Tonton Drama Tanpa Nama (2019) | Kisah Persahabatan di Dunia Silat!

Berminat untuk melihat seni mempertahankan diri khas Wuxia? Ayuh, tonton episod penuh drama The Untamed (2019) dengan sari kata bahasa Indonesia!

Sejak era Soeharto sebagai presiden, China daratan memang terkenal melalui kisah seni mempertahankan diri yang disebut Wuxia , kumpulan itu.

Dari siri Rajawali Archer Swordsman hingga filem Crouching Tiger, Hidden Dragon dan Kung Fu Panda dari Dreamworks , tidak ada generasi yang terpisah dari genre wuxia.

Nah, sekarang ada satu lagi siri baru yang juga mengangkat genre wuxia yang dibungkus dengan kisah persahabatan sejati di The Untamed, yang baru ditayangkan tahun ini.

Bagi anda yang ingin tahu mengenai aksi seni mempertahankan diri yang hebat yang telah menjadi genre wuxia khas, sila baca sinopsis berikut yang telah disediakan oleh Jaka untuk anda!

 • Fakta Menarik Drama Tanpa Nama
 • Tonton Drama Tanpa Nama (2019)
 • Sinopsis Drama Tanpa Nama

  Dikatakan bahawa pada satu masa, dunia bela diri dikuasai oleh klan Wen yang juga menguasai 4 klan lain, klan Lan , Jiang , Nie , dan Jin .

  Dari klan Lan, kami bertemu dengan Lan Wang Ji (Wang Yibo) , seorang pejuang muda yang memiliki kemampuan yang sangat tinggi dan dijuluki Hanguang-Jun .

  Dengan keperibadiannya yang serius dan elegan dan hati nurani yang murni, Wang Ji sering dijadikan panutan oleh pejuang muda yang lain.

  Ini sangat kontras dengan pejuang dari klan Jiang, Wei Wuxian (Sean Xiao) , yang menggunakan unsur kematian sebagai sumber tenaga untuk seni mempertahankan diri.

  Walaupun Wuxian riang memiliki keperibadian yang sangat berbeza dengan Wang Ji, mereka berdua akhirnya menjadi kawan rapat.

  Dalam pengembaraan mereka, Wang Ji dan Wuxian menemui rancangan jahat dari pemimpin klan Wen yang dapat menghancurkan dunia.

  Malangnya, penemuan mereka membuat anggota klan Wen yang tidak bersalah juga dibenci dan Wuxian terpaksa kehilangan nyawanya dalam melindungi mereka.

  Kematian Wuxian membuat Wang Ji tertekan sebelum Wuxian tiba-tiba menjelma semula 16 tahun kemudian .

  Sekali lagi, Wuxian dan Wang Ji kembali ke pengembaraan untuk mencari kebenaran di sebalik konflik yang meragut nyawa Wuxian 16 tahun yang lalu.

  Fakta Menarik Drama Tanpa Nama

  Ketika pertama kali ditayangkan pada bulan Jun yang lalu, The Untamed segera menjadi drama yang sangat popular berkat kualitinya.

  Selain itu, The Untamed juga penuh dengan beberapa fakta menarik di depan dan di belakang tabir yang akan dibincangkan oleh Jaka di sini!

  • The Untamed adalah adaptasi aksi langsung dari siri animasi Donghua Mo Dao Zu Shi yang juga diadaptasi dari novel dengan nama yang sama.

  • Kedua adaptasi dihasilkan oleh Tencent , sebuah syarikat konglomerat China yang telah beberapa kali terlibat dalam skandal.

  • Sean Xiao , salah satu pelakon utama dalam drama ini, adalah anggota boy band popular X Nine yang terbentuk dari kerjasama syarikat Tencent dan Korea, SM Entertainment .

  • Wang Yibo , pelakon utama yang lain, juga merupakan anggota boy band UNIQ yang dibentuk dari kerjasama Yuenhua Entertainment dari China dan YG Entertainment dari Korea.

  • Kerana latar belakang mereka sebagai penyanyi, Sean Xio dan Wang Yibo menyanyikan beberapa lagu lagi di soundtrack drama, termasuk lagu duet Unrestrained .

  • Drama Untamed cukup unik kerana hanya memfokuskan pada persahabatan dua watak utama, yang masing-masing tidak mempunyai pasangan seperti kebanyakan drama.

  Tonton Drama Tanpa Nama (2019)

  MaklumatYang Tidak Berani
  Penarafan 8.8 (IMDb.com)
  Jangka masa 45 minit
  Genre Wuxia


  Drama

  Bilangan Episod 50 episod
  Tarikh Tayangan 27 Jun - 20 Ogos 2019
  Pengarah Zheng Weiwen, Chen Jialin
  Pemain Sean Xiao


  Wang Yibo

  Nah, bagi anda yang sudah penasaran dengan kisah persahabatan sejati dalam dunia bela diri, anda boleh menonton drama The Untamed (2019) melalui pautan di bawah, geng!

  >>> Tonton Drama Tanpa Nama (2019) Subtitle Indonesia <<<

  Bersama dengan pembuatan semula drama romantik ikonik Meteor Garden yang dikeluarkan tahun lalu, populariti drama Cina telah meroket dalam beberapa tahun kebelakangan ini, geng!

  Dengan kualiti produksi yang tinggi dan nuansa budaya yang tebal, tentunya The Untamed dapat menjadi pilihan tontonan alternatif bagi anda yang bosan dengan drama Korea.

  Apa pendapat anda mengenai drama ini? Adakah anda mempunyai cadangan lain untuk drama Cina? Kongsi di ruangan komen!

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Fikri Harish

  Artikel Berkaitan