10 Kelebihan & Kekurangan Oppo A3 yang Anda Perlu Tahu Sebelum Membeli

Adakah anda mempertimbangkan untuk membeli HP Oppo A3s? Jangan risau, baca artikel ini untuk mengetahui kelebihan dan kekurangan Oppo A3s

Anda mencari telefon pintar yang hebat dengan banyak ciri? Tidak perlu keliru, geng. Terdapat begitu banyak telefon Oppo yang dapat memenuhi keperluan anda.

Nah, Oppo A3s boleh menjadi pilihan bagi anda yang mencari telefon bimbit kecil dengan harga yang berpatutan. Walaupun telah dilancarkan sejak tahun lalu, tetapi Oppo A3s masih kekal cemerlang.

Terlepas dari kelebihan dan kekurangan Oppo A3s, HP ini masih yakin untuk menargetkan pasaran tahap awal walaupun terdapat banyak keluaran HP baru dari pesaingnya.

 • Kelebihan dan kekurangan Oppo A3s
  • Kelebihan Oppo A3s
  • Kekurangan Oppo A3s
 • Spesifikasi untuk Oppo A3s

  Terdapat 2 jenis HP Oppo A3s di pasaran. Yang pertama adalah pilihan RAM 2GB dengan memori dalaman 16GB , dan pilihan RAM 3GB dengan memori dalaman 32GB .

  Walaupun begitu, spesifikasi Oppo A3s RAM 2GB tidak jauh berbeza dengan spesifikasi Oppo A3s RAM 3GB. Semuanya sama kecuali RAM dan memori dalaman sahaja.

  Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh melihat terus jadual yang mengandungi spesifikasi lengkap HP Oppo A3 di bawah:

  PerincianSpesifikasi untuk Oppo A3s
  Skrin IPS LCD 6.2 inci


  Nisbah 19: 9 (ketumpatan ~ 271 ppi)

  Pemproses Qualcomm Snapdragon 450 (14 nm)


  Octa-core 1.8 GHz Cortex-A53

  Kamera depan 8 MP, f / 2.2
  Kamera belakang 13 MP, f / 2.2, AF


  Sensor kedalaman 2 MP, f / 2.4

  Ram 2GB / 3GB
  Ingatan 16GB / 32GB
  Bateri 4230 mAh
  Harga Rp1,400,000 (RAM 2GB)


  Rp1,700,000 (RAM 3GB)

  10 Kelebihan dan Kekurangan Oppo A3s

  Setelah melihat spesifikasi lengkap, Jaka akan membincangkan beberapa kelebihan dan kekurangan Oppo A3s. Bermula dari ciri, bateri, prestasi, dan lain-lain.

  Sekiranya anda mencari bahan untuk membeli HP Oppo A3s, mungkin artikel Jaka yang satu ini dapat membantu anda membuat pilihan anda.

  Daripada tidak sabar, baca artikel Jaka berikut mengenai kelebihan dan kekurangan Oppo A3s yang mesti anda ketahui.

  Kelebihan Oppo A3s

  Berikut adalah beberapa kelebihan Oppo A3s yang boleh menjadi rujukan bagi anda yang ingin membeli HP yang sangat murah ini.

  1. Reka Bentuk Orang Muda Sangat

  Keluaran Oppo memang ditujukan untuk generasi muda. Oleh itu, Oppo merancang telefon bimbit mereka dengan cara yang paling bergaya, geng.

  HP dengan penampilan berkilat yang hanya mempunyai ketebalan 8.2 mm . Kerana nipis, Oppo A3s kelihatan lebih mewah dan pastinya selesa dipegang.

  Varian merah dan ungu dari Oppo A3s juga tidak gatal, anda tahu, geng. Sangat sesuai untuk golongan muda yang ingin kekal tenang dengan anggaran yang terhad.

  2. Kamera yang bagus

  Satu daya jual yang ingin diketengahkan oleh Oppo adalah kamera dengan foto yang hebat. Walaupun murah, Oppo A3s telah menggunakan teknologi dual kamera.

  Kamera pertama dengan resolusi 13MP mempunyai aperture atau 2.2 aperture , sementara kamera lain mempunyai resolusi 2MP dengan aperture 2.4 dan sensor kedalaman.

  Oppo bukan namanya jika anda tidak menambahkan ciri AI Beauty 2.0. Dengan ciri ini, anda akan kelihatan lebih baik apabila menggunakan Oppo A3s.

  3. Skrin besar

  Skrin besar telah menjadi trend untuk telefon pintar masa kini. Sememangnya, kerana telefon bimbit sekarang lebih banyak digunakan untuk bermain permainan atau menstrim filem.

  Layar dengan lebar 6.2 inci dan resolusi 1520 x 720 piksel akan memberikan pengalaman multimedia yang menarik bagi pengguna.

  Walaupun luas, skrin HP ini masih responsif. Kedudukan tambahan di bahagian atas telefon bimbit menjadikan telefon bimbit ini kelihatan lebih mewah daripada harganya.

  4. Ciri Buka Kunci Wajah

  Face unlock adalah ciri premium yang pada awalnya hanya digunakan oleh 7 juta HP unggulan. Nampaknya, ciri ini juga terdapat dalam kumpulan Oppo A3s, geng.

  Tidak seperti telefon bimbit lain di kelasnya yang masih menggunakan sensor cap jari, Oppo A3s berani menanamkan ciri premium pada 1 juta HP ini.

  Sensor cap jari tidak akan berguna sekiranya jari anda basah atau memakai sarung tangan. Kehilangan canggih dan buka kunci muka ada di telefon ini.

  5. Persembahan Yahudi

  Oppo A3s membenamkan chipset Snapdragon 450 dengan proses pembuatan 14 nm yang cukup hebat di kelasnya. Chipset ini mempunyai 8 teras dengan frekuensi 1.8GHz .

  Selain chipset, telefon bimbit ini juga dilengkapi dengan RAM, geng yang cukup bagus. Oppo A3s mempunyai skor Antutu 74,409 , yang cukup baik untuk 1 juta HP.

  Terdapat 2 varian RAM yang boleh anda pilih, iaitu RAM 2GB dan 3GB. Semakin tinggi RAM, sudah tentu telefon bimbit anda akan lebih laju dan lancar.

  6. Bateri Tahan Lama

  HP dengan prestasi permainan yang cukup baik akan sia-sia jika bateri benar-benar cepat, geng. Anda tidak perlu risau tentang perkara ini.

  Kerana Oppo A3s mempunyai kapasiti bateri yang cukup besar, iaitu 4230 mAh . Dengan kapasiti yang banyak ini, anda boleh bermain permainan, menonton video, dan menyemak media sosial dengan lebih memuaskan.

  Dalam mod siap sedia, Oppo mendakwa bahawa HP ini boleh bertahan sehingga 18 jam , anda tahu. Sungguh mengagumkan, geng!

  7. Masih ada Jack & Infrared 3,5 mm

  Walaupun telah ditinggalkan oleh banyak pengeluar HP, sebenarnya kehadiran jack 3.5 mm dan inframerah tidak dijawab oleh pengguna HP, anda tahu.

  Seperti yang kita ketahui, alat dengar dengan bicu usb jenis-c sangat mahal. Untuk mengatasinya, anda perlu mengeluarkan wang untuk membeli penyesuai USB Type-C hingga 3.5 mm.

  Selain dua ciri ini, Oppo A3s juga masih mempunyai Radio FM yang dapat menemani anda ketika anda terlambat.

  Kekurangan Oppo A3s

  Kerana artikel ini membincangkan kelebihan dan kekurangan Oppo A3s, tidak adil Jaka hanya bercakap mengenai kelebihannya.

  Inilah kelemahan Oppo A3s.

  1. Tidak Mengecas Pantas

  Walaupun mempunyai kapasiti bateri yang cukup besar dan daya tahan bateri yang baik, Oppo A3s belum dilengkapi dengan ciri pengecasan pantas , geng.

  Tanpa ciri pengecasan pantas, pengisian bateri berkapasiti 4230 mAh pasti terasa sangat lama. Terutama jika anda sedang bermain telefon bimbit anda.

  Itu semula jadi, geng. Ia juga telefon bimbit yang murah. Tentunya ada ciri yang dipangkas dari Oppo A3s.

  2. Resolusi Skrin Bukan HD Penuh

  Oppo A3s mempunyai layar yang cukup besar, iaitu 6.2 inci. Walaupun begitu, telefon bimbit ini masih mempunyai resolusi skrin kecil.

  Ini sangat malang kerana gambar yang dipaparkan di layar Oppo A3s tidak akan sebaik yang terdapat pada telefon bimbit dengan resolusi yang lebih besar, misalnya Full HD .

  Namun, perlu diingat bahawa Oppo A3s adalah telefon bimbit murah di kelas Rp1 juta. Peliknya telefon bimbit di kelas ini mempunyai resolusi skrin premium.

  3. Tiada Sensor Cap Jari

  Oppo A3s tidak lagi menggunakan sensor cap jari dan menggunakan sensor buka kunci muka yang lebih maju.

  Walaupun begitu, ciri buka kunci wajah Oppo A3 hanya 2D dan bukan 3D. Ini menjadikan pengesanan wajah tidak tepat dan mudah dicabut.

  Sementara itu, cap jari yang lebih tepat dan pantas dinilai jauh lebih unggul daripada sensor buka kunci muka 2D yang digunakan oleh Oppo A3s.

  Demikianlah artikel Jaka mengenai kelebihan dan kekurangan Oppo A3s yang mesti anda ketahui. Setelah membaca artikel ini, adakah Oppo A3s sel yang sesuai untuk anda?

  Tuliskan jawapan dan alasan mereka dalam komen yang diberikan, geng!

  Baca juga artikel mengenai Oppo atau artikel menarik lain dari Padmanaba's Prameswara

  Artikel Berkaitan