Cara menghapus aplikasi Android yang tidak dapat dihapus

Sering kesal dengan aplikasi Android terutamanya iklan yang tidak dapat dikeluarkan di Android? Cuba hapus aplikasi Android yang tidak dapat dikeluarkan seperti berikut.

Google Play Store menyediakan pelbagai aplikasi yang boleh anda muat turun dan pasang . Tetapi tidak jarang, anda akan menemui aplikasi Android palsu yang sebenarnya mengandungi iklan dan sukar untuk membuang alias uninstall.

Sekiranya anda mempunyai ini, bagaimana anda menghadapinya? Tenanglah, di sini Jaka akan mengkaji cara menghapus aplikasi yang tidak dapat dihapus pada telefon pintar Android.

BACA JUGA
 • Cara Menghapus Akaun Gmail Secara Kekal dari PC / Laptop (100% Berfungsi)
 • Cara menghapuskan semua catatan Instagram dengan cepat sekaligus
 • Cara Memadamkan Mesej WA Yang Dihantar Tanpa Had Masa

Cara menghapus aplikasi yang tidak dapat dikeluarkan Android

Kerana beberapa tetapan diaktifkan , kadangkala aplikasi Android enggan dicopot pemasangannya, alias dihapus dari telefon pintar anda. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda cuba nyahpasang aplikasi Android yang keras kepala.

Pembersihan Aplikasi & Tweaking HANDSOME SYARIKAT (c) MUAT TURUN

Cara menghapus aplikasi Android dengan Pentadbir Peranti

Cara pertama yang dapat anda lakukan ketika mencari masalah ini adalah melalui tetapan di Device Administrator . Anda boleh melakukannya tanpa memuat turun aplikasi tambahan.

Berikut adalah beberapa langkah yang mesti anda lakukan, kawan-kawan.

 • Pastikan aplikasi Android yang betul tidak dapat dicopot pemasangannya . Tanda dapat dilihat dalam tetapan aplikasi Assistive Touch , butang Force stop dan Uninstall tidak dapat digunakan.
 • Pertama, buka menu Tetapan kemudian pilih Keselamatan . Tatal ke bawah, kemudian pilih Peranti Pentadbir untuk membuka paparan tetapan.
 • Ketuk aplikasi yang ingin anda hapus, kemudian pilih Nyahaktifkan untuk nyahaktifkan tetapan. Selepas itu, pastikan tanda semak hilang pada aplikasi yang akan dihapuskan.
 • Setelah melakukan langkah-langkah di atas, sekarang tetapan Paksa berhenti dan Nyahpasang kembali aktif sehingga anda dapat menghapus atau menyahpasang aplikasi.

Cara memadam aplikasi Android dengan Factory Reset

Namun, itu tidak bermaksud kaedah sebelumnya tidak semestinya berjaya membuang aplikasi Android yang tidak dapat dikeluarkan. Terdapat aplikasi tertentu yang sebenarnya mengandungi adware dan malware yang hanya dapat dihapus dengan set semula kilang .

Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ambil.

 • Sebelum melakukan tetapan semula kilang, anda mesti memahami bahawa melakukan langkah ini bermaksud akan menghapus semua data pada telefon pintar. Anda mesti membuat sandaran data anda terlebih dahulu.
LIHAT ARTIKEL
 • Anda boleh pergi ke menu Tetapan , kemudian pergi ke tab Peribadi . Di sini anda hanya memilih menu Sandaran & tetapkan semula untuk memulakan tetapan semula kilang.
 • Pada menu Backup & reset pilih Factory Data Reset . Anda akan diberi amaran terlebih dahulu. Sekiranya anda pasti tekan butang Reset device untuk memulakan proses.
 • Akhirnya, anda mesti memasukkan kod keselamatan yang digunakan pada telefon pintar Android. Tunggu sehingga proses selesai dan telefon pintar kembali ke keadaan semula .

Nah, itulah cara menghapus aplikasi yang tidak dapat dikeluarkan pada telefon pintar Android . Kaedah ini berfungsi untuk hampir semua aplikasi. Adakah anda mempunyai masalah yang sama? Jangan ragu untuk mencuba dan berkongsi pengalaman anda di ruangan komen, ok?

Baca juga artikel mengenai aplikasi atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

Artikel Berkaitan