10 Filem Diadaptasi dari Novel Penjual Terbaik, Lebih Baik Dari Versi Asal?

Pada pendapat anda, apakah filem terbaik yang diadaptasi dari sebuah novel? Jaka mempunyai beberapa filem yang menurut Jaka patut ditonton!

Inspirasi untuk filem berasal dari pelbagai media. Ada yang berasal dari komik, ada yang dibuat murni oleh penulis skrip, ada yang diadaptasi dari novel laris.

Nah, cuba perhatikan, sebenarnya ada banyak filem yang diangkat dari novel, geng! Sebilangan daripadanya lebih baik daripada versi asal novel.

Oleh itu, kali ini Jaka ingin membincangkan mengenai 10 filem terbaik yang diambil dari novel laris untuk anda tonton ketika anda bersantai!

 • Harry Potter
 • Pelari Maze
 • Filem Lain. . .
 • Filem yang Diadaptasi dari Novel

  Filem-filem novel dalam senarai ini cukup pelbagai. Sebahagiannya berseri-seri dan semuanya difilemkan, ada yang hanya mengambil watak dengan cerita yang dikembangkan oleh mereka sendiri.

  Yang pasti, filem-filem ini akan selalu dibandingkan dengan versi novel. Ada yang lebih baik, tetapi ada yang dianggap mengecewakan.

  Jadi, filem apa yang akan diberikan oleh Jaka kepada anda?

  1. Menyekat

  Sumber gambar: SheKnows

  Filem pertama dalam senarai ini adalah Divergent yang memunculkan konsep dystopian Sci-Fi dan post-apocalyptic di mana manusia dibahagikan kepada kelas mengikut keperibadian mereka.

  Watak utama novel ini, Beatrice Prior , adalah Penyelam dengan beberapa keperibadian yang membuatnya tidak dapat memasuki kelas apa pun.

  Divergent diadopsi dari novel dengan nama yang sama oleh Veronica Roth yang dikeluarkan pada tahun 2011.

  Filem ini sendiri mempunyai 2 filem susulan dengan nama yang sama dari novel, iaitu Insurgent dan Allegiant .

  2. Harry Potter

  Sumber foto: Kosmopolitan

  Sekiranya ini pernah anda dengar, kerana ia sangat popular. Lebih-lebih lagi, jika tidak Harry Potter karya JK Rowling fenomenal.

  Bersiaplah untuk memasuki dunia penyihir di mana seorang kanak-kanak bernama Harry Potter ditakdirkan untuk melawan musuh terkuat yang tidak berhidung, Voldemort .

  Bukunya, yang memiliki total 7 jilid novel, diadaptasi menjadi 8 judul filem, yang dibintangi oleh pujaan kita seperti Daniel Radcliffe dan Emma Watson , tetapi bukan Rupert Grint . Heheheā€¦

  Sebilangan orang berpendapat bahawa versi novelnya jauh lebih baik daripada versi yang disesuaikan. Apa pendapat anda, geng?

  3. Pelari Maze

  Sumber gambar: Rangkaian Dunia Animasi

  Novel bertema Sci-Fi memang banyak diangkat ke layar lebar, terutamanya genre aksi. Maze Runner adalah salah satu daripadanya.

  Maze Runner diadaptasi dari novel dengan nama yang sama oleh James Dashner yang dikeluarkan pada tahun 2009.

  Novel ini, yang juga genre thriller, mengisahkan seorang lelaki bernama Thomas, dia bangun mendapati dirinya berada di lif berkarat yang akan membawanya ke labirin yang rumit.

  Maze Runner mempunyai dua filem susulan, iaitu Maze Runner: The Scorch Trials dan Maze Runner: The Death Cure .

  Novel itu sendiri pada awalnya terdiri daripada 3 judul, sebelum dua novel prekuel muncul yang belum diketahui sama ada versi filem akan dibuat.

  Filem Lain. . .

  4. Sherlock Holmes

  Sumber foto: Majalah CGM

  Sekiranya ditanya siapa detektif fiksyen yang paling terkenal, kebanyakan kita pasti akan menyebut nama Sherlock Holmes .

  Detektif Sir Arthur Conan Doyle sangat popular, malah buku novelnya yang terdiri daripada 4 novel dan 5 koleksi cerpen laris hingga kini.

  Novel ini telah diadaptasi beberapa kali menjadi sebuah filem. Yang paling terkenal tentunya versi Sherlock yang dimainkan oleh Tony Stark, eh, maksudnya Jaka Robert Downey Jr.

  Filem itu sendiri terdiri daripada dua filem, iaitu Sherlock Holmes yang dirilis pada tahun 2009 dan sekuelnya A Game of Shadows pada tahun 2011.

  Robert's Sherlock selalu dibandingkan dengan Sherlock Benedict Cumberbatch . Yang mana anda lebih suka?

  5. Kod Da Vinci

  Sumber gambar: Letterboxd

  Sebilangan besar novel Dan Brown telah diadaptasi menjadi novel. Salah satu yang paling terkenal dan fenomenal adalah The Da Vinci Code .

  Dimainkan oleh sebilangan pelakon terkenal seperti Tom Hanks , Audrey Tautou , dan Ian McKellen , filem itu sendiri berjaya menarik perhatian sebilangan peminat filem misteri.

  Filem ini sendiri adalah siri pertama dari watak Robert Langdon , seorang profesor dari Universiti Harvard, yang dilakonkan oleh Hanks.

  Terdapat sejumlah kontroversi yang disebabkan oleh filem ini, salah satunya adalah kerana ia menyelitkan banyak teori konspirasi seperti Illuminati.

  6. Kesalahan di Bintang Kita

  Sumber gambar: Letterboxd

  Bukan hanya novel genre Sci-Fi, novel romantis juga sering dijadikan filem, salah satunya ialah The Fault in Our Stars .

  Filem ini berdasarkan novel laris dengan nama yang sama yang ditulis oleh John Green . Kisah yang dimiliki pasti akan membuat anda merasa tersentuh, geng!

  Jadi, ada seseorang bernama Hazel Grace Lancaster yang didiagnosis menghidap barah. Suatu ketika, dia dipaksa oleh ibu bapanya untuk menghadiri perjumpaan sesama penderita.

  Di sana, dia bertemu dengan Augustus Waters , seorang lagi pesakit barah yang membuatnya jatuh cinta.

  Filem ini akan membawa anda ke kisah cinta mereka yang sangat menyentuh hati, geng. Bagaimanapun, anda mesti menonton!

  7. Permainan Kelaparan

  Sumber foto: Terokai Georgia

  Seterusnya adalah The Hunger Games , sebuah tetralogi filem yang diadaptasi dari trilogi novel, yang ditulis oleh Suzanne Collins pada tahun 2008.

  Selepas The Hunger Games, sekuel ini dilancarkan dengan judul Catching Fire and Mockingjay yang terbahagi kepada dua bahagian.

  Latar belakang filem ini adalah masa depan di negara Panem, di mana setiap daerah mesti menghantar beberapa remaja sebagai semacam penghormatan untuk bertanding dalam The Hunger Games.

  Jangan bayangkan persaingan yang berlaku seperti pertandingan sukan, kerana pertempuran yang berlaku di sini menjadikan peserta antara hidup dan mati.

  Sebenarnya, ia dapat disamakan dengan pertempuran nyata dengan manusia sejati, geng. Sangat kejam!

  8. Lord of the Rings

  Sumber foto: Apa yang ada di Netflix

  Berdasarkan siri novel legenda karya JRR Tolkien , trilogi Lord of the Rings dianggap salah satu filem terbaik sepanjang masa.

  Kita dapat melihatnya dari anugerah yang mereka dapat. Mereka memenangi 17 daripada 30 pencalonan Anugerah Akademi !

  Oleh itu, tidak salah jika ada orang berpendapat bahawa versi filemnya lebih baik daripada versi novel.

  Kami akan dibawa ke dunia fiksyen yang disebut Middle-earth yang sebenarnya terletak di New Zealand, sehingga negara ini mendapat promosi destinasi pelancongan secara besar-besaran.

  Watak utama seperti Frodo, Gandalf, Aragorn, Legolas, Sam, dan banyak lagi mempunyai satu misi, menghancurkan One Ring untuk menghancurkan Sauron.

  9. Buku nota

  Sumber foto: Microsoft

  The Notebook adalah sebuah filem drama yang dirilis pada tahun 2004, di mana filem ini diadaptasi dari novel dengan nama yang sama oleh Nicholas Sparks .

  Filem ini menceritakan kisah pasangan yang dilakonkan oleh Ryan Gosling dan Rachel MacAdams dalam suasana pada tahun 1940-an.

  Salah satu sorotan filem ini adalah kisah yang diceritakan oleh seorang lelaki tua kepada rakan-rakan penduduk di rumah jagaan.

  10. Senja

  Sumber gambar: Washington Post

  Filem terakhir dalam senarai ini adalah siri Twilight berdasarkan novel laris Stephenie Meyer .

  Filem ini adalah gabungan percintaan dan fantasi, kerana kita akan melihat Bella Swan yang diperankan oleh Kristen Stewart jatuh cinta dengan vampir.

  Anda tahu, siapa vampir? Yups, dia adalah Edward Cullen , dimainkan oleh Robert Pattinson .

  Novel itu sendiri terdiri daripada 4 judul, iaitu Twilight , New Moon , Eclipse , dan Breaking Down yang terbahagi kepada dua bahagian dalam versi filem.

  Ramai yang menganggap versi novelnya jauh lebih baik daripada versi yang disesuaikan.

  Itulah senarai filem yang diadaptasi dari novel terbaik , menurut Jaka, baik dari segi kualiti dan pendapatan yang berjaya dicapai.

  Bagi mereka yang tidak membaca novel, mungkin filemnya akan kelihatan baik dengan kualiti yang memuaskan.

  Tetapi bagi pembaca novel, akan selalu ada perbandingan antara adegan filem dan yang ada dalam khayalannya.

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan