Beli Android Terpakai? Ini 7 Aplikasi Terbaik Untuk Memeriksa Perkakasan Telefon Pintar

AWAS! Hati-hati semasa anda ingin membeli telefon pintar Android terpakai. Agar tidak tertipu, periksa perkakasan terlebih dahulu. Berikut adalah 7 aplikasi untuk membantu anda memeriksa semasa membeli telefon pintar terpakai.

Sebelum membeli telefon pintar Android terpakai, sudah tentu anda harus memastikan semua ciri berjalan seperti biasa dan spesifikasi perkakasannya sesuai. Anda tidak mahu tertipu dan mendapatkan telefon bimbit atau KW yang rosak.

Baiklah, untuk memeriksa semua perisian dan perkakasan, anda memerlukan bantuan aplikasi. Seterusnya Jaka membentangkan 7 aplikasi untuk membantu anda memeriksa perkakasan Android sebelum membeli telefon pintar kedua.

BACA JUGA
  • 11 Petua Memilih dan Membeli Telefon Pintar Android Terpakai
  • Petua Menjual Telefon Pintar Android dengan Selamat Supaya Data Tidak Dicuri
  • 8 perkara yang mesti anda lakukan sebelum menjual telefon Android anda

Aplikasi Untuk Memeriksa Perkakasan Android

1. Penguji Telefon (maklumat perkakasan)

Inilah Penguji Telefon . Aplikasi ini membantu anda menganalisis dan menguji perkakasan, sensor, dan komponen pada telefon pintar Android yang ingin anda beli.

Apl Penanda Aras Miguel Torres MUAT TURUN

Intinya adalah memastikan semua bahagian berfungsi dengan baik. Aplikasi ini ringan ketika dijalankan dan memberikan maklumat lengkap mengenai spesifikasi telefon pintar Android.

2. Penguji AnTuTu

Selain terkenal sebagai aplikasi penanda aras, AnTuTu juga memiliki aplikasi lain untuk menguji perkakasan telefon pintar, AnTuTu Tester . Aplikasi ini mempunyai ciri yang lebih lengkap dan komprehensif, seperti kemampuan untuk menguji hayat bateri dan membandingkan skor yang diperoleh dengan telefon pintar lain.

Di samping itu, anda juga dapat menguji skrin seperti jumlah sentuhan maksimum yang dapat diterima secara serentak untuk kesihatan dari segi piksel, warna, dan banyak lagi.

3. Telefon Doktor Plus

Phone Doctor Plus boleh melakukan 30 jenis percubaan dari perkara mudah seperti penyambungan selular, Bluetooth, GPS, ke pembesar suara, fon telinga, mikrofon, CPU, GPU, dan lain-lain.

Dengan antara muka yang menarik dan mudah digunakan, Phone Doctor Plus tidak eksklusif hanya untuk sistem operasi Android. Doctor Plus juga tersedia untuk pengguna iOS .

4. Kotak Sensor

Seperti namanya, jika anda hanya ingin menguji sensor yang tersedia secara khusus, aplikasi Sensor Box patut dicuba. Selain memberikan maklumat sensor yang ada, aplikasi ini juga memberikan penjelasan tentang bagaimana sensor berfungsi.

Jenis sensor yang boleh dibaca oleh Sensor Boxes seperti giroskop, sensor cahaya, sensor orientasi, sensor jarak, sensor suhu, akselerometer, medan magnet, tekanan, dan intensiti suara.

5. Geekbench 4

Geekbench 4 adalah aplikasi penanda aras yang cukup popular. Terdapat beberapa senario ujian baru untuk menambah beban pada CPU, cache, dan subsistem memori.

Selain senario ujian CPU baru, ada juga senario ujian untuk GPU. Geekbench 4 kini dapat digunakan untuk mengetahui seberapa tinggi prestasi pengkomputeran GPU.

6. Ujian Z-Peranti

Salah satu aplikasi untuk memeriksa perkakasan telefon pintar Android adalah Uji Z-Peranti . Aplikasi ini boleh dipercayai kerana dapat memberikan maklumat yang lengkap dan tepat berkaitan dengan peranti.

Anda boleh menguji keadaan kamera , dari ukuran piksel yang disokong oleh kamera hingga ciri apa yang disematkan. Di samping itu, anda juga boleh menguji skrin, sambungan atau sensor pada telefon pintar.

7. AIDA64

AIDA64 adalah utiliti diagnostik sistem yang canggih yang mengumpulkan maklumat penting mengenai konfigurasi perkakasan dan perisian telefon pintar. Ini memungkinkan untuk mengetahui spesifikasi teknikal yang kompleks.

AIDA64 dibungkus dalam antara muka yang mesra pengguna. Di mana semua maklumat mengenai perkakasan dipecah menjadi kategori yang berasingan dan dapat melakukan ujian menyeluruh untuk setiap perkakasan telefon pintar.

LIHAT ARTIKEL

Itulah 7 aplikasi percuma untuk memeriksa perkakasan secara terperinci. Memandangkan Android mempunyai tahap kerumitan yang lebih tinggi, untuk itu anda mesti mengujinya ketika membeli telefon pintar Android terpakai. Apa pendapat kamu?

Baca juga artikel mengenai telefon pintar atau artikel dari Lukman Azis .

Artikel Berkaitan