7 Permainan dengan Hujung Jauh, Satu Bulan Tidak Cukup!

Adakah anda pernah bermain permainan yang berakhir begitu lama? Jaka mempunyai senarai tujuh permainan yang memerlukan masa berbulan-bulan untuk diselesaikan!

Satu kegembiraan dalam bermain permainan adalah bagaimana kita dapat menyelesaikan permainan dalam jangka waktu tertentu.

Terutama jika memerlukan perjuangan yang keras dan waktu yang lama untuk menyelesaikannya, kepuasan yang diperoleh akan meningkat beberapa kali.

Namun, adakah anda pasti dapat menyelesaikan tempoh permainan terpanjang di bawah ini?

 • Nasib (487 jam)
 • Disgaea: Jam Kegelapan (490 jam)
 • MAG (499 jam)
 • Satu Lagi Tempoh Permainan Tertua. . .
 • Tempoh Permainan Tertua

  Ketika pertama kali muncul, permainan video sangat sederhana dan tidak mempunyai jalan cerita yang kompleks.

  Seiring kemajuan industri permainan, kerumitan permainan juga meningkat. Permainan ini juga mempunyai jalan cerita yang panjang dan memerlukan masa yang lama untuk disiapkan.

  Permainan di bawah ini dianggap permainan yang paling lama berakhir. Jaka tidak memasukkan permainan yang mempunyai kotak pasir yang tidak ada habisnya.

  Masa yang disenaraikan di bawah adalah jumlah masa yang diperlukan untuk menyelesaikan misi utama dan sampingan.

  Melaporkan dari pelbagai sumber, berikut adalah senarai permainan!

  7. Gwent: Permainan Kad Witcher (472 jam)

  Sumber gambar: GOG

  Permainan Witcher terkenal sebagai permainan yang mempunyai banyak permainan di dalamnya. Salah satunya adalah permainan kad.

  Oleh kerana popularitinya, permainan kad ini mempunyai permainan tersendiri dengan tajuk Gwent: The Witcher Card Game .

  Permainan ini mempunyai mod cerita yang sebenarnya dapat diselesaikan hanya dalam empat jam. Masalahnya ialah, anda memerlukan sekitar 472 jam untuk dapat mengumpulkan semua kad.

  Semakin lengkap kad yang anda kumpulkan, semakin besar peluang anda untuk menang ketika berurusan dengan pemain lain.

  Anda boleh memainkan permainan ini melalui PC, iPhone, PlayStation 4 dan Xbox One.

  6. Takdir (487 jam)

  Sumber foto: The Verge

  Destiny adalah permainan yang menggabungkan genre FPS dan RPG. Pada dasarnya, permainan ini mempunyai mod cerita yang dapat diselesaikan hanya dalam 11 jam.

  Sudah tentu pemain tidak berpuas hati dengan jangka masa yang pendek. Oleh itu, pengeluar permainan ini juga mempunyai banyak pakej DLC yang boleh dimuat turun oleh pemain.

  Ini menjadikan keseluruhan jangka masa permainan untuk menyelesaikan semua misinya dapat menyentuh angka 487 jam .

  5. Disgaea: Jam Kegelapan (490 jam)

  Sumber foto: YouTube

  Bukan hanya permainan baru yang mempunyai jangka masa penyelesaian yang panjang. Terdapat juga permainan lama seperti itu.

  Contohnya ialah Disgaea: Hour of Darkness yang merupakan siri pertama permainan ini. Pada mulanya permainan ini dirilis di PlaysStation 2, walaupun sekarang dapat dimainkan di platform lain.

  Bergenre bermain peranan taktikal, anda akan berpetualang untuk menyelesaikan pelbagai misi. Sekiranya anda juga menyelesaikan misi sekunder, diperlukan sekitar 490 jam untuk menyelesaikan permainan ini.

  4. MAG (499 jam)

  Sumber foto: PlayStation

  Sebagai permainan PlayStation 3 eksklusif, permainan MAG terkenal kerana boleh dimainkan oleh banyak orang sekaligus sehingga 256 orang. Permainan ini membawa genre FPS yang sama dengan Call of Duty.

  Kerana banyak pemain yang dapat bermain dalam satu masa, permainan ini mendapat penghargaan dari Guinness World Record sebagai Pemain Terbanyak di Konsol FPS.

  Sebagai tambahan kepada mod berbilang pemain dalam talian, permainan ini mempunyai mod cerita yang memerlukan masa lebih dari 40 jam untuk disiapkan.

  Tetapi pemain yang berdedikasi untuk meneroka setiap peta dan mengumpulkan barang boleh memakan masa hampir 500 jam .

  Malangnya, pelayan permainan ini ditutup pada tahun 2014 sehingga anda tidak dapat memainkan permainan ini lagi.

  Satu Lagi Tempoh Permainan Tertua. . .

  3. Yu-Gi-Oh! GX: Permulaan Takdir (540 jam)

  Sumber foto: YouTube

  Tidak dapat dinafikan bahawa Yu-Gi-Oh! adalah salah satu permainan duel kad yang paling popular sepanjang masa. Banyak tajuk permainan yang boleh dimainkan di pelbagai platform.

  Salah satunya ialah Yu-Gi-Oh! GX: Permulaan Destiny yang dilancarkan untuk konsol PlayStation 2 pada tahun 2007. Permainan ini juga dikenali sebagai Yu-Gi-Oh! GX: Tag Force Evolution di Eropah dan Yu-Gi-Oh! Duel Monsters GX: Tag Force Evolution di Jepun.

  Permainan ini akan menjadikan kita menjadi duelis terbaik dengan mengumpulkan kad dan mengalahkan lawannya.

  Baiklah, supaya anda dapat menyelesaikan permainan ini sepenuhnya dengan mengumpulkan semua kad dan penggalak, sekurang-kurangnya anda memerlukan sekurang-kurangnya 540 jam!

  2. Monster Hunter 3 Ultimate (603 jam)

  Sumber foto: YouTube

  Dikeluarkan untuk konsol Nintendo 3DS dan Wii U, permainan Monster Hunter 3 Ultimate adalah permainan seterusnya yang memerlukan jangka masa panjang untuk berakhir.

  Dicipta oleh gergasi permainan Jepun, Capcom, permainan ini akan membuat pemain harus menakluki monster gergasi.

  Oleh itu, anda dapat menyelesaikan permainan ini dengan sempurna, anda memerlukan sekurang-kurangnya 603 jam! Sebabnya, permainan ini mempunyai banyak misi sampingan yang dapat anda selesaikan.

  1. Monster Hunter (1023 jam)

  Sumber foto: YouTube

  Permainan peringkat pertama dalam senarai ini adalah Monster Hunter yang dilancarkan untuk PlayStation 2 pada tahun 2004.

  Bagaimana tidak, permainan RPG ini memerlukan lebih dari 1,000 jam untuk disiapkan! Kisah utama itu sendiri hanya memakan masa sekitar 50 jam.

  Namun, anda boleh berjalan-jalan dalam permainan untuk mengumpulkan semua item dan pencarian yang tersebar di pelbagai tempat sehingga masa untuk menyelesaikannya juga meningkat.

  Itulah beberapa senarai permainan dengan tempoh tamat pengajian paling lama. Untuk memudahkan anda membayangkan, cuba ambil contoh Monster Hunter, yang menduduki tempat pertama.

  Dengan andaian anda bermain dalam satu hari maksimum 5 jam, maka masa yang diperlukan untuk menyelesaikan permainan Monster Hunter adalah 205 hari atau sekitar 7 bulan!

  Walaupun begitu, jika anda dapat menghilangkan kebosanan kerana mereka harus bermain permainan yang sama setiap hari.

  Apa permainan terpanjang yang pernah anda mainkan, geng? Tulis di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai permainan atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan