Inilah Cara Mengambil Gambar Secara Sah Melalui Google

Masih suka mengambil gambar dari Google dengan ceroboh? Baca dahulu cara mengambil gambar sah melalui Google yang satu ini!

Mungkin masih ramai orang yang tidak memahami nama lesen dalam karya seni , termasuk gambar digital. Malangnya, kerana salah faham ini, masih banyak orang yang mengambil gambar melalui internet tanpa mengambil kira sama ada gambar itu dilesenkan atau tidak.

Anda mesti tahu, mengambil gambar digital berlesen dan digunakan untuk tujuan komersial adalah haram yang anda tahu. Kerana gambar digital berlesen dilindungi oleh undang-undang dan tidak boleh digunakan secara sembarangan. Jadi, anda harus mula mengurangkan penggunaan gambar di Google yang ternyata mempunyai lesen.

BACA JUGA
  • Cara Mudah Membuat Gambar dan Foto Tanda Air di Android
  • Tidak Dalam Talian 15 Foto Lucu Kerana Jenis Yang Salah pada Imej Google
  • 15 Foto Pejabat Google Di Seluruh Dunia, Tidak Mahu Pulang ke Rumah!

Cara mengambil gambar sah melalui Google Image

Tetapi, jika anda masih bertekad untuk mengambil gambar melalui Google, mungkin anda boleh mengikutinya agar anda tidak terperangkap dalam undang-undang kerana mengambil gambar berlesen. Caranya sangat mudah, anda boleh mengikutinya dan mengamalkannya sendiri. Dengarkan dengan segera!

1. Buka image.google.com, kemudian masukkan kata kunci gambar yang ingin anda cari.

2. Klik butang Alat atau Alat .

3. Pilih Hak Penggunaan dan pilih Dilabel untuk digunakan kembali dengan pengubahsuaian , jika dalam bahasa Indonesia, pilih Hak Penggunaan kemudian pilih Dilabel untuk digunakan semula dengan pengubahsuaian .

4. Pilih gambar yang diinginkan, klik lihat gambar sehingga tetingkap baru terbuka di penyemak imbas anda yang memaparkan gambar dalam ukuran sebenarnya.

5. Klik kanan pada gambar dan pilih Simpan gambar sebagai ...

6. Gambar sudah ada di komputer atau telefon pintar anda.

7. Untuk memastikan gambar yang anda gunakan percuma atau tidak, anda boleh menyemaknya melalui laman web seperti TinEye. Anda hanya perlu memasukkan gambar atau URL gambar yang anda muat turun, kemudian TinEye akan memberikan maklumat mengenai gambar lain yang berkaitan juga.

Akhirnya anda dapat mengambil gambar dari Google secara sah tanpa perlu melanggar lesen bukan? Walaupun pilihan gambar berlesen dan tidak ada lagi yang dilesenkan, tetapi sekurang-kurangnya anda tidak perlu melanggar undang-undang hanya untuk menambahkan estetika di media sosial atau laman web anda bukan?

Artikel Berkaitan