10 Aplikasi Sukan Rumah Terbaik, Biarkan Badan Anda Tidak Meregang Semasa WFH!

Ingin mengekalkan bentuk badan atau menurunkannya? Ayuh, cubalah aplikasi sukan rumah terbaik pada tahun 2020 yang terasa seperti anda mempunyai jurulatih peribadi anda sendiri, anda tahu!

Sudah berapa lama anda melakukan #DiRumahAja ? Dua minggu? Tiga minggu? Sebulan atau lebih, geng?

Nah, lama-kelamaan di rumah juga tidak baik untuk kesihatan badan. Terutama bagi anda yang mahir sehingga anda tidak melakukan banyak aktiviti di rumah.

Biarkan badan anda tetap dalam bentuk, tidak tegang, dan anda bahkan dapat menurunkan berat badan, Jaka mempunyai beberapa cadangan untuk aplikasi Android untuk menjaga kesihatan anda, di sini.

Untuk lebih jelasnya, mari rujuk cadangan aplikasi sukan rumah terbaik yang telah diringkaskan oleh Jaka di bawah dan anda mesti mencuba.

 • Cabaran Kecergasan 30 Hari
 • Jurulatih Latihan Freelet
 • Aplikasi Sukan Terbaik yang lain ...
 • Video: Cara Menurunkan Berat Badan pada Modal Bergerak Android, Diet Dijamin Kejayaan!
 • Koleksi Aplikasi Sukan Rumah Terbaik, Dapat Menurunkan Berat Badan!

  Bersenjata dengan aplikasi sukan terbaik , anda tidak perlu menghabiskan sepeser pun untuk pergi ke gim atau membayar pelatih peribadi jika anda mempunyai tujuan untuk menurunkan berat badan.

  Bukan hanya kesihatan badan sahaja, aplikasi untuk sukan di bawah ini juga berguna untuk kesihatan mental, anda tahu. Terutama bagi anda yang mengalami tekanan semasa bekerja di rumah.

  Oh ya, bagi anda yang ingin menurunkan berat badan, jangan lupa mencampurkannya dengan diet seimbang, geng. Tanpa perlu berlama-lama lagi, mari kita lihat cadangannya!

  1. Latihan 7 Minit (Aplikasi Sukan Terbaik di Google Play)

  Sekiranya anda hanya mempunyai tujuh minit untuk berlatih setiap hari, ada aplikasi yang dipanggil 7 Minit Workout yang mesti anda cuba.

  Salah satu aplikasi terbaik di Google Play akan membantu anda menurunkan berat badan dan menguatkan otot badan anda.

  Bagi anda yang tidak biasa dengan pergerakannya, aplikasi senaman terbaik juga dilengkapi dengan panduan video agar pergerakan anda tidak salah, geng

  Semasa melakukan sukan di rumah dengan 7 Minit Latihan, paling banyak anda hanya memerlukan kerusi dan dinding sebagai alat. Tidak terlalu sukar dicari, bukan?

  PerincianLatihan 7 Minit
  Pemaju Simple Design Ltd.
  OS minimum Android 4.4 dan lebih tinggi
  Saiz 16MB
  Muat turunnya 10,000,000 dan ke atas
  Penarafan 4.8 / 5 (Google Play)

  Muat turun Latihan 7 Minit di sini:

  Aplikasi Produktiviti Simple Design Ltd. MUAT TURUN

  2. Cabaran Kecergasan 30 Hari

  Suka menghadapi cabaran dan memang bermaksud menurunkan berat badan? Anda boleh mencuba Cabaran Kecergasan 30 Hari yang akan mencabar anda untuk bersenam secara teratur selama 30 hari.

  Cabaran 30 Hari Ditness mempunyai pelbagai kaedah latihan yang dapat difokuskan hanya pada beberapa bahagian badan, misalnya perut, pinggul, lengan, atau seluruh tubuh.

  Aplikasi untuk sukan ini juga memiliki kesan sederhana, yang dilengkapi dengan panduan dalam bentuk ilustrasi dan keterangan yang dapat membantu latihan anda.

  PerincianCabaran Kecergasan 30 Hari
  Pemaju Kumpulan Kecergasan Lompat
  OS minimum Android 4.4 dan lebih tinggi
  Saiz 19MB
  Muat turunnya 10,000,000 dan ke atas
  Penarafan 4.8 / 5 (Google Play)

  Muat turun Cabaran Kecergasan 30 Hari di sini:

  MUAT TURUN Apl

  3. Jurulatih Latihan Freeletics

  Kemudian ada Jurulatih Latihan Freelet yang membuat anda merasa seperti anda mempunyai jurulatih peribadi anda sendiri, geng. Aplikasi ini akan menyesuaikan bahagian latihan mengikut ketinggian dan berat badan anda.

  Sebelum menggunakan aplikasi ini, anda akan diminta untuk melakukan tahap kecergasan yang berfungsi untuk menentukan bahagian latihan yang sesuai.

  Sama seperti aplikasi lain, Jurulatih Latihan Freelet tidak memerlukan peralatan tambahan. Tidak buruk untuk membuat aplikasi sukan yang bagus di rumah, bukan?

  PerincianJurulatih Latihan Freelet - Berat Badan & Mindset
  Pemaju Freelet
  OS minimum Android 6.0 ke atas
  Saiz 15MB
  Muat turunnya 10,000,000 dan ke atas
  Penarafan 4.1 / 5 (Google Play)

  Muat turun Jurulatih Latihan Freelet di sini:

  Jurulatih Latihan Freeletics melalui Google Play

  Aplikasi Sukan Terbaik yang lain ...

  4. Pemasa Plank 5 Minit

  Kemudian ada Timer Plank 5 Minit yang lebih ditujukan kepada aplikasi pemasa untuk sukan, terutamanya papan yang tidak memerlukan peralatan.

  Dalam aplikasi ini anda akan diberi tantangan untuk melakukan papan dengan pelbagai posisi, mulai dari menghadap ke bawah, terlentang, menyampin, dan lain-lain.

  Cukup dengan lima minit, Jaka pasti anda akan menyerah ketika pertama kali melakukan papan. Heheheā€¦

  Jadi, inilah sebahagian latihan harian, mulai dari ringan hingga berat untuk menyesuaikan keadaan badan anda ketika pertama kali menggunakannya, geng.

  PerincianPemasa Plank 5 Minit
  Pemaju fitfit.am
  OS minimum Android 4.1 dan lebih tinggi
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Muat turunnya 1,000,000 ke atas
  Penarafan 4.8 / 5 (Google Play)

  Muat turun Pemasa Papan 5 Minit di sini:

  Pemasa Plank 5 Minit melalui Google Play

  5. Latihan untuk Wanita (Aplikasi Sukan untuk Wanita)

  Bagi suri rumah atau wanita berkerjaya, aplikasi Workout for Women boleh menjadi salah satu cadangan untuk melakukan senaman badan ketika berada di rumah.

  Aplikasi sukan untuk wanita ini juga mempunyai beberapa panduan khas untuk pergerakan sukan khusus wanita sehingga tidak mudah menyebabkan kecederaan.

  Dengan jangka masa lebih kurang tujuh minit, anda boleh mengatur pelbagai jenis sukan yang ingin anda lakukan. Sekiranya dilakukan secara rutin, Jaka pasti anda akan mencapai matlamat badan yang anda mahukan, deh!

  PerincianLatihan untuk Wanita - Aplikasi Kecergasan Berat Badan
  Pemaju Aplikasi Senaman
  OS minimum Android 4.1 dan lebih tinggi
  Saiz 73MB
  Muat turunnya 1,000,000 ke atas
  Penarafan 4.8 / 5 (Google Play)

  Muat turun Latihan untuk Wanita di sini:

  Bersenam untuk Wanita melalui Google Play

  6. Kurangkan Berat Badan dalam 30 Hari

  Sebagai salah satu aplikasi Android terbaik pada tahun 2017, Menurunkan Berat Badan dalam 30 Hari memang dirancang untuk membantu anda menurunkan berat badan dengan ideal dan selamat.

  Aplikasi sukan terbaik ini bukan sahaja menyediakan latihan sistematik, tetapi juga rancangan diet yang sesuai dengan keperluan anda, geng.

  Sebagai panduan juga, latihan di dalamnya disajikan dalam bentuk animasi dan video. Oleh itu, anda tidak akan keliru untuk melakukan pergerakan badan dengan betul.

  PerincianKurangkan Berat Badan dalam 30 Hari
  Pemaju Simple Design Ltd.
  OS minimum Android 4.4 dan lebih tinggi
  Saiz 16MB
  Muat turunnya 50,000,000 ke atas
  Penarafan 4.8 / 5 (Google Play)

  Muat turun Menurunkan Berat Badan dalam 30 Hari di sini:

  MUAT TURUN Apl

  7. Kurangkan Lemak Perut dalam 30 Hari

  Bagi anda yang merasa kembung dan mengecilkannya, ada aplikasi Lose Belly Fat dalam 30 Hari yang telah banyak disarankan dan digunakan oleh lebih dari 10 juta pengguna.

  Latihan yang ditunjukkan di dalamnya semestinya lebih optimum dan tertumpu pada latihan otot perut. Jadi lebih cepat dan berkesan membakar lemak.

  Kehilangan Lemak Perut dalam 30 Hari juga mempunyai tiga tahap untuk dipilih, mulai dari Mudah, Sedang dan Keras. Tanpa memerlukan peralatan tambahan, aplikasi ini sesuai untuk pemula hingga profesional.

  PerincianKurangkan Lemak Perut dalam 30 Hari
  Pemaju Kumpulan Kecergasan Lompat
  OS minimum Android 4.4 dan lebih tinggi
  Saiz 9.6MB
  Muat turunnya 10,000,000 dan ke atas
  Penarafan 4.8 / 5 (Google Play)

  Muat turun Lose Belly Fat dalam 30 Hari di sini:

  Kurangkan Lemak Perut dalam 30 Hari melalui Google Play

  8. Studio Yoga: Minda & Tubuh (Aplikasi Sukan Mental yang Baik)

  Bukan hanya kecergasan badan yang mesti dijaga, anda juga perlu memperhatikan kesihatan mental. Terutama bagi anda yang semakin tertekan kerana bekerja di rumah dan terganggu dengan tugas yang terkumpul.

  Sebagai kaedah menghilangkan tekanan, anda boleh mencuba aplikasi Yoga Studio: Mind & Body di mana anda dapat meniru pergerakan yoga dengan gabungan foto dan teks di dalamnya.

  Terdapat pelbagai pergerakan yang boleh dilakukan untuk anda pemula. Oh ya, jangan lupa untuk menyiapkan bilik yang tenang dan juga boleh mengatur muzik yang menenangkan jiwa, geng.

  PerincianYoga Studio - Fikiran & Badan
  Pemaju Fit For Life LLC
  OS minimum Android 4.1 dan lebih tinggi
  Saiz 85MB
  Muat turunnya 100,000 ke atas
  Penarafan 4.0 / 5 (Google Play)

  Muat turun Yoga Studio - Minda & Tubuh di sini:

  Yoga Studio - Minda & Tubuh melalui Google Play

  9. Latihan di Rumah - Tanpa Peralatan

  Selain itu, ada aplikasi latihan yang dipanggil Home Workout - Tanpa Peralatan yang seperti namanya dapat anda lakukan di rumah tanpa memerlukan peralatan tambahan.

  Anda boleh memilih bahagian badan yang ingin anda latih. Adakah anda ingin membentuk perut enam pek atau hanya ingin mempunyai lengan yang kuat.

  Tidak lupa juga ada panduan pemanasan sebelum latihan, supaya risiko kecederaan dapat dikurangkan dan dikurangkan, geng.

  PerincianLatihan di Rumah - Tanpa Peralatan
  Pemaju Kumpulan Kecergasan Lompat
  OS minimum Android 4.2 dan lebih tinggi
  Saiz 16MB
  Muat turunnya 50,000,000 ke atas
  Penarafan 4.8 / 5 (Google Play)

  Muat turun Latihan di Rumah - Tanpa Peralatan di sini:

  Aplikasi Produktiviti Leap Fitness Group MUAT TURUN

  10. Enam Pek dalam 30 Hari

  Terakhir ada Six Pack dalam 30 Hari yang disyorkan oleh Jaka untuk anda yang ingin membentuk perut six pack. Walau bagaimanapun, aplikasi ini juga menyediakan bahagian untuk melatih bahagian badan yang lain.

  Dengan skor penilaian yang hampir sempurna dan lebih daripada 50 juta muat turun, ini telah menjadi bukti bahawa aplikasi ini adalah salah satu aplikasi sukan terbaik di Google Play.

  Banyak kesaksian positif yang diberikan oleh pengguna aplikasi ini. Tetapi tentu saja, untuk membentuk perut bungkus enam, anda perlu menjaga diet dengan diet dan melakukan senaman secara teratur.

  PerincianEnam Pek dalam 30 Hari
  Pemaju Kumpulan Kecergasan Lompat
  OS minimum Android 4.4 dan lebih tinggi
  Saiz 13MB
  Muat turunnya 50,000,000 ke atas
  Penarafan 4.9 / 5 (Google Play)

  Muat turun Six Pack dalam 30 Hari di sini:

  MUAT TURUN Apl

  Video: Cara Menurunkan Berat Badan pada Modal Bergerak Android, Diet Dijamin Kejayaan!

  Nah, itulah cadangan aplikasi sukan rumah terbaik yang dapat menjaga tubuh anda tanpa meninggalkan rumah atau memerlukan aplikasi tambahan, geng.

  Sementara itu bagi anda pemain yang tidak sesuai dengan aplikasi di atas, ada juga permainan sukan yang sihat, anda tahu. Semoga berjaya dan semoga sasaran anda tercapai!

  Baca juga artikel mengenai Sukan atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan