Yang Menyerang Pengguna WhatsApp
  • 14 Petua WhatsApp (Mungkin) Anda Tidak Tahu Sehingga Kini

Cara Membaca WhatsApp Tanpa Pemeriksaan Biru Yang Terlihat

Bagi anda yang sering menggunakan WhatsApp, anda mungkin kecewa kerana privasi anda untuk mengabaikan mesej seseorang terancam. Bayangkan, sekarang orang dapat mengetahui bahawa anda telah membaca mesej itu atau tidak. Pada akhirnya, jadi tidak baik jika anda mahu mengabaikannya juga? Nah, ada cara untuk menyembunyikan status mesej yang dibaca di WhatsApp .

Aplikasi Sosial & Pemesejan WhatsApp Inc. MUAT TURUN

1. Lihat dari Tetapan Pantas

Adakah anda mempunyai mesej WhatsApp dari orang yang anda hindari? Ia boleh menjadi mantan atau bahkan orang yang mempromosikan. Untuk mengelakkan munculnya tanda biru pada mesej yang anda baca, anda boleh membaca mesej masuk dari Tetapan Pantas sahaja. Mesej WhatsApp yang dibaca melalui Tetapan Pantas atau Bar Pemberitahuan tidak akan memaparkan tanda semak biru pada pengirim.

2. Menggunakan Widget

Selain memperindah tampilan skrin utama telefon pintar Android anda, Widget WhatsApp mempunyai fungsi lain, yang dapat digunakan untuk membaca pesan WhatsApp tanpa diketahui oleh pengirim. Selagi anda hanya membaca mesej yang terdapat di Widget, tanda semak biru pada pengirim tidak akan muncul. Tetapi, setelah anda membalas, tanda semak biru akan muncul.

3. Kaedah Mod Pesawat

Anda sendiri juga mesti kecewa sekiranya mesej itu belum dibaca, tetapi tidak dijawab? Ya, saya akan merasa tidak diendahkan. Baiklah, agar tindakan anda mengabaikan mesej orang tidak menyakitkan perasaan mereka, anda boleh menggunakan kaedah mudah tanpa bantuan aplikasi. Untuk membaca mesej WhatsApp tanpa memberikan senarai semak biru kepada pengirim, anda boleh memasuki Mod Pesawat apabila mesej tiba. Kemudian baca mesej itu. Setelah membaca, anda boleh keluar dari Mod Pesawat sekali lagi. Hasilnya, berbual dengan pengirim tidak akan berubah menjadi senarai semak biru. Ia mudah, bukan? Tetapi kaedah ini hanya berlaku untuk pengguna iPhone, sementara di Android tidak berlaku.

4. Tetapan Privasi di WhatsApp

Sekiranya anda harus memasuki Mod Pesawat yang rumit setiap kali anda melakukan sembang masuk, anda boleh menggunakan kaedah lain yang disediakan oleh WhatsApp. Yaitu dengan memasukkan tetapan WhatsApp, kemudian pilih Akaun . Setelah memasukkan tetapan Akaun, pilih Privasi , kemudian ubah pilihan Terlihat terakhir ke Tidak ada , dan hapus senarai semak di bahagian Baca resit .

Kemudian, setiap sembang yang anda baca tidak akan berubah menjadi tanda semak biru pada penerima. Malangnya, ini juga akan membuatkan anda tidak dapat mengetahui sama ada mesej anda telah dibaca oleh penerima atau tidak.

5. Gunakan Web WhatsApp

Setelah dilancarkan pada akhir tahun 2015, Web WhatsApp memang telah menyokong banyak penyemak imbas web. Salah satunya ialah Mozilla Firefox. Sekarang, dengan menggunakan penyemak imbas Mozilla, anda dapat menyembunyikan tanda biru dalam sembang yang anda baca di WhatsApp. Caranya, pasang ShutApp Add-on di penyemak imbas Mozilla yang anda gunakan. Muat turun ShutApp di sini. Dan ini hanya boleh digunakan dalam penyemak imbas Mozilla.

Untuk menggunakannya, klik ikon WhatsApp di bar alat untuk mengaktifkan ShutApp ketika Anda menggunakan Web WhatsApp. Setelah diklik, anda akan segera memasuki Mod Privasi WhatsApp . Klik sekali lagi untuk menamatkan sesi jika anda tidak mahu menyembunyikan status baca pada pengirim mesej WhatsApp.

Aplikasi Penyemak Imbas Organisasi Mozilla MUAT TURUN

6. Menggunakan WhatsApp Plus

Seperti namanya, WhatsApp Plus dilengkapi dengan pelbagai kelebihan berbanding WhatsApp Official . Salah satu ciri menarik yang disediakan oleh WhatsApp Plus adalah kemampuan untuk menyembunyikan status dalam talian, periksa biru ketika mesej telah dibaca, periksa semula ketika mesej dibaca, dan lain-lain. Oleh itu, dengan WhatsApp Plus anda dapat menyembunyikan status membaca anda di WhatsApp dengan mudah.

Perlu diingat, sebagai cadangan jangan menyembunyikan dua status senarai semak. Kerana Jaka telah mengalami pesanan masuk yang lambat. Muat turun apk WhatsApp Plus pada pautan yang disediakan juga. Kemudian pasang apk WhatsApp Plus seperti biasa.

Aplikasi Sosial & Pemesejan JalanTikus MUAT TURUN

Nah, betapa mudahnya bagaimana membaca WhatsApp tanpa tanda biru harus dilihat, dan sekarang privasi anda di WhatsApp lebih selamat, bukan? Anda boleh mengabaikan mesej WhatsApp rakan anda tanpa perlu risau untuk melukai perasaan mereka.

Artikel Berkaitan