7 Aplikasi untuk Membuat Video Animasi Keren. Boleh Membuat Seperti Pelo Mastermind!

Ingin belajar bagaimana membuat video animasi yang hebat untuk pemula? Cuba aplikasinya terlebih dahulu untuk membuat video animasi yang menarik dan percuma untuk Android dan PC di bawah.

Adakah anda ingin mempunyai saluran YouTube anda sendiri tetapi anda malu sekiranya anda muncul di hadapan kamera, geng?

Sekiranya anda mempunyai kepakaran yang dilengkapi dengan aplikasi reka bentuk grafik, anda boleh meningkatkan diri anda dengan belajar bagaimana membuat video animasi keren yang dapat anda buat menjadi kandungan saluran YouTube.

Di Indonesia, terdapat beberapa YouTuber animasi keren yang mempunyai tontonan ratusan ribu hingga berjuta-juta. Sebut saja seperti Dalang Pelo , Animasinopal , atau Bagaimana boleh?

Anda mesti tahu saluran YouTube di atas, bukan? Bagi anda yang ingin menjadi seperti mereka, di sini Jaka akan memberikan cadangan mengenai aplikasi untuk membuat video animasi 2020 terbaik yang boleh anda cuba.

 • Lukisan Kartun 2
 • Nod Tongkat
 • Aplikasi Membuat Video Animasi Lain ...
 • Aplikasi yang Disarankan untuk Membuat Video Animasi Hebat dan Terbaik 2020 (Android & PC)

  Filem animasi tidak hanya popular di kalangan kanak-kanak, tetapi juga mudah diterima oleh banyak orang kerana biasanya gambarnya lucu dan menarik.

  Dalam perbincangan mengenai aplikasi pembuat video animasi di bawah ini, Jaka akan mengesyorkan sejumlah aplikasi yang dapat anda gunakan sama ada di PC, komputer riba atau telefon Android.

  Sumber foto: youtube.com (Dengan perkembangan teknologi digital, bagaimana menjadikan animasi video menjadi lebih mudah dan kualitinya semakin baik, geng.)

  Sedap, aplikasi untuk membuat video animasi di komputer riba ini adalah sumber terbuka dan tentunya anda boleh menggunakannya secara percuma.

  Juga dengan aplikasi animasi di Android, fiturnya sekarang tidak kalah dengan perisian desktop, Anda tahu. Daripada ingin tahu, lebih baik membaca cadangan berikut dengan segera!

  1. FlipaClip (Aplikasi untuk Membuat Video Animasi di Android)

  Sumber foto: play.google.com

  Pertama ada FlipaClip yang bahkan telah menjadi salah satu Aplikasi Pilihan Editor untuk membuat animasi di Android yang membuat anda tidak meragui kemampuannya, geng.

  Antara muka pengguna yang ditawarkan oleh FlipaClip cukup mudah, di mana anda boleh membuat lakaran, papan cerita, dan animasi di dalamnya.

  FlipaClip menyokong penggunaan pada hampir semua peranti telefon pintar dan tablet, termasuk yang menggunakan stylus seperti Samsung S Pen .

  Anda boleh mengeksport animasi anda ke format MP4 atau GIF dan membagikannya di mana sahaja, seperti TikTok, Instagram, YouTube, dan lain-lain.

  PerincianFlipaClip: Animasi Kartun
  Pemaju Visual Blaster LLC
  OS minimum Android 4.1 dan lebih tinggi
  Saiz 31MB
  Muat turunnya 10,000,000 dan ke atas
  Penarafan 4.3 / 5 (Google Play)

  Muat turun aplikasi FlipaClip di sini:

  Produktiviti Aplikasi Visual Blasters LLC MUAT TURUN

  2. Lukis Kartun 2

  Sumber foto: play.google.com

  Sekiranya anda tidak mahu menggambar sendiri, anda boleh menggunakan aplikasi Draw Cartoons 2 yang menyediakan pelbagai templat watak yang boleh anda gunakan secara percuma.

  Dalam aplikasi Draw Cartoons 2 ini, anda hanya memilih watak yang ingin anda masukkan dan menyesuaikan pergerakan watak di setiap bingkai.

  Di samping itu, anda juga boleh memasukkan suara dan muzik yang anda mahukan, kemudian anda boleh menukar ke format video MP4, geng.

  PerincianLukisan Kartun 2
  Pemaju Kartun Bergerak Zalivka
  OS minimum Android 4.4 dan lebih tinggi
  Saiz 75MB
  Muat turunnya 10,000,000 dan ke atas
  Penarafan 4.5 / 5 (Google Play)

  Muat turun aplikasi Draw Cartoons 2 di sini:

  Zalivka Mobile Cartoons Video & Audio Apps DOWNLOAD

  3. Tongkat Nod

  Sumber foto: play.google.com (Anda dapat membuat video animasi stickman yang keren melalui aplikasi Stick Nodes pada telefon Android anda.)

  Siapa yang tidak kenal watak stickman ? Karakter ini telah disesuaikan dalam pelbagai media, seperti permainan stickman untuk animasi, anda tahu.

  Anda juga boleh membuat animasi stickman anda sendiri dengan menggunakan aplikasi bernama Stick Nodes yang mempunyai ciri-ciri yang cukup kompleks.

  Sama seperti sebelumnya, anda boleh memindahkan watak stickman di setiap bingkai untuk menghasilkan gerakan.

  Di sini anda boleh mengeksport animasi ke format GIF. Tetapi sayangnya, untuk mengeksport ke format MP4 lengkap dengan muzik, anda harus membayar versi Pro terlebih dahulu.

  PerincianNod Stick: Stickman Animator
  Pemaju Permainan ForTheLoss
  OS minimum Android 4.1 dan lebih tinggi
  Saiz 25MB
  Muat turunnya 1,000,000 ke atas
  Penarafan 4.0 / 5 (Google Play)

  Muat turun aplikasi Stick Nodes di sini:

  Aplikasi Video & Audio DOWNLOAD

  Aplikasi Membuat Video Animasi Lain ...

  4. Pencil2D Animasi (Aplikasi untuk Membuat Video Animasi Ringkas)

  Sumber gambar: techjockey.com

  Untuk pengguna PC dan komputer riba, terdapat Pencil2D Animation yang, seperti namanya, berguna untuk membuat video animasi 2 dimensi alias 2D dan sesuai untuk pemula, geng.

  Bagi anda yang suka melukis komik, kini anda boleh meningkatkan kemahiran anda dengan mengubahnya menjadi gambar bergerak, anda tahu. Terutama jika anda boleh dipercayai menggunakan tablet pen.

  Pencil2D Animasi adalah percuma untuk anda gunakan tanpa perlu membayar yuran langganan.

  Selain itu, aplikasi ini juga tersedia multiplatform untuk pengguna Windows, MacOS, dan Linux.

  Spesifikasi MinimumAnimasi Pensil2D
  OS Windows XP / Vista / 7/8 / 8.1 / 10 (32-bit / 64-bit)
  Pemproses Pemproses dual-core Intel atau AMD @ 2GHz atau lebih baik
  Ingatan 2GB
  Grafik VRAM 1GB
  DirectX DirectX 9.0c
  Penyimpanan 100MB

  Muat turun Animasi Pencil2D di sini:

  Pencil2D Animasi Video & Audio Aplikasi DOWNLOAD

  5. Synfig Studio

  Sumber foto: synfig.org (Synfig Studio menyediakan tutorial di halaman rasminya yang menjadikan animasi video lebih mudah bagi pemula.)

  Memiliki mekanisme yang serupa dengan Pencil2D sebelumnya, anda boleh menggunakan perisian ini yang disebut Synfig Studio secara percuma dan tanpa perlu melanggan.

  Walaupun mengeluh kerana mempunyai antara muka pengguna yang agak kuno, Synfig Studio menyediakan tutorial video latihan yang tersedia di halaman rasminya.

  Sesuai untuk anda yang baru memulakan saluran YouTube dengan konsep bercerita animasi seperti Dalang Pelo atau Animasinopal, di sini!

  Beberapa ciri andalan yang dimiliki oleh Synfig Studios iaitu Vector Tweening , Layer and Filter , dan Bone Movement untuk memindahkan gambar.

  Spesifikasi MinimumStudio Synfig
  OS Windows 7/8 / 8.1 / 10 (32-bit / 64-bit)
  Pemproses Pemproses dual-core Intel atau AMD @ 2GHz atau lebih baik
  Ingatan 2GB
  Grafik VRAM 1GB
  DirectX DirectX 9.0c
  Penyimpanan 200MB

  Muat turun Synfig Studio di sini:

  Synfig Aplikasi Video & Audio DOWNLOAD

  6. OpenToonz

  Sumber gambar: graphicmama.com

  Kemudian ada OpenToonz yang merupakan pengembangan aplikasi alias alias khusus untuk membuat animasi 2D yang disebut Toonz yang sememangnya open-source, geng.

  Sekadar info, beberapa filem animasi Studio Ghibli, seperti Princess Mononoke dan The Secret World of Arrietty dibuat dengan aplikasi OpenToonz.

  Selain itu, OpenToonz juga menyediakan beberapa ciri lain seperti GTS , Effects , dan KumoWorks yang juga telah digunakan oleh studio animasi terkenal dari Jepun ini.

  Sama seperti asasnya, perisian OpenToonz juga merupakan sumber terbuka sehingga anda boleh memuat turunnya secara percuma untuk pengguna Windows dan MacOS.

  Spesifikasi MinimumOpenToonz
  OS Windows 7/8 / 8.1 / 10 (64-bit)
  Pemproses Pemproses dual-core Intel atau AMD @ 2.5GHz atau lebih baik
  Ingatan 4GB
  Grafik VRAM 1GB
  DirectX DirectX 9.0c
  Penyimpanan 500MB

  Muat turun OpenToonz di sini:

  DWANGO Video & Audio Apps Co., Ltd. MUAT TURUN

  7. Blender (Aplikasi Animasi Paling Popular dan Pelbagai Platform)

  Sumber gambar: blender.org

  Bagi anda yang ingin mengetahui cara membuat video animasi 3D, ternyata ada juga perisian sumber terbuka yang dapat anda gunakan secara percuma yang disebut Blender .

  Bukan hanya untuk pemula, Blender juga masih digunakan oleh para profesional untuk pelbagai keperluan, seperti membuat video animasi.

  Blender juga mampu membuat pemodelan 3D, membuat permainan, mengesan gerakan, dan lain-lain. Blender tersedia pelbagai platform, bermula dari Windows, MacOS, dan Linux.

  Spesifikasi MinimumPengisar
  OS Windows 7/8 / 8.1 / 10 (32-bit / 64-bit)
  Pemproses Pemproses dual-core Intel atau AMD @ 2GHz atau lebih baik
  Ingatan 16GB
  Grafik VRAM 4GB
  DirectX DirectX 10.0
  Penyimpanan 500MB

  Muat turun Blender di sini:

  MUAT TURUN Aplikasi Blender Foto & Pengimejan Yayasan

  Nah, itulah aplikasi yang disarankan untuk membuat video animasi 2020 terbaik untuk telefon bimbit dan komputer riba Android yang boleh anda gunakan mengikut keperluan.

  Sesungguhnya, pada kali pertama anda menggunakannya, anda akan menghadapi kesukaran. Sama seperti yang telah dikaji Jaka dalam cara membuat video animasi pada telefon Android sebelumnya, geng.

  Tetapi dengan terus belajar dan mencuba banyak animasi keren, kemampuan anda harus terus meningkat. Semoga berjaya dan semoga bermanfaat!

  Baca juga artikel mengenai aplikasi atau artikel menarik lain dari JalanTikus .

  Artikel Berkaitan