Dijamin Mewek! 7 Filem Sedih Romantik Terbaik dari Pelbagai Negara

Adakah anda mencari filem yang boleh membuat anda gembira dan sedih pada masa yang sama? Cuba, deh, tonton filem romantis sedih Jaka berikut cadangan!

Salah satu kelebihan filem ini ialah kita dapat menyesuaikan filem yang kita tonton mengikut mood kita. Sebaliknya, filem juga berperanan besar dalam membangkitkan emosi.

Contohnya ketika kita sedang bersedih. Kami mempunyai 2 pilihan, iaitu menonton filem komedi untuk melupakan sedih sesaat atau bahkan menonton filem romantis sedih sehingga kita dapat menangis dengan lega.

Sekiranya anda mencari filem romantis yang tidak klise dan akan membuat anda banyak menangis, Jaka mempunyai cadangan untuk beberapa filem romantis sedih terbaik dari seluruh dunia .

 • Saya Memberikan Cinta Pertama Saya kepada Anda (2009)
 • Kuch Kuch Hota Hai (1998)
 • Hati (2006)
 • Amour (2012)
 • Anda adalah Apple of My Eye (2011)
 • Momen untuk Diingati (2004)
 • 7 Filem Romantik Sedih Terbaik yang Menitiskan Air Mata

  Bukan hanya dari Hollywood, Jaka sebenarnya akan lebih fokus dalam meninjau filem romantis sedih dari pelbagai negara, salah satunya adalah Indonesia, geng.

  Daripada memikirkan nasib menjadi bujang pada malam minggu, lebih baik perhatikan tajuk filem di bawah ini agar anda tidak renyah pada malam Sabtu. Lihatlah!

  1. Buku Catatan (2004)

  Bercakap mengenai filem romantis sedih yang paling menyedihkan, ada satu tajuk filem Hollywood yang pasti melekat di fikiran banyak orang. Apa lagi jika bukan Notebook ?

  Filem ini, yang diadaptasi dari novel karya Nicholas Sparks , menggariskan kisah cinta yang disekat oleh restu ibu bapa.

  Penderitaan tidak berhenti di situ. Allie, yang sudah tua, menghidap Alzheimer, yang membuatnya tidak dapat mengingat Nuh , suaminya sendiri.

  Dengan berbekalkan buku nota, Noah membaca kisah cinta mereka setiap hari dengan harapan suatu hari nanti Allie akan mengingatinya lagi.

  TajukBuku nota
  Menayangkan 25 Jun 2004
  Jangka masa 2 jam 3 minit
  Pengarah Nick Cassavetes
  Pelakon Gena Rowlands, James Garner, Rachel McAdams
  Genre Drama, Romantik
  Penarafan 53% (RottenTomatoes.com)


  7.8 / 10 (IMDb.com)

  2. Saya Memberikan Cinta Pertama Saya kepada Anda (2009)

  Dari Amerika Syarikat, kami berpindah ke Jepun , geng. Jepun mempunyai banyak filem romantis yang menyedihkan, tetapi saya memberikan cinta pertama saya kepada anda adalah filem kegemaran Jaka.

  Menceritakan kisah Takuma , seorang budak lelaki berusia 8 tahun yang menghidap penyakit jantung. Dia meramalkan tidak akan mencapai usia 20 tahun kerana penyakit ini.

  Sebaliknya, Takuma berkawan dengan Mayu , anak perempuan ahli kardiologinya. Persahabatan mereka bertambah cinta. Takuma berjanji akan mengahwini Mayu pada usia 20 tahun.

  Ketika dia masih remaja, Takuma, yang menyedari bahawa dia tidak lama mencuba, menjauhkan Mayu darinya. Dia tidak mahu melihat Mayu menangis atas kematiannya.

  Mayu yang berjanji akan setia menemani Takuma hingga akhir hayatnya tidak dapat menerima keputusan Takuma. Menamatkan filem ini dijamin akan membuat anda menangis, geng.

  TajukSaya Memberikan Cinta Pertama Saya kepada Anda (Boku No Hatsukoi o Kimi Ni Sasagu)
  Menayangkan 24 Oktober 2009
  Jangka masa 2 jam 2 minit
  Pengarah Takehiko Shinjo
  Pelakon Mao Inoue, Masaki Okada, Natsuki Harada
  Genre Drama, Romantik
  Penarafan 95% (AsianWiki.com)


  7.2 / 10 (IMDb.com)

  3. Kuch Kuch Hota Hai (1998)

  Kuch Kuch Hota Hai memang diwarnai oleh tarian dan nyanyian ceria khas filem India. Tetapi di sebalik itu, filem Shah Rukh Khan tidak begitu menyeronokkan seperti yang anda bayangkan.

  Filem India romantis yang menyedihkan ini mengisahkan kisah cinta segitiga antara Rahul , Tina , dan Anjali . Rahul pada mulanya adalah kawan yang sangat dekat dengan Anjali tomboy.

  Tina yang cantik itu kemudian menarik perhatian Rahul. Sebaliknya, Anjali nampaknya juga memendam perasaan terhadap Rahul.

  Singkat cerita, Rahul akhirnya berkahwin dengan Tina. Tidak lama setelah melahirkan buah cinta mereka bernama Anjali , Tina meninggal dunia.

  Sebelum meninggal, Tina membuat beberapa surat yang akan diterima oleh Anjali pada hari ulang tahunnya. Pada hari ulang tahunnya yang ke-8, Anjali mendapat surat khas.

  Tina meminta Anjali menyatukan kembali ayahnya, Rahul, dengan sahabat dan cinta pertamanya, Anjali. Wah, betapa kompleksnya itu, geng?

  TajukKuch Kuch Hota Hai (Sesuatu ... Sesuatu Terjadi)
  Menayangkan 16 Oktober 1998
  Jangka masa 2 jam 57 minit
  Pengarah Karan Johar
  Pelakon Shah Rukh Khan, Kajol, Rani Mukerji
  Genre Komedi, Drama, Muzikal
  Penarafan 92% (RottenTomatoes.com)


  7.6 / 10 (IMDb.com)

  4. Jantung (2006)

  Bukan sahaja di luar negara dapat membuat filem romantis dan sedih. Filem Heart yang membuat nama Acha Septriasa dan Irwansyah sungguh menyedihkan, anda tahu.

  Ceritanya agak serupa dengan Kuch Kuch Hota Hai. Segitiga cinta bertema antara Farel , Rachel the tomboy, dan Luna , gadis cantik feminin.

  Farel, yang merupakan teman sejak kecil dengan Rachel, jatuh cinta pada pandangan pertama dengan Luna. Farel meminta Rachel menolongnya mendapatkan hati Luna.

  Rachel, yang sebenarnya jatuh cinta dengan Farel, cuba menolong rakannya. Hubungan antara Farel dan Luna semakin dekat, sementara Rachel dan Farel semakin jauh.

  Filem ini adalah salah satu filem Indonesia dengan kisah-kisah yang paling tragis mengenai keperitan hati.

  TajukJantung
  Menayangkan 11 Mei 2006
  Jangka masa 2 jam 6 minit
  Pengarah Hanny Saputra
  Pelakon Nirina Zubir, Irwansyah, Acha Septriasa
  Genre Drama, Romantik
  Penarafan N / A (RottenTomatoes.com)


  6.6 / 10 (IMDb.com)

  5. Amour (2012)

  Amour adalah filem romantis sedih dari Perancis yang berjaya membawa kisah romantis yang tidak biasa. Anda akan ditunjukkan bahawa percintaan tidak hanya mengandungi perkara-perkara manis.

  Amour menceritakan kisah suami isteri bernama George dan Anne . Mereka sangat menyayangi, walaupun pada usia tua.

  Suatu ketika, Anne mengalami strok yang menyebabkan badannya lumpuh sebahagian. George, yang lemah, masih berusaha menjaga isterinya yang tidak berdaya.

  Walau bagaimanapun, ini bukan perkara yang mudah. Pukulan itu membuatkan Anne kehilangan semangat hidup. Sebenarnya, dia menyangka bahawa dia hanya menjadikan hidup George lebih sukar.

  Filem satu ini berjaya membangkitkan emosi penonton. Tidak hairanlah Amour berjaya membawa pulang Palme d'Or dari Cannes dan Oscar untuk filem bahasa asing terbaik.

  TajukAmour (Cinta)
  Menayangkan 20 September 2012
  Jangka masa 2 jam 7 minit
  Pengarah Michael Haneke
  Pelakon Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert
  Genre Drama, Romantik
  Penarafan 93% (RottenTomatoes.com)


  7.9 / 10 (IMDb.com)

  6. Anda adalah Apple of My Eye (2011)

  Walaupun tidak sepopuler Korea Selatan, Taiwan juga berjaya menghasilkan beberapa judul filem romantis yang akan merobek hati anda.

  You Are The Apple of My Eye adalah filem berdasarkan novel semi-autobiografi Giddens Ko . Filem ini mempunyai mesej yang sangat menyentuh hati.

  Kisahnya bermula apabila seorang pelajar miskin dan buruk bernama Ko Ching-teng , diletakkan untuk duduk di sebelah pelajar model bernama Chia-yi .

  Ching-teng adalah satu-satunya lelaki yang tidak menyukai Chia-yi walaupun mereka telah menjadi rakan sekelas sejak sekolah menengah pertama.

  Singkat cerita, mereka berdua kemudian hampir berkenalan. Namun, kerana mereka tidak dapat menolak ego satu sama lain, mereka berdua harus putus.

  Kisah ini berterusan bertahun-tahun kemudian. Ching-teng menghadiri perkahwinan idola dengan lelaki lain. Dalam tangisannya, dia membayangkan apa yang akan terjadi jika pada waktu itu dia meminta maaf kepada Chia-yi.

  TajukAnda adalah Apple of My Eye (Na Xie Nian, Wo Men Yi Qi Zhui De Nu Hai)
  Menayangkan 19 Ogos 2011
  Jangka masa 1 jam 49 minit
  Pengarah Giddens Ko
  Pelakon Kai Ko, Michelle Chen, Shao-Wen Hao
  Genre Komedi, Drama, Romantik
  Penarafan 94% (AsianWiki.com)


  7.6 / 10 (IMDb.com)

  7. Momen untuk Diingati (2004)

  Filem terakhir Jaka yang dimasukkan dalam senarai ini adalah A Moment to Remember dari Korea Selatan. Filem ini diadaptasi dari drama bersiri Jepun berjudul Pure Soul .

  Ia mengisahkan kisah cinta antara Soo-jin , seorang pereka fesyen dan Chul-soo , seorang mandor projek yang diketuai oleh ayah Soo-jin.

  Kerana salah faham, kedua orang ini dengan kasta sosial dan ekonomi yang berbeza jatuh cinta dan akhirnya berkahwin dengan bahagia.

  Walaupun begitu, kebahagiaan ini tidak bertahan lama. Sifat pelupa Soo-jin semakin teruk dan dia didiagnosis menghidap Alzheimer .

  Soo-jin cuba menyembunyikan penyakitnya dari Chul-soo. Walaupun begitu, Chul-Soo menyedari ini dan bertindak seolah-olah dia tidak tahu apa-apa.

  Soo-jin tahu bahawa pada waktunya dia akan melupakan Chul-soo kerana penyakitnya. Kesedihan itu membuatnya memutuskan untuk pergi dan meninggalkan sepucuk surat supaya Chul-Soo tidak mencarinya.

  TajukMomen untuk Diingati (Nae Meorisokui Jiwoogae)
  Menayangkan 5 November 2004
  Jangka masa 1 jam 57 minit
  Pengarah John H. Lee
  Pelakon Woo-sung Jung, Ye-jin Son, Jong-hak Baek
  Genre Drama, Romantik
  Penarafan 90% (AsianWiki.com)


  8.2 / 10 (IMDb.com)

  Hanya membaca sinopsis yang ditulis di atas, Jaka percaya bahawa sebilangan daripada anda pasti sudah mula menangis. Tidak mengapa, geng.

  Cinta memang wujud dalam pelbagai bentuk. Cinta tidak selalu indah Namun, cinta adalah satu-satunya perkara yang dapat membuat kita bertahan hingga akhir.

  Dari 7 filem romantis sedih terbaik di atas, filem mana yang menjadi kegemaran anda? Sampaikan pendapat anda melalui ruangan komen yang ada, ya!

  Baca juga artikel mengenai Filem atau artikel menarik lain dari Padmanaba Prameswara

  Artikel Berkaitan