Ingin Dapatkan Wang dari Internet? Inilah 12 kaedah termudah yang boleh dilakukan oleh pemula!

Tertarik dengan cara mendapatkan wang dari internet dengan mudah? Berikutan ringkasan lengkap Jaka, khusus untuk pemula dan tanpa modal (kemas kini 2019).

Semasa masih muda, jangan menghabiskan masa lapang sendirian, geng. Jadi apa?

Di era sekarang ini, hanya bersenjata dengan internet, anda boleh menjadi produktif dan memperoleh jumlah pendapatan yang lumayan.

Jangan percaya? Jadi kali ini Jaka akan mengkaji bagaimana mendapatkan wang dari internet untuk pemula yang mendapat keuntungan yang mudah dan dijamin. Ayuh, lihat lagi!

 • Pengumpulan Kaedah Mendapatkan Wang dari Internet (Kemas kini 2019)
  • Cuba Aplikasi Tugasan Mikro
  • Isi Tinjauan Dalam Talian Berbayar
  • Membuat Blog dan Menulis Artikel Mesra SEO
  • Cara Mendapatkan Wang dari Internet Lain ...
 • Bonus: Aplikasi dan Permainan Menjana Wang Paling Cepat dan Tanpa Modal pada tahun 2019
 • Video: Aplikasi yang Disarankan untuk Menjana Wang, Dapatkan Rp1 Juta Sehari
 • Kesimpulannya
 • Perkara Yang Perlu Disiapkan Sebelum Mendapatkan Wang di Internet

  Mungkin apa yang ada di fikiran anda sekarang, "Adakah cara untuk mendapatkan wang dapat dilakukan tanpa sedikit pun modal?" Jawapannya, tentu boleh!

  Sebelum membincangkan lebih lanjut mengenai bagaimana mendapatkan wang di internet, anda mesti menyediakan beberapa perkara penting seperti berikut.

  1. Sediakan Peranti Penyokong

  Kerana anda ingin mendapatkannya dari internet, pastikan anda memerlukan alat sokongan untuk mengaksesnya, geng.

  Nah, di sini anda boleh menggunakan telefon pintar dan juga PC atau komputer riba yang dapat mengakses internet dan juga alat untuk anda bekerja kemudian, anda tahu.

  2. Pastikan anda mempunyai sambungan internet yang mencukupi

  Pastikan juga anda mempunyai sambungan internet yang mencukupi , dalam erti koneksi yang stabil dan cepat.

  Bagi pengguna telefon bimbit Android, anda boleh memilih pelbagai pilihan pakej internet dari sebilangan penyedia yang menyediakan banyak perkhidmatan dan dapat disesuaikan mengikut pilihannya.

  Bagi pengguna PC atau komputer riba, sudah tentu anda memerlukan penyedia perkhidmatan ISP yang menyediakan kemudahan terbaik, geng.

  LIHAT ARTIKEL

  3. Pelajari selok-belok Mendapatkan Wang di Internet

  Bagi anda yang masih pemula dalam industri digital, nampaknya anda perlu banyak belajar.

  Masalahnya adalah dalam dunia internet, anda mungkin mendapat pelbagai pemahaman seperti mengenai Search Engine Optimization (SEO), cryptocurrency, dan lain-lain.

  4. Sediakan Pelbagai Akaun (E-mel & Media Sosial)

  Maka jangan lupa untuk membuat akaun yang akan anda gunakan untuk mendapatkan wang dari internet, termasuk media sosial.

  Untuk akaun e-mel, Jaka mengesyorkan menggunakan akaun yang berbeza dari harta peribadi, misalnya membuat e-mel Gmail baru , geng.

  LIHAT ARTIKEL

  5. Jangan Lupa Akaun Bank

  Akhirnya, yang perlu anda lakukan ialah menyediakan akaun bank , sangat disarankan agar anda memisahkannya dari akaun yang digunakan untuk keperluan harian.

  Oh ya, kerana anda berhasrat untuk menjana wang di internet yang boleh datang dari mana saja, jangan ketinggalan juga membuat akaun PayPal untuk memudahkan anda menerima pembayaran.

  Pengumpulan Kaedah Mendapatkan Wang dari Internet (Kemas kini 2019)

  Menjana wang dari internet adalah sukar, geng. Selain itu, terdapat banyak kaedah yang boleh anda lakukan, anda tahu.

  Sekiranya anda telah menyiapkan perkara yang telah dikaji pada poin sebelumnya, sekarang Jaka akan memberi anda beberapa cara mudah dan menguntungkan untuk mendapatkan wang dari internet .

  Apa yang boleh ada? Ayuh, lihat lebih banyak di bawah!

  1. Cuba Aplikasi Micro-Tasking

  Sumber gambar: vidio.com

  Cara pertama untuk mendapatkan wang dari internet boleh dilakukan hanya melalui cengkaman, hanya bersenjatakan telefon pintar dengan memasang aplikasi perkongsian ganjaran alias tugas mikro .

  Sekiranya anda sudah mendaftar dan log masuk, anda akan ditanya beberapa tugas mudah. Bermula dari memasang aplikasi, membuka kunci telefon pintar, membaca berita dan banyak lagi.

  Salah satu contoh aplikasi micro-tasking ini adalah WHAFF , anda hanya memasang aplikasi, bermain dan menyelesaikan misi untuk mendapatkan sejumlah wang.

  Sangat mudah, bukan? Terutama untuk menjana wang dari internet untuk pemula, anda mesti mencubanya!

  Produktiviti Aplikasi WHAFF MUAT TURUN

  2. Melengkapkan Tinjauan Dalam Talian Berbayar

  Kemudian, anda boleh mengisi tinjauan dalam talian berbayar dengan mudah untuk mendapatkan sejumlah wang yang dapat ditebus melalui akaun anda.

  Banyak perkhidmatan tinjauan dalam talian berbayar yang menawarkan pelbagai kemudahan, salah satunya adalah ClixSense (//www.clixsense.com/) yang berupa bayar-untuk-klik (PTC) untuk iklan.

  Kelebihan menggunakan ClixSense ialah anda akan dibayar menggunakan dolar.

  Selain menggunakan ClixSense, anda juga dapat menggunakan penyedia tinjauan dalam talian yang lain, seperti ViewFruit, Mobrog, SurveyOn, dan sebagainya.

  3. Blogging dan Menulis Artikel Mesra SEO

  Peluang lain untuk mendapatkan wang dari internet adalah membuat blog dan membuat artikel yang mesra SEO (Search Engine Optimization) . Lalu apa yang diperlukan?

  Sudah tentu yang pertama adalah minat anda untuk menulis dan menentukan jenis blog yang akan anda uruskan, contohnya teknologi, resipi, gaya hidup, atau kesihatan.

  Kemudian anda boleh membuat blog dan menulis catatan mesra SEO untuk memasuki halaman pertama enjin carian, seperti Google, Yahoo dan Bing.

  Untuk cara membuat blog yang lengkap, anda boleh membaca artikel berikut: Panduan Cara Membuat Blog Percuma untuk Muncul di Google .

  LIHAT ARTIKEL

  Apa fungsinya? Sudah tentu adalah untuk membawa lalu lintas blog dan mendapatkan wang melalui pelbagai cara, seperti iklan Google AdSense, pautan afiliasi, dan sebagainya.

  Melakukan blog untuk pertama kalinya sukar, tetapi sekarang terdapat banyak laman web dan alat untuk dijadikan panduan untuk membina SEO seperti Google Trends, Google Adwords, Neilpatel.com, dan banyak lagi.

  Cara Mendapatkan Wang dari Internet Lain ...

  4. Menubuhkan Gabungan

  Sumber gambar: bigcommerce.com

  Sekiranya laman web atau blog anda sudah mempunyai banyak pengunjung, maka anda boleh mencuba mewujudkan perniagaan afiliasi (affiliate marketing) melalui pelbagai jenama.

  Anda hanya boleh membuat kandungan promosi dari pelbagai produk, perkhidmatan, atau tawaran dalam talian lain, geng.

  Jadi bagaimana ia berfungsi, anda boleh meletakkan sepanduk atau meletakkan pautan yang berkaitan dengan pembelian produk. Untuk setiap klik yang dihasilkan akan mendapat jumlah komisen.

  Walaupun wang yang dihasilkan tidak terlalu besar, tetapi cara ini juga bernilai membuat anda mencuba.

  5. Menjadi Penjual Semula Domain dan Laman Web

  Siapa kata pelaburan hari ini hanya dalam bentuk emas atau saham, geng?

  Di sini anda boleh membeli dan menjual semula alias menjadi penjual semula domain . Nama domain yang lebih unik tentunya harganya lebih mahal, seperti dalam artikel berikut.

  LIHAT ARTIKEL

  Untuk membeli domain, anda boleh pergi ke penyedia perkhidmatan domain seperti Niagahoster, Domainesia, Hostinger, dan banyak lagi.

  Maka anda hanya perlu menunggu pembeli lain menghubungi anda atau menjualnya kembali di laman web Sedo.com atau Flippa.com.

  Di samping itu, anda juga boleh menjual blog atau laman web dengan konsep yang sama seperti membeli domain.

  Tetapi perbezaannya adalah, anda memerlukan lebih banyak usaha. Terutama setelah membeli domain, anda harus menguruskan reka bentuk, mengisi kandungan, dan perkara lain bergantung kepada kehendak pelanggan, geng.

  6. Menjadi Penulis Bebas

  Sumber gambar: dsim.in

  Mempunyai hobi menulis tetapi malas menguruskan blog? Tenanglah, anda juga boleh menjadi penulis bebas .

  Hari ini terdapat juga banyak platform penulisan yang boleh anda gunakan, seperti laman media seperti aplikasi IDN Times, UC News atau Nulis.co.id, atau blog e-commerce.

  Untuk pembayaran itu sendiri berbeza-beza, seperti dibayar per artikel atau berdasarkan jumlah lalu lintas yang diperoleh, geng.

  Jadi, di sini anda memerlukan kepakaran dan pakar Search Engine Optimization (SEO) untuk memerhatikan trend sebelum menulis artikel mengikut kehendak pelanggan.

  7. Menjadi Freelancer dalam Pelbagai Bidang

  Tidak mempunyai kepakaran dalam bidang penulisan tidak bermaksud menutup peluang anda menjadi freelancer , anda tahu.

  Dengan gaji yang setara dengan pekerja pejabat dan waktu kerja yang fleksibel, terdapat banyak bidang yang boleh anda kejar sebagai pekerja bebas.

  Sebagai contoh, di laman Sribulancer.com anda boleh mencari atau menawarkan perkhidmatan seperti pembuatan dan pengembangan laman web, pemasaran, reka bentuk dan multimedia, kepada pentadbiran.

  Kelebihan lain yang boleh anda peroleh sebagai freelancer adalah mempunyai banyak hubungan kerana sudah tentu anda akan berhadapan dengan orang yang berbeza setiap hari.

  8. Urus Kandungan dan Saluran YouTube

  Sumber gambar: medium.com

  Selain melalui internet, ada juga cara lain untuk mendapatkan wang dari YouTube yang kini dilakukan secara intensif oleh banyak orang, geng.

  Selain melalui Google AdSense, tentu ada beberapa cabaran yang harus anda lalui dalam menguruskan kandungan dan saluran YouTube anda.

  Bermula dari membuat kandungan video yang sangat disukai, seperti video elektrik, bermain permainan, tutorial memasak, dan sebagainya.

  Setelah anda mempunyai banyak penonton dan pelanggan dari kandungan yang telah dibuat, anda dapat mengembangkan cara lain seperti pemasaran afiliasi, penajaan, untuk menjual barang dagangan.

  9. Menjadi Pengaruh di Media Sosial

  Pengaruh atau banyak orang juga tahu kerana selebriti kini menjadi salah satu profesion paling popular di kalangan orang muda.

  Hanya bersenjatakan media sosial dengan kandungan yang menarik, anda sudah dapat pelbagai faedah melalui sokongan dan penajaan dari pelbagai pihak.

  Sebelum ini, Jaka telah mengkaji bagaimana menjadi selebriti yang berjaya dalam artikel berikut: 10 Cara Cepat untuk Menjadi Selebriti, Tiba-tiba Kaya!

  LIHAT ARTIKEL

  10. Menjual Foto dan Video Dalam Talian

  Sekiranya anda mahir dalam fotografi dan videografi, jangan jadikan wain kamera anda!

  Walaupun anda dapat menjual pelbagai foto stok dan video di laman web seperti Shutterstock.com, Dreamstime.com, iStockphoto.com, Fotolia.com, dan banyak lagi.

  Mungkin yang harus anda pertimbangkan adalah hasil gambar dan video yang dijual pasti dapat digunakan secara universal di pelbagai media, geng.

  Untuk komisen itu, pelbagai laman web menjual gambar menawarkan kadar dan peratusan yang agak berubah-ubah. Pilih saja mana yang sesuai, bukan?

  Oh ya, jika anda ingin menaik taraf peranti kamera anda, jangan lupa ikuti artikel berikut:

  • Senarai kamera Canon DSLR & Mirrorless terkini pada tahun 2019
  • Senarai Harga Kamera Nikon DSLR & Mirrorless Terbaru 2019
  • Senarai Harga Sony DSLR & Mirrorless Camera Terkini 2019
  • Senarai harga kamera Fujifilm Mirrorless & Instax terbaru 2019

  11. Menjual Rekaan Logo dan Baju

  Bagi anda yang baru lulus dari jurusan reka bentuk grafik, anda pasti sangat biasa dengan perisian Adobe Photoshop atau Adobe Illustrator, bukan?

  Bersenjata dengan kemahiran reka bentuk yang anda miliki, anda dapat membuka perkhidmatan reka bentuk logo, sepanduk, brosur, dan lain-lain yang dapat anda temukan misalnya di laman Sribu.com .

  Selain itu, bagi anda yang berminat dengan perniagaan pakaian, terdapat juga laman web seperti Tees.co.id dan anda juga boleh mengikuti panduan seperti ini: Cara Pakaian Perniagaan Dalam Talian untuk Orang Muda!

  LIHAT ARTIKEL

  12. Barangan Dropshipper dari Luar Negara

  Akhirnya, anda boleh menjadi dropshipper item yang dijual di e-commerce di luar negara, seperti Gearbest.com, Alibaba.com, atau Banggood.com.

  Peluang ini sangat menjanjikan kerana membeli-belah di luar negara agak rumit, terutama mengenai pembayaran melalui PayPal yang banyak orang tidak memilikinya.

  Jadi untuk menjalankan perniagaan ini, anda perlu membuat akaun PayPal yang tutorialnya telah dijelaskan dalam artikel berikut: Cara Membuat Akaun PayPal Terkini (Kemas kini 2019) .

  LIHAT ARTIKEL

  Bonus: Aplikasi dan Permainan Menjana Wang Paling Cepat dan Tanpa Modal pada tahun 2019

  Selain menggunakan kaedah di atas, ada juga cara untuk mendapatkan wang dari internet lain walaupun hanya dilengkapi dengan telefon bimbit Android, geng.

  Di sini Anda dapat menggunakan sejumlah aplikasi dan permainan menghasilkan uang seperti dalam artikel berikut.

  LIHAT ARTIKEL LIHAT ARTIKEL

  Video: Aplikasi yang Disarankan untuk Menjana Wang, Dapatkan Rp1 Juta Sehari

  Kesimpulannya

  Berdasarkan koleksi kaedah untuk mendapatkan wang dari internet yang telah dikaji oleh Jaka di atas, mana yang sesuai dan sesuai untuk anda lakukan?

  Oh ya, Jaka mengingatkan bahawa pertama kali menjalankan perniagaan ini akan mudah dan senang bagi anda yang ingin menjadikannya sebagai pendapatan utama.

  Oleh itu, sangat digalakkan menjadikan kaedah ini sebagai pendapatan sampingan terlebih dahulu, sambil belajar tentang selok-belok dunia internet. Semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai Internet atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan