Cara memindahkan wang melalui Alfamart dengan mudah dan cepat

Cara memindahkan wang melalui Alfamart sangat mudah, anda tahu! Bagi anda yang tidak mempunyai akaun bank dan buku simpanan, anda boleh mencuba perkhidmatan ini.

Tidak mempunyai akaun bank tidak bermaksud ia akan menghalang anda daripada memindahkan wang . Lebih-lebih lagi, jika wang itu untuk tujuan yang mendesak.

Jika anda bukan pelanggan mana-mana bank dan ingin memindahkan wang kepada rakan atau saudara, anda boleh mencuba perkhidmatan pemindahan wang yang diberikan oleh Alfamart.

Ya, Alfamart bukan sekadar pasar mini. Alfamart juga menawarkan beberapa perkhidmatan kewangan, salah satunya adalah perkhidmatan pemindahan wang.

Cara Memindahkan Wang melalui AlfaMart

Memindahkan wang melalui AlfaMart sangat mudah, geng! Dengan perkhidmatan ini anda dapat memindahkan wang dengan mudah tanpa kad ATM dan buku bank.

Perkhidmatan pemindahan wang ini tersedia di semua gerai AlfaMart di seluruh Indonesia. Lalu apa syaratnya? Sekiranya anda ingin memindahkan wang melalui AlfaMart, anda mesti membawa:

  • Kad Pengenalan KTP atau SIM untuk Warganegara Indonesia dan Pasport untuk warga asing.

  • Telefon bimbit dengan nombor aktif.

  • Wang tunai yang akan dipindahkan, mulai dari Rp10 ribu hingga Rp5 juta.

Bayaran pindahan adalah Rp 15 ribu. Bayaran ini termasuk kos penghantaran IDR 10,000 ditambah kos pentadbiran.

Jadi, jika misalnya Anda ingin memindahkan Rp 250.000, jumlah uang yang harus disetor adalah Rp. 265.000 (Rp. 15 ribu adalah biaya pindahan / biaya pentadbiran).

Panduan Cara Memindahkan Wang melalui AlfaMart

Cara memindahkan wang melalui Alfamart dapat dilakukan dengan mudah dan cepat, anda tahu. Bagaimana caranya? Lihat garis panduan berikut.

Langkah 1 - Sediakan Dokumen Penting Yang Diperlukan

  • Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, sebelum anda pergi ke kedai Alfamart terdekat untuk melakukan pemindahan, jangan lupa membawa dokumen penting sebagai pengenalan diri.

Dokumen pengenalan boleh berupa Kad Pengenalan Nasional (KTP) atau Lesen Memandu (SIM) untuk warganegara Indonesia (WNI).

Bagi warganegara asing (orang asing) yang tinggal atau sementara di Indonesia diwajibkan membawa pasport.

Langkah 2 - Pergi ke Juruwang dan Beritahu Anda Anda Ingin Mentransfer

  • Selepas anda tiba di Alfamart, anda terus ke juruwang dan mengatakan bahawa anda ingin membuat pemindahan wang.
Sumber gambar: blog.alfamartku.com

Langkah 3 - Beritahu kami nombor telefon bimbit dan penerima pemindahan anda

  • Kemudian, anda memberitahu juruwang, nombor telefon bimbit yang anda miliki dan statusnya masih aktif serta nama dan nombor telefon bimbit anda dan juga nama penuh orang yang menerima wang anda .

Anda mesti memberikannya supaya jika ada gangguan dalam proses pemindahan anda dapat dihubungi dan diberitahu. Sekiranya proses pemindahan selesai, anda juga akan dihubungi melalui SMS.

Langkah 4 - Deposit Wang yang Anda Ingin Pindahkan

  • Akhirnya, anda memberikan wang tunai yang ingin anda pindahkan ditambah dengan wang transfer sebanyak Rp. 15,000 kepada juruwang.

Langkah 5 - Dapatkan Pemberitahuan SMS

  • Sekiranya proses pemindahan berjaya, anda akan mendapat pemberitahuan dalam bentuk SMS. Selain SMS, anda juga akan mendapat resit yang mengandungi kod bukti transaksi.

Kod tersebut adalah kod untuk menerima wang atau MTCN . Kod ini akan digunakan oleh penerima pindahan untuk menarik balik pindahan dari anda di Alfamart terdekat.

Kod MTCN terdiri daripada 10 digit nombor dan dirahsiakan . Oleh itu, ia hanya harus diketahui oleh anda sebagai pengirim dan penerima pemindahan wang anda dan jangan kehilangannya!

Kod ini sah selama 30 hari, jadi anda tidak perlu risau sekiranya penerima tidak segera mengambil atau mengeluarkan wang.

Panduan Cara mengeluarkan wang melalui Alfamart

Sumber gambar: TrueMoney

Sekiranya anda adalah penerima wang dan ingin mengambil wang, anda hanya perlu pergi ke kedai Alfamart terdekat dengan:

Identiti Peribadi (KTP atau SIM untuk Warganegara Indonesia dan Pasport untuk Orang Asing) dan menunjukkan nombor kod penerimaan atau MTCN kepada juruwang.

Semasa anda berada di daftar keluar, anda akan ditanya nama pengirim dan jumlah nominal pemindahan dan anda akan diberikan wang tunai pemindahan.

Panduan cara membatalkan pemindahan wang melalui Alfamart

Lalu bagaimana jika anda ingin membatalkan pemindahan wang anda? Contohnya kerana nama penerima yang salah, nombor telefon bimbit atau sebab lain.

Anda benar-benar dapat mengemukakan pembatalan dengan syarat bahawa penerima tidak mengambil wang yang anda pindahkan .

Caranya ialah, anda datang lagi ke gerai Alfamart tempat anda membuat permohonan wang. Kemudian, tunjukkan resit penghantaran yang mengandungi kod pembatalan kepada juruwang .

Jangan lupa menjaga identiti anda, okey?

Itulah cara untuk memindahkan wang melalui Alfamart dari Jaka. Sebagai tambahan kepada pemindahan wang, Alfamart juga menyediakan perkhidmatan pengeluaran tunai untuk anda pelanggan bank-bank tertentu.

Baca juga artikel mengenai Wang atau artikel menarik lain dari Andini Anissa .

Artikel Berkaitan