Cara Mengunci Folder Rahsia di Android

Adakah anda mempunyai fail yang tidak diketahui oleh orang lain? Berikut adalah cara mengunci folder di Android daripada orang yang tidak bertanggungjawab?

Adakah anda salah satu pengguna Android yang sering menyimpan fail secara langsung di peranti? Diakui, fungsi telefon bimbit Android sebagai media penyimpanan daripada menggunakan perkhidmatan storan awan sememangnya lebih praktikal dan lebih pantas.

Anda harus tahu, mengamankan data pada telefon Android menggunakan skrin kunci tidak mencukupi, terutamanya jika fail yang anda simpan adalah rahsia. Jadi, bagaimana anda mengunci folder di Android, dari orang yang tidak bertanggungjawab?

Cara mudah yang boleh anda lakukan adalah melindungi folder data pada telefon bimbit Android anda menggunakan kata laluan. Seterusnya, tolong beri kami cara mudah untuk memberikan folder kata laluan di Android.

BACA JUGA
  • Cara menyembunyikan fail rahsia dalam kalkulator
  • 5 Langkah Mudah Menyimpan Laman ke PDF di Komputer

Cara Mengunci Folder di Android

  • Langkah pertama untuk mengunci folder rahsia di Android adalah memasang aplikasi File Locker .
  • Sekiranya anda memasangnya, jalankan aplikasi File Locker di mana anda dapat melihat semua data dan folder di dalam telefon bimbit yang kelihatan hampir sama dengan aplikasi Pengurus Fail.
  • Langkah seterusnya adalah mencari fail atau folder yang ingin dikunci menggunakan aplikasi ini. Untuk menguncinya, klik folder yang mengandungi fail, kemudian tekan butang berbentuk kunci di sebelah kanan setiap data atau folder.
  • Sila taip kata laluan yang sukar diketahui oleh orang lain, tetapi anda boleh mengingatinya dengan mudah. Jangan lupa untuk mengesahkan semula kata laluan yang anda buat, kemudian klik butang kunci .
  • Selesai, sekarang anda telah memberikan folder kata laluan di Android. Untuk membuka folder data yang anda kunci, cari fail di folder dengan penanda merah , kemudian masukkan semula kata laluan yang anda buat sebelumnya.

Sekarang itulah cara mengunci folder di Android dengan mudah. Jangan lupa untuk berkongsi pengalaman anda di ruangan komen!

Artikel Berkaitan