7 Filem Mengerikan Tentang Dajjal dan Nabi Palsu, Kiamat Sudah Dekat?

Ramai yang percaya bahawa kehadiran Dajjal dan kedatangan azab akan berlaku tidak lama lagi. Ketujuh filem ini akan menceritakan bagaimana Dajjal akan berusaha memerintah dunia

Ramai yang mengatakan bahawa akhir atau akhir masa sudah hampir. Jumlah kejadian dan kejahatan aneh di bumi sering dikaitkan dengan hari kiamat.

Salah satu tanda kiamat menurut kitab suci adalah kemunculan Dajjal atau nabi palsu. Dengan mulut manis mereka, mereka akan memerangkap orang-orang yang disesatkan oleh pembohongan.

Walaupun kita tidak tahu dengan tepat kapan akhir dunia ini, kita sudah dapat membayangkan bagaimana akhir dunia ini kerana sudah ada banyak filem yang menggunakan tema ini.

 • Dajjal: Pembunuh dan Pengikutnya (2018)
 • The Omen (1976)
 • Megiddo: Kod Omega 2 (2001)
 • Rasul (2018)
 • Lawatan (2006)
 • Imej Binatang (1981)
 • 7 Filem Mengerikan Tentang Dajjal dan Nabi Palsu

  Al-Masih ad-Dajjal atau Dajjal dalam agama Kristian adalah istilah yang merujuk kepada nabi / pemimpin palsu yang menyesatkan orang.

  Dalam artikel ini, Jaka akan membincangkan 7 filem mengerikan dengan tema Dajjal dan nabi palsu .

  1. Mesias (2019 - sekarang)

  Messiah adalah siri produksi Netflix terbaru yang cukup kontroversi. Seperti judulnya, filem ini memaparkan kisah Mesias atau Kristus.

  Hanya bahawa Mesias dalam filem ini disyaki sebagai penipuan yang mampu menghasut berjuta-juta orang untuk menjadi pengikut berkat keajaiban.

  Kerana tindakannya yang mencetuskan perang antara agama, CIA menyiasat identiti di sebalik Mesias palsu ini.

  2. Dajjal: Pembunuh dan Pengikutnya (2018)

  Dajjal: The Slayer and His Followers adalah filem animasi Pakistan yang mempunyai genre thriller dengan tema konspirasi.

  Menceritakan kisah 4 orang muda yang membuat rancangan untuk melindungi dunia dari konspirasi pengikut Dajjal.

  Kehadiran Dajjal sangat dinantikan oleh pengikutnya. Keempat-empat pemuda ini mesti berlumba dengan masa sebelum Dajjal datang ke dunia.

  3. Orang Omen (1976)

  The Omen adalah salah satu filem seram yang paling legenda berkat plotnya yang mengerikan.

  Filem ini dimulakan dengan Robert, seorang diplomat Amerika di Itali yang bersetuju untuk menukar bayinya yang mati dengan bayi lain yang ibunya meninggal tanpa pengetahuan isterinya.

  Pada mulanya tidak ada masalah dengan anak bernama Damien . Namun, ternyata Damien adalah Dajjal yang diberi misi oleh syaitan.

  4. Megiddo: Kod Omega 2 (2001)

  Megiddo: The Omega Code 2 adalah filem Sci-Fi dengan tema keagamaan yang cukup popular pada zamannya.

  Filem ini mengisahkan seorang budak lelaki bernama Stone Alexander yang cuba membunuh adik perempuannya setelah ibunya meninggal dunia kerana melahirkan adiknya.

  Kejadian itu menghantarnya ke akademi tentera di Itali. Di sana, dia terpengaruh untuk menjadi penyembah syaitan yang bertekad untuk menghancurkan dunia.

  Usahanya berjalan lancar setelah dia berjaya menjadi presiden Kesatuan Eropah dan merancang untuk menyatukan dunia di bawah kawalannya.

  5. Rasul (2018)

  Apostle adalah filem seram 2018 yang diarahkan oleh Gareth Evans dan dibintangi oleh Dan Stevens dan Lucy Boynton.

  Menceritakan kisah seorang lelaki bernama Thomas yang pergi ke kampung terpencil untuk menyelamatkan adiknya yang diculik oleh kultus.

  Dia menyamar sebagai salah satu penganut agama sesat baru dan menghadapi perkara-perkara pelik dan mengerikan.

  6. Lawatan (2006)

  The Visitation mengisahkan seorang bekas menteri Amerika Syarikat bernama Travis Jordan yang menjadi ateis setelah isterinya dibunuh.

  Suatu ketika, terdapat banyak keajaiban di kawasan tempat dia tinggal. Tidak jauh dari lokasi keajaiban yang berlaku selalu ada 3 lelaki misteri yang berpakaian serba hitam.

  Ketiga-tiga lelaki itu menyampaikan pesan bahawa Juruselamat akan datang. Tidak lama kemudian, seorang lelaki datang yang mengaku bahawa dia adalah Tuhan.

  Travis tidak percaya dan memutuskan untuk menyiasat. Nampaknya, ada kekuatan jahat yang mengawal penduduk kota.

  7. Imej Binatang (1981)

  Image of The Beast adalah sebuah filem yang dikeluarkan pada tahun 1981. Filem ini adalah sebahagian daripada 4 filem yang dibuat oleh Russell S. Doughten yang membawa tema akhir zaman.

  Filem ini mengisahkan kebangkitan Dajjal atau Dajjal, yang mewujudkan susunan dunia baru dan memaksa semua orang memakai tanda iblis atau 666 di tubuhnya.

  Sebilangan orang beragama enggan memakai tanda itu dan terpaksa bertahan di luar peradaban.

  Betul-betul menakutkan ya, geng, filem di atas? Setelah menonton tujuh filem di atas, lebih baik bertaubat dengan cepat, deh, geng!

  Demikianlah artikel Jaka mengenai 7 filem ngeri dengan tema Dajjal dan nabi palsu. Jumpa di artikel lain!

  Baca juga artikel mengenai Filem atau artikel menarik lain dari Padmanaba Prameswara

  Artikel Berkaitan