Tidak rumit! Inilah Cara Membeli-Belah Dalam Talian Antarabangsa Tanpa Kad Kredit

Sekarang, anda tidak perlu risau lagi, kerana melalui artikel ini Jaka akan memberitahu anda cara berbelanja di peringkat antarabangsa tanpa kad kredit.

Membeli-belah memang merupakan aktiviti yang sangat menarik. Terutama pada era teknologi canggih sekarang ini, membeli-belah menjadi lebih mudah dengan sistem membeli-belah dalam talian. Bukan hanya lebih mudah, bahkan harga yang ditawarkan juga cenderung kompetitif.

Membeli-belah dalam talian sendiri boleh dilakukan di laman web nasional atau antarabangsa . Tetapi untuk membeli-belah dalam talian di laman web antarabangsa, secara amnya, mesti menggunakan kad kredit. Wow, bagaimana jika anda tidak mempunyai kad kredit? Sekarang, anda tidak perlu risau lagi, kerana melalui artikel ini Jaka akan memberitahu anda cara berbelanja di peringkat antarabangsa tanpa kad kredit.

BACA JUGA
  • 6 Alternatif Pembayaran Dalam Talian Terbaik Selain PayPal
  • Tidak Perlu Bersusah payah, Beli Kereta Sekarang Boleh Secara Online! Ini caranya
  • Aduh! Pesan Teksi Secara Online, Ternyata Pemandu Adalah Pegawai!

Cara Membeli-Belah Dalam Talian Antarabangsa Tanpa Kad Kredit

Adakah anda salah seorang yang sangat suka membeli-belah dalam talian? Laman web apa yang anda beli? Lazada atau Tokopedia atau Bukalapak? Pernah terfikir untuk membeli-belah di Ebay atau Aliexpress atau Amazon ? Kerana seringkali item di laman jual beli dalam talian di luar negara sangat menarik.

Seperti dalam artikel Jaka sebelumnya, Intel Xeon 5650 dapat mengimbangi prestasi Intel Core i7 5820K. Sekiranya anda ingin membelinya, suka atau tidak anda harus membeli dari luar negara bermaksud. Kerana harga pasar Rp 700 ribu adalah harga pasar di Amerika.

LIHAT ARTIKEL

Sekiranya kad kredit menjadi penghalang, sekarang anda tidak perlu risau lagi. Jaka memberitahu anda 3 cara untuk membeli-belah dalam talian di peringkat antarabangsa tanpa menggunakan kad kredit .

1. Menggunakan Doku Wallet

Yang pertama adalah menggunakan perkhidmatan Doku Wallet . Jaka pernah menggunakan perkhidmatan akaun Doku Wallet untuk membeli-belah dalam talian di laman web Aliexpress. Secara umum, perkhidmatan ini percuma . Tetapi malangnya, anda hanya dapat membeli maksimum Rp 5 juta .

Sumber gambar: Foto: Doku Wallet

Sangat mudah menggunakan perkhidmatan Doku Wallet. Anda hanya melayari laman web ini, kemudian daftar sendiri . Selepas itu, lawati laman web membeli-belah dalam talian seperti Aliexpress misalnya. Kemudian dalam kaedah pembayaran pilih Doku Wallet . Selepas itu anda hanya perlu memindahkan sejumlah wang ke akaun bank milik Doku Wallet.

2. Menggunakan Baki Penambahan VCC atau Paypal

Cara seterusnya untuk membeli-belah dalam talian di peringkat antarabangsa tanpa kad kredit adalah dengan menggunakan baki tambah nilai VCC atau Paypal . Pertama, anda mesti menentukan terlebih dahulu, anda mahu menggunakan VCC atau Paypal? Kedua-dua konsep itu sama. Oh ya bagi anda yang masih belum mengenali VCC, VCC bermaksud Virtual Credit Card . Dari namanya sahaja, anda akan faham, yang merupakan kad kredit palsu.

Sumber gambar: Foto: Blog Serbaguna

Baiklah, bincangkan satu persatu. Pertama jika anda memilih untuk menggunakan VCC . Anda boleh membeli VCC di laman jual beli nasional , seperti Kaskus atau Tokopedia, dan lain-lain. Biasanya harganya sekitar Rp. 100,000 .

Kemudian selepas itu, anda hanya perlu memasukkan wang anda ke dalam akaun VCC. Anda melakukan ini dengan meminta penjual, tetapi di sini tentu anda diminta membayar penjual sesuai dengan jumlah pertukaran yang anda minta. Selepas itu, anda hanya perlu menggunakan VCC seperti kad kredit biasa .

Sumber gambar: Foto: Paypal

Kedua, jika anda memilih untuk menggunakan Paypal . Sudah tentu pada mulanya anda diminta untuk mendaftar di laman Paypal. Seterusnya anda perlu mengesahkan, dan pengesahan ini memerlukan VCC. Jadi sebenarnya jauh lebih berkesan untuk menggunakan VCC secara langsung , kerana pada akhirnya anda juga memerlukan VCC.

Sekiranya anda mempunyai, seperti VCC, anda perlu mencari penjual *, yang menjual baki untuk akaun Paypal. Beli baki ** mengikut harga barang yang ingin anda beli. Sekiranya demikian, anda boleh memproses pembelian anda melalui akaun Paypal seperti biasa.

3. Menggunakan Unit Perkhidmatan Eksport atau Individu

Jika anda fikir kedua kaedah di atas agak rumit, anda boleh menggunakan kaedah terakhir ini yang dikelaskan sebagai sangat mudah. Yaitu dengan menggunakan unit perkhidmatan eksport atau import individu . Secara amnya, perkhidmatan ini boleh didapati di laman jual beli seperti Kaskus atau Tokopedia.

Sumber gambar: Foto: PT. Lautan Lautan Trans

Dengan menggunakan perkhidmatan seperti ini, anda akan menerima sesuatu yang salah. Cukup bayar mengikut harga yang disebutkan oleh penyedia perkhidmatan, selesai. Tetapi sudah tentu ini akan memberi kesan pada harga barang yang ingin anda beli. Secara amnya, ia pasti jauh lebih mahal daripada anda membelinya sendiri. Kerana dengan cara ini anda tidak hanya membayar harga barang, tetapi juga harga perkhidmatan.

Nah, itu hanya artikel Jaka mengenai 3 cara membeli-belah dalam talian di peringkat antarabangsa tanpa kad kredit. Semoga berjaya dan selamat berbelanja!

Sepanduk: Papa Semar

Artikel Berkaitan