Cara Mengubah Telefon Android menjadi Pembesar Suara Bluetooth, 100% Berfungsi!

Ingin memiliki pembesar suara Bluetooth tetapi dompet nipis? Anda juga dapat mengikuti cara mengubah telefon Android anda menjadi pembesar suara Bluetooth pada PC / komputer riba, dijamin kejayaan!

Adakah anda pernah merosakkan pembesar suara PC atau komputer riba anda secara tiba-tiba?

Aduh, mesti betul-betul panik! Jadi sebelum anda membeli, pergi ke pembekal perkhidmatan atau beli pembesar suara baru. Jaka mempunyai penyelesaian yang tepat untuk anda.

Tanpa perlu berbelanja, anda boleh mengubah telefon Android anda menjadi pembesar suara Bluetooth untuk PC / komputer riba yang anda kenal. Ingin tahu bagaimana?

BACA JUGA
  • Senarai Harga Pembesar Suara Aktif dari Pelbagai Jenama Terbaik 2019 (Kemas kini Termurah)
  • 15 Headset Bluetooth & Headphone Murah Terbaik 2020, Hanya 100 Ribu!
  • 10 Headset Permainan Terbaik Terbaik pada tahun 2020, Bermula dari Rp90 Ribu!

Cara Mengubah Telefon Bimbit menjadi Pembesar Suara PC / Laptop, Sangat Mudah!

Sumber gambar: androidauthority.com

Android sememangnya sistem operasi mudah alih yang dilengkapi dengan banyak kemampuan luar biasa yang dilengkapi dengan pelbagai aplikasi unik yang terdapat di dalamnya.

Ini juga termasuk salah satu aplikasi berikut yang dapat mengubah smartphone Android Anda menjadi pembesar suara Bluetooth, baik di PC atau komputer riba. Ingin tahu bagaimana ia berfungsi?

Langkah 1 - Sediakan Perisian

Sudah tentu kali pertama anda perlu menyediakan aplikasi untuk menjadikan Android anda menjadi pembesar suara Bluetooth. Di sini anda boleh memasang aplikasi SoundWire Free di Android dan SoundWire Server untuk PC dan komputer riba.

Untuk memudahkan anda juga, di sini Jaka juga telah menyediakan pautan muat turun untuk kedua-dua aplikasi tersebut.

DOWNLOAD Apps DOWNLOAD Aplikasi Video & Audio

Langkah 2 - Siapkan Pelanggan pada PC / Komputer riba

Setelah kedua-duanya dipasang, kemudian buka perisian SoundWire Server pada PC atau komputer riba anda terlebih dahulu . Di sini, pastikan PC atau komputer riba dan telefon pintar anda disambungkan ke rangkaian WiFi yang sama!

Setelah membuka SoundWire Server, yang harus anda lakukan hanyalah melihat bahagian Alamat Server dan catat alamat yang disenaraikan untuk disambungkan ke telefon pintar Android anda.

Langkah 3 - Siapkan Pelanggan di HP

Buka aplikasi SoundWire Free di Android dan pastikan ia disambungkan ke rangkaian WiFi yang sama dengan PC atau komputer riba anda.

Kemudian anda hanya memasukkan alamat pelayan di ruangan Pelayan . Ketik tanda Semak jika anda sudah selesai.

Langkah 4 - Ujian Bunyi Penceramah

Sekiranya demikian, pastikan perisian SoundWire Server pada PC atau komputer riba anda telah berubah dari status Terputus menjadi Terhubung . Untuk menguji suaranya atau tidak, anda hanya perlu memainkan video atau lagu YouTube dari lelaki Spotify.

Sekiranya tidak berjaya, cuba putuskan sambungan sehingga lagu dapat dimainkan pada pembesar suara di Android anda.

Langkah 5 - Buat Penyesuaian

Biasanya suara akan berbenturan antara PC dan telefon pintar, anda hanya perlu diredam untuk mendengarkannya hanya di Android.

Sekarang, untuk mematikan suaranya, cukup ketuk ikon SoundWire yang terdapat di Android sehingga ikonnya redup.

Catatan:


Beberapa kasus suara yang terdengar akan delay sekitar 1 detik jika kamu menggunakannya untuk menonton film. Kamu bisa pakai tool audio/video sychronization yang terdapat pada software pemutar video seperti VLC dan sebagainya.

VIDEO: DIY - Cara Membuat Pembesar Suara Luaran untuk Telefon Android Anda!

Bagaimana ia sejuk? Sekarang itulah cara mengubah telefon Android menjadi pembesar suara Bluetooth pada PC / komputer riba.

Sudah tentu kaedah ini tidak begitu baik jika anda menggunakan pembesar suara Bluetooth atau pembesar suara yang disambungkan melalui port jack 3.5mm. Semoga berjaya semua!

Baca juga artikel mengenai telefon bimbit atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

Artikel Berkaitan