Tonton Filem Molulo: Pasangan Tidak Boleh Dipaksa (2017) | Zaman Moden Siti Nurbaya

Adakah anda ingin menonton filem tempatan dari citarasa nasional? Ayuh, tonton filem penuh Molulo: Soul Mate Can't Forced (2017) di sini, dijamin bagus!

Adakah anda suka menonton filem Indonesia yang cuba menaikkan budaya tempatan? Jaka mengesyorkan agar anda menonton filem Molulo: Mate Can't Forced pada yang ini.

Filem ini dihasilkan oleh Rumah Semut Film dan DCU Production dan ditayangkan pada tahun 2017. Namun, filem ini ditayangkan semula di Platinum Cineplex MGM Swalayan Kolaka.

Bagi anda yang merancang untuk menonton filem yang satu ini, mari baca dulu sinopsis dan fakta menarik di bawah!

 • Fakta Menarik Filem Molulo: Pasangan Tidak Boleh Dipaksa
 • Tonton Filem Molulo: Pasangan Tidak Boleh Dipaksa
 • Sinopsis Filem Molulo: Pasangan Tidak Boleh Dipaksa

  Sumber foto: YouTube

  Perkahwinan yang diatur biasanya dilakukan dengan pelbagai tujuan. Sekiranya dalam filem, biasanya untuk mendapatkan harta dari salah satu keluarga.

  Pertandingan jodoh yang dialami oleh Tiar (Andi Arsyil Rahman) sedikit berbeza. Sebagai anak pengusaha kedai pakaian di Makassar, dia ingin menjadi perkahwinan yang teratur dengan anak pengusaha kedai pakaian lain

  Tiar keberatan untuk mengahwini wanita bernama Musdalifah (Musdalifah Basri) yang sebenarnya masih sepupunya sendiri. Musdalifa sendiri sangat mahukan perlawanan.

  Suatu hari, Tiar bertemu dengan seorang wanita bernama Ros (Arlita Reggiana Viola Huswan) yang berjaya menarik perhatiannya. Nampaknya, dia berasal dari Kendari

  Tepat pada hari permohonan, Tiar juga memutuskan untuk melarikan diri dengan sahabatnya bernama Dodi (Dodi Mahuze). Mereka melarikan diri ke Kendari dan mula mencari Ros.

  Nampaknya, Ros bukan jenis wanita yang senang diajak berbual. Tiar juga harus berusaha untuk mendekati Ros, termasuk berlatih tarian Molulo.

  Adakah Tiar akhirnya akan menarik perhatian Ros? Bagaimana dengan nasib perkahwinan yang diatur? Tonton filem ini untuk mengetahui jawapannya!

  Fakta Menarik Filem Molulo: Pasangan Tidak Boleh Dipaksa

  Sumber foto: YouTube

  Sebagai filem yang bertujuan untuk menaikkan nilai kearifan tempatan, terdapat banyak fakta menarik mengenai filem ini. Ada apa-apa?

  • Filem ini berdasarkan kisah benar yang berlaku pada tahun 1973. Pada masa itu, terdapat dua pasangan yang mempunyai budaya yang berbeza, iaitu Makassar dan Kendari.

  • Molulo yang menjadi tajuk filem ini adalah tradisi turun temurun di daerah Kendari yang sering dijumpai di majlis perkahwinan.

  • Lokasi penggambaran filem ini dilakukan di tiga wilayah, iaitu Makassar , Palu dan Kendari .

  • Trek suara untuk filem ini digubah dan dinyanyikan oleh Zul Zivilia .

  • Selain Musdalifah, banyak pelawak terkenal dari Makassar, Palu dan Kendari juga turut serta dalam filem ini.

  Tonton Filem Molulo: Pasangan Tidak Boleh Dipaksa

  TajukMolulo: Pasangan Tidak Boleh Dipaksa
  Menayangkan 2 November 2017
  Jangka masa 1 jam 55 minit
  Pengarah Irham Acho Bahtiar
  Pengeluaran Rumah Filem Semut, DCU Production
  Pelakon Andi Arsyil Rahman, Arlita Reggina, Musdalifah Basri, et al
  Genre Drama, Komedi

  Lebih banyak pembuat filem berusaha meningkatkan budaya tempatan sehingga mereka semakin dikenali oleh masyarakat mereka sendiri.

  Sebagai tambahan kepada filem Molula: Cinta Tidak Boleh Dipaksa untuk yang satu ini, terdapat juga filem Yowis Ben yang mengangkat budaya Jawa.

  Sekiranya anda ingin menonton filem ini, klik sahaja pautan di bawah!

  >>> Tonton Filem Molulo: Cinta Tidak Boleh Dipaksa <<<

  Itu adalah sinopsis dan fakta menarik mengenai filem Molula: Love Can't Be Forced. Sekiranya anda tinggal di Sulawesi, wajib menontonnya.

  Adakah anda mempunyai filem komedi romantik lain yang ingin anda tonton? Tulis di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan