Ini adalah Spesifikasi Reka Bentuk PC Terbaik dengan Harga 3 Juta (Kemas kini 2017)

Selepas semalam Jaka memberi anda cadangan spesifikasi permainan PC terbaik untuk 3 juta, agar adil Jaka ingin memberikan versi reka bentuk. Seperti apa, mari kita teruskan. Ini adalah spesifikasi reka bentuk PC terbaik dengan harga 3 juta!

Salah satu kegunaan PC yang mesti difokuskan pada prestasi adalah reka bentuk. Tidak jarang Jaka bertemu, para pereka mesti menyiapkan PC dengan spesifikasi khas akan dapat berfungsi dengan optimum.

Selepas semalam Jaka memberi anda cadangan spesifikasi permainan PC terbaik untuk 3 juta, agar adil Jaka ingin memberikan versi reka bentuk. Katakan, ini adalah spesifikasi reka bentuk PC terbaik untuk 3 juta!

BACA JUGA
  • Inilah Cara Mengatasi RAM yang Belum Dibaca di PC / Laptop dengan Mudah dan Ringkas
  • Mana yang lebih baik untuk Gaming, RAM yang lebih besar atau lebih pantas?

Spesifikasi Reka Bentuk PC Terbaik dengan Harga 3 Juta (Perisian Berasaskan CPU)

Untuk perincian spesifikasi reka bentuk PC terbaik dengan harga 3 juta, anda dapat melihatnya melalui carta berikut.

PerincianSpesifikasiJulat harga
Pemproses Intel Pentium G4560 Kabylake Rp 800 ribu
Papan induk Battle Ax C.B250M-HD V20 yang berwarna-warni Rp 1 Juta
Ram Avexir DDR4 Core Red PC19200 8GB (1x8GB) Rp 750 ribu
Cakera Keras Toshiba 1TB SATA3 7200RPM Rp 550 ribu
PSU Raidmax RX-380K 80+ Gangsa 380W Rp 300 ribu
Kes GameMax Hero Gaming H601 Black mATX Blue Led Fan 1x12cm Rp 300 ribu

Jumlah Kos: Rp 3,7 Juta

Penjelasan Spesifikasi Reka Bentuk PC Terbaik dengan Harga 3 Juta

Semasa bercakap mengenai reka bentuk PC, sebenarnya anda juga harus tahu perisian apa yang biasanya digunakan oleh pereka. Kerana beberapa perisian reka bentuk difokuskan pada kemampuan CPU, ada juga beberapa yang memfokuskan pada kemampuan GPU.

Sekarang pada PC yang dibina kali ini, Jaka memberi tumpuan kepada perisian reka bentuk yang menggunakan kemampuan CPU. Contoh perisian tersebut ialah Sketch Up, V-Ray, dan Maya. Kira-kira hasil gambar perisian seperti ini.

Sumber gambar: Gambar: Putra Andalas

Oleh kerana Jaka bukan perancang profesional, terus terang, Jaka tidak begitu akrab dengan penggunaan CPU dan penggunaan GPU untuk setiap perisian. Kerana terdapat banyak perisian reka bentuk, dan unik tidak semuanya sama.

Sesuatu seperti maklumat intermezzo dari Jaka. Berikut adalah penjelasan terperinci untuk setiap komponen.

1. Pemproses

Sumber foto: Imej: Intel

Sebenarnya pada awalnya Jaka cuba menjangkau antara Intel Core i3 Skylake atau Kabylake, tetapi sayangnya harganya tidak masuk. Oleh itu, Jaka terpaksa menggunakan pemproses ke Intel Pentium G4560.

Mengapa Intel Pentium G4560, mengapa tidak AMD A8-7670K, walaupun permainan penanda aras lebih baik dimiliki oleh AMD?

Berdasarkan penanda aras PassMark, sebenarnya kemampuan multi-utas boleh dikatakan kelas yang sama. Tetapi jika dilihat dari sisi iGPU, AMD A8-7670K adalah satu-satunya cadangan untuk PC permainan terbaik sebelum ini, jauh lebih unggul.

Di sini kita sebenarnya harus mengenal seni bina Kabylake dengan lebih mendalam. Di mana Kabylake ini mempunyai cip Media Engine yang dioptimumkan, bahkan hasil ujian menyatakan ia dapat menekan proses yang berkaitan dengan media hingga 90%. Pasti anda mempunyai gambar di sini, di mana reka bentuknya pasti berkaitan dengan multimedia. Kini ciri Intel ini, pasti akan membantu banyak senario reka bentuk. Sayangnya, ciri ini bukan pada AMD. Itulah sebabnya memilih Intel Pentium G4560.

2. Papan induk

Sumber foto: Gambar: Berwarna-warni

Sekiranya anda ingin menyimpan lebih banyak, anda sebenarnya boleh menggunakan motherboard dengan cip H110. Tetapi agak rumit, kerana anda memerlukan pemproses Skylake untuk melakukan kemas kini BIOS. Sekiranya BIOS tidak dikemas kini bagaimana? Ya, ia tidak dapat digunakan, kerana belum menyokong pemproses Kabylake.

Itulah sebab mengapa Jaka akhirnya memutuskan cip B250. Selain itu, jika anda memilih cip H110, anda hanya boleh mendapatkan kelajuan RAM pada 2133MHz. Ia tidak boleh diperbaiki terlalu jauh antara 2133Mhz dan 2400Mhz, tetapi tidak buruk. Oh, mengapa jenama Colorful? Murah, itu sahaja.

3. RAM

Sumber gambar: Gambar: Avexir

Proses reka bentuk, terutamanya jika anda memainkan perisian seperti Adobe Photoshop. Kapasiti RAM yang besar diperlukan, tetapi kelajuannya tidak terlalu banyak. Akhirnya keputusan Jaka untuk jatuh mengkonfigurasi kit 1x8GB. Jika nanti jika anda merasa kekurangan, anda boleh menambah 1x8GB lagi. Sehingga jumlah RAM boleh menjadi 16GB.

4. Cakera Keras

Sumber gambar: Gambar: Toshiba

Untuk cakera keras, sama dengan versi permainan. Yakni Jaka mencari bahagian yang paling murah di pasaran. Jatuhkan jenama Toshiba. Kerana melihat perbezaan harga antara kapasiti tipis 500GB dan 1TB, pilihan jatuh ke kapasiti 1TB.

5. PSU

Sumber gambar: Gambar: Raidmax

Untuk kuasa maksimum yang akan diambil oleh sistem komputer ramuan Jaka ini, yang paling tinggi hanya sekitar 130W. Jadi secara semula jadi kapasiti PSU 380W sudah mencukupi. Memiliki 80+ sijil Gangsa, yang bermaksud bahawa kecekapan penggunaan tenaga juga maksimum.

6. Kes

Sumber gambar: Gambar: Gamemax

Untuk kes dari Jaka percuma. Anda dapat mengubah model itu untuk isi hati anda, kerana tidak ada spesifikasi khusus. Cukup pastikan anda boleh memasukkan motherboard dengan ukuran mATX.

Penanda aras CPU yang popular

Sehingga anda dapat meneka, kemampuan spesifikasi reka bentuk PC terbaik berharga 3 juta. Berikut adalah hasil penanda aras CPU untuk beberapa perisian yang popular.

Tanda arasIntel Pentium G4560AMD A8-7670K
Cinebench R15 (Multi Thread) 365 250
Tanda Kata (Multi Thread) 5072 5056
Geekbench 3 (Multi Thread) 7599 6343

Catatan: Terimakasih kepada semua rekan siapa pun yang sudah berkenan untuk _share_ hasil benchmark di atas. Tanpa kalian, Jaka tidak akan bisa menyelesaikan artikel ini.

LIHAT ARTIKEL

Jadi itulah spesifikasi reka bentuk PC terbaik dengan harga 3 juta. Apa pendapat anda mengenai PC yang dibina, adakah input? Sekiranya anda mempunyai komen, jangan ragu untuk berkongsi dengan Jaka. terima kasih.

Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan Built PC atau tulisan menarik lain dari Putra Andalas .

Sepanduk: PCWorld

Artikel Berkaitan