2 Cara Mudah Membezakan Kad SD Asli atau Palsu

Tahukah anda bahawa terdapat pelbagai kad SD? Dari awal kadar pemindahan data, hingga adanya kad SD yang asli dan palsu. Adakah anda tahu bagaimana membezakan kad SD yang asal dengan kad yang palsu? Inilah cara anda melakukannya.

Apabila anda membeli telefon pintar atau peranti mudah alih baru, anda mungkin mengetahui sama ada telefon pintar itu menyokong slot Kad SD atau tidak. Kad SD atau juga dikenali sebagai memori luaran adalah peranti penyimpanan data tambahan yang digunakan pada peranti mudah alih. Tetapi, tahukah anda bahawa terdapat pelbagai kad SD? Dari awal kadar pemindahan data, hingga adanya kad SD yang asli dan palsu. Adakah anda tahu bagaimana membezakan kad SD yang asal dengan kad yang palsu?

BACA JUGA
  • Petua Memilih Kad Memori untuk Telefon Pintar
  • 5 Cara Membaiki Kad SD yang Rosak & Tidak Boleh Dibaca, Dengan Mudah Tanpa Kerumitan!
  • Cara Melakukan Partisi Memori Luaran pada Android

Memandangkan betapa pentingnya fungsi Kad SD atau memori luaran pada peranti telefon pintar, maka anda harus mengetahui lebih lanjut mengenai Kad SD ini. Kali ini, Jaka akan memberikan petua untuk membezakan kad SD asli daripada kad palsu.

Cara Membezakan Kad SD Asli atau Palsu

Sebelum mengetahui cara membezakan kad SD yang asli dengan kad yang palsu , ada baiknya jika Jaka membincangkan pelbagai Kad SD. Kad SD atau Secure Digital Card dalam pengembangannya telah dibahagikan kepada 3 jenis, iaitu:

  • Kad SD

Anda boleh mengatakan bahawa ini adalah Kad SD pertama. Kad SD ini untuk peringkat seterusnya menjadi yang paling universal kerana dapat menggunakan penyesuai untuk kad memori peringkat kemudian.

  • Mini SD

Sekiranya anda pernah menggunakan telefon bimbit pada masa lalu, anda mungkin biasa dengan jenis Kad SD ini. Dan juga biasanya digunakan untuk penyimpanan pada peranti pemain MP3.

  • Micro SD

Ini adalah jenis Kad SD yang paling baru dan banyak digunakan pada peranti telefon pintar masa kini. Saiznya yang kecil menjadikannya mudah dibawa, dan juga dapat dihubungkan dengan peranti lain yang menggunakan Kad SD dengan penyesuai.

1. Cara Membezakan Kad SD Asli atau Palsu dari Fizikal

Secara fungsional, Kad SD asli atau palsu tidak berbeza, kedua-duanya boleh digunakan untuk menyimpan data digital. Cuma, kad SD palsu sering mengalami masalah di kemudian hari, seperti data yang rosak, pemindahan data yang perlahan, dan juga sering tidak dapat dibaca oleh peranti telefon pintar anda.

Cara membezakan kad SD sebenar atau palsu secara fizikal adalah dengan memeriksa sama ada kad nama dicetak di permukaan atau menggunakan pelekat. Kad memori asal biasanya menggunakan cetakan di permukaan, tidak menggunakan pelekat yang dilekatkan. Sekiranya anda menggunakan pelekat untuk menyebabkan hologram, di bawah pelekat anda masih akan menemui cetakan nama jenama.

2. Cara Membezakan Kad SD Asli atau Palsu Menggunakan Aplikasi

Adakah SD Insight, sebuah aplikasi yang dapat anda gunakan untuk memeriksa apakah kad memori yang anda gunakan adalah asli atau palsu. Aplikasi percuma ini akan memberi anda maklumat mengenai kad memori yang anda gunakan. Kemudian, anda dapat mengetahui sama ada kad memori yang anda gunakan adalah asli atau palsu.

Caranya, pasangkan SD Insight dari pautan yang disediakan oleh Jaka.

DOWNLOAD Aplikasi Produktiviti HumanLogic

Seterusnya, anda boleh mula menggunakan SD Insight untuk mengetahui data dari peranti Kad SD yang anda gunakan. Apa yang ditawarkan oleh SD Insight?

  1. Baca maklumat Kad SD yang anda gunakan. Kemudian, anda boleh menggunakan maklumat ini untuk memadankan data pada bungkusan dan memorandum untuk membeli kad memori. Ingat: Perhatikan tarikh pembuatan dan pengeluaran kad memori yang anda gunakan. Sekiranya tarikh pengeluaran tidak sepadan dengan tarikh yang terdapat pada bungkusan, kesahihan kad memori mesti dipersoalkan. Seterusnya pertimbangkan juga nombor model dan nombor siri.

  2. Baca maklumat memori dalaman telefon pintar anda.

Menariknya, jika ternyata kad memori yang anda gunakan itu palsu, masa depan SD Insight tidak akan dapat memaparkan data dari Kad SD yang anda gunakan. Ia juga boleh berlaku kerana kad memori yang anda gunakan tidak didaftarkan. Tetapi atas alasan keselamatan, akan lebih senang jika anda selalu menggunakan Kad SD yang berdaftar bukan?

Sekiranya anda tidak mendapat kad SD atau kad memori palsu, selalu tanyakan kepada penjual. Sekiranya ternyata penjual menawarkan harga yang murah, anda harus meminta lebih banyak maklumat dan juga jangan lupa untuk meminta jaminan minimum 1 bulan. Kerana kemudian anda akan menggunakan kad memori untuk menyimpan data digital berharga anda, bukan? Tidak lucu jika anda mendapati bahawa memori yang anda miliki cepat rosak dan anda kehilangan data.

Artikel Berkaitan