Cara Membuat Jadual Kandungan Automatik di Blogger

Bagi anda yang gemar menulis di blog, JalanTikus memberikan beberapa petua pengekodan. Yaitu tutorial membuat daftar isi di blog secara automatik untuk membantu meningkatkan kedudukan halaman posting anda.

Sekiranya JalanTikus biasanya memberikan petua dan trik mengenai Android, kali ini JalanTikus menawarkan tutorial pengekodan kepada anda . Bukan tutorial pengekodan pro, tetapi hanya pengkodan asas untuk membuat anda sedikit memahami bahasa pengaturcaraan.

Sebagai permulaan, JalanTikus akan memberi anda tutorial untuk membuat senarai isi kandungan secara automatik dalam blogger . Petua ini pastinya akan sangat berguna bagi anda yang gemar menulis di blog. Lihat penjelasan penuh!

BACA JUGA
  • Adakah anda seorang blogger? Inilah Petua Untuk Blog yang Dibanjiri oleh Pengunjung
  • Cara Mudah Membuat Aplikasi Android untuk Blog Anda
  • 10 Blogger dengan Pendapatan Terbanyak di Dunia

Fungsi Jadual Kandungan di Blog

Jangan hanya membuat catatan blog, anda juga harus membuat senarai isi untuk setiap artikel yang anda buat. Seperti buku, jadual kandungan di blog akan memudahkan pengunjung blog untuk meneroka kandungan yang ada. Jadual kandungan juga berguna untuk mengoptimumkan enjin carian (SEO) . Jangan lupa, senarai kandungan di blog akan membantu membuat pautan dalaman antara catatan untuk meningkatkan kedudukan halaman dari catatan anda.

Cara Membuat Jadual Kandungan Automatik di Blog

Berminat dengan semua kelebihan senarai kandungan di blog? Sekiranya demikian, berikut adalah cara membuat senarai kandungan di blog secara automatik mengikut label dan tarikh catatan anda:

  • Pada halaman permulaan Blogspot, di blog anda, pilih Halaman .

  • Kemudian pilih menu Halaman Baru .

  • Di halaman baru, sila buat Tajuk "Daftar Isi" . Kemudian salin dan tampal kod berikut:

Sila ganti bahagian //exampleblognih.blogspot.com dengan alamat blog anda. Kemudian tampalkannya ke Halaman baru yang anda buat sebelumnya.

Sebagai alternatif, anda boleh menyalin dan menampal kod berikut :

  • Selesai? Belum lagi. Seterusnya anda perlu memautkan Halaman yang anda buat sebelumnya ke menu Navigasi di blog anda. Anda melakukannya dengan memasukkan menu Layout , kemudian buat menu baru dengan nama Table of Contents. Isi pautan dengan alamat Halaman baru yang anda buat sebelumnya. Kemudian Simpan Templat .

Mudah betul bagaimana membuat senarai isi secara automatik di blog ini? Dengan cara ini diharapkan kedudukan halaman setiap catatan anda dapat meningkat dengan mudah dan dapat membantu pengunjung untuk melayari blog anda dengan lebih mudah. Semoga berjaya!

Artikel Berkaitan