Cara Menjaga Foto WhatsApp Tidak Disimpan Secara Automatik di Galeri, Mudah!

Memori telefon bimbit penuh kerana gambar dari WA? Tenang, Jaka mempunyai petua hebat bagaimana menyimpan foto di WA agar tidak disimpan secara automatik di galeri, dijamin berjaya.

WhatsApp adalah aplikasi sembang terbesar dengan pengguna semasa. Antara muka yang mudah dan senang digunakan menarik berjuta-juta pengguna.

Hampir semua orang di seluruh dunia menggunakan WhatsApp sebagai alat untuk berkomunikasi secara tidak langsung dengan orang lain, menghantar mesej antara satu sama lain, membuat panggilan telefon, dan bahkan menghantar gambar antara satu sama lain.

Di sebalik pelbagai faedah, tanpa kita sedari kadang-kadang galeri telefon bimbit kita menjadi penuh kerana gambar dan video dari WhatsApp, dan menjadikan telefon bimbit kita menjadi kurang optimum ketika digunakan.

Inilah Cara Menjaga Foto WhatsApp Tidak Disimpan Secara Automatik di Galeri

Agar galeri dan memori anda tidak penuh dengan foto dari WhatsApp, Jaka mempunyai cara untuk mengelakkan foto dan video WhatsApp disimpan di galeri . Silap mata mudah ini dapat menjadikan memori mudah alih anda lebih ringan.

Agar gambar WhatsApp tidak disimpan secara automatik, terdapat beberapa langkah persediaan khas yang mesti anda ikuti. Urutan langkahnya mudah, dan dapat dilakukan dalam beberapa saat.

Langkah-langkah yang akan anda ambil cukup mudah dan tidak memerlukan bantuan aplikasi lain, atau anda mesti membasmi telefon Android anda terlebih dahulu.

Tetapan Untuk Foto Whatsapp Tidak Disimpan Secara Automatik di Galeri

Sebagai salah satu aplikasi sembang dengan pengguna terbanyak di dunia, WhatsApp selalu berusaha mempermudah orang yang menggunakannya, termasuk dengan ciri menyimpan gambar automatik ini.

Apabila diaktifkan, anda tidak perlu repot membuat tatal sejarah perbualan anda untuk mencari gambar penting yang ingin anda lihat, tetapi tetapan umum ini tidak selalu sesuai untuk semua orang.

Nasib baik anda boleh mematikan pilihan ini hanya dengan beberapa langkah mudah, kerana Jaka akan menerangkan secara terperinci di bahagian seterusnya.

Cara mencegah foto WhatsApp masuk ke galeri dilakukan dengan mengubah beberapa tetapan dalaman di aplikasi WhatsApp yang Anda gunakan.

Kaedah ini boleh digunakan dalam pelbagai versi WhatsApp yang dipasang pada telefon android anda pada masa ini, dan langkah-langkah yang mesti dilakukan sama persis.

Berikut adalah beberapa langkah yang mesti anda ikuti agar gambar WhatsApp tidak disimpan secara automatik di galeri.

  • Langkah 1 - Di laman utama WhatsApp, yang perlu anda lakukan ialah mengetuk ikon tiga titik di sudut kanan atas skrin. Seterusnya, anda boleh memilih menu Tetapan untuk pergi ke tetapan utama.
  • Langkah 2 - Di halaman tetapan WhatsApp, yang harus anda lakukan ialah memilih menu Penggunaan dan Penyimpanan Data. Selepas itu, perhatikan menu Muat turun Media Automatik untuk langkah seterusnya.

Terdapat 3 menu untuk menguruskan penyimpanan foto ketika anda menggunakan paket data, Wi-Fi dan Roaming. ia juga dimulakan dengan menguruskan penyimpanan ketika menggunakan pelan data.

  • Langkah 3 - Pilih menu Semasa Menggunakan Data Selular. Di sini anda dapat melihat empat jenis fail yang biasanya disimpan secara automatik. Pastikan tidak memeriksa semuanya.

Dengan mencentang semuanya, anda telah menukar tetapan simpanan automatik di WhatsApp anda. Foto dan video tidak akan disimpan lagi secara automatik apabila anda menggunakan data selular.

  • Langkah 4 - Lakukan perkara yang sama untuk tetapan ketika disambungkan ke Wi-Fi dan juga semasa Perayauan. Pastikan tidak memeriksa jenis fail.

Dengan cara ini telefon bimbit anda tidak akan menyimpan foto, video, dan dokumen lain secara automatik dalam keadaan apa pun.

Langkah sederhana ini dapat membantu anda menjimatkan lebih banyak memori, dan menjadikan kerja mudah alih anda lebih ringan.

Jangan lupa untuk mencuba ciri mod gelap di WhatsApp sekarang, geng. Walaupun masih dalam tahap pengembangan, ciri ini akan sangat membantu anda yang tidak menyukai warna terang.

Ini adalah petua bagaimana menyimpan foto WhatsApp secara automatik di galeri. Bagaimana untuk sangat senang dilakukan kan?

Dengan menggunakan petua yang dijelaskan Jaka sebelumnya, telefon bimbit anda akan dapat berfungsi dengan lebih pantas dan lebih baik, geng.

Semoga petua dari Jaka ini berguna untuk anda semua! Sila kongsi dan komen artikel ini untuk terus mendapatkan maklumat, petua & trik, dan berita berkaitan teknologi lain dari Jaka, kumpulan itu.

Artikel Berkaitan