Ternyata ini adalah 12 aplikasi Android yang paling boros dalam kuota

Adakah anda sedar bahawa sebilangan atau banyak aplikasi menghabiskan kuota anda dengan cepat? Seterusnya, Jaka memberitahu anda 12 aplikasi kuota Android yang paling boros.

Anda pengguna telefon pintar atau gajet Android pastinya dimanjakan dengan berjuta-juta aplikasi yang tersedia dengan fungsi dan kegunaan masing-masing. Namun, dari pelbagai faedah yang ada, tidak sedikit aplikasi yang sebenarnya 'menyeksa' anda.

Adakah anda sedar bahawa terdapat begitu banyak aplikasi yang menghabiskan kuota data internet anda dengan begitu cepat, alias kuota boros? Berikut adalah 12 aplikasi kuota yang berlebihan pada hasil penyelidikan Android C-net.

BACA JUGA
  • 20 Aplikasi Kamera Android Terbaik 2020 | Foto Tambah Kece!
  • 10 Aplikasi Sembang Terkini & Terbaik untuk Telefon Android 2019
  • Senarai aplikasi Android terkini 2019 | Anda Mesti Cuba!

10 Aplikasi Kuota Android Paling Membazir

Adakah anda sering merasakan kuota habis dengan cepat walaupun corak penggunaan telefon pintar anda normal? Mungkin ini bukan corak yang salah, tetapi kerana aplikasi itu memang membazir kuota seperti 12 aplikasi di bawah .

1. Facebook

Siapa yang tidak mengetahui aplikasi ini oleh Mark Zuckerberg? Hampir semua orang yang mengetahui Internet mesti mempunyai akaun Facebook . Maka adakah anda sedar bahawa aplikasi rangkaian sosial ini adalah salah satu yang paling mewah ?

Ciri terbaru hasil inovasi Facebook sebenarnya menjadikannya salah satu aplikasi Android yang paling mewah . Contohnya ialah autoplay video yang terdapat di laman utama alias alias anda. Fungsi yang membolehkan video dimainkan secara automatik tanpa anda perlu klik pasti menyebabkan kuota kami dihisap dengan lebih mudah.

Facebook, Inc. Aplikasi Sosial & Pemesejan MUAT TURUN

2. Instagram

Aplikasi ini tentunya merupakan salah satu media sosial yang paling popular pada masa kini. Dibuktikan dengan jumlah pengguna aktif yang hampir mencecah 50 juta di Indonesia . Nombor itu pasti milik akaun Instagram anda, bukan?

LIHAT ARTIKEL

Ciri-ciri Instagram yang terus berkembang , setelah awalnya hanya aplikasi muat naik foto, sekarang menjadikan aplikasi satu ini yang menggunakan data internet yang cukup besar. Seperti Facebook, ciri yang membolehkan video dimainkan secara automatik juga menjadikannya salah satu faktor yang menjadikan aplikasi ini membazir.

MUAT TURUN Aplikasi Foto & Pengimejan Instagram

3. Netflix

Aplikasi ini adalah salah satu kegemaran dan mesti dimiliki oleh peminat filem dan siri TV . Walaupun ramai yang memilih untuk mengakses Netflix menggunakan WiFi, alias Internet percuma, situasi tertentu kadang-kadang memaksa kita untuk menonton walaupun tidak ada WiFi. Sudah tentu, itu akan menghabiskan kuota anda dengan cepat.

Aplikasi Hiburan Netflix, Inc. MUAT TURUN

4. Snapchat

Aplikasi yang sejak awal kemunculannya ditujukan untuk ciri Snap alias memuat naik video pendek yang tentunya memerlukan sejumlah besar data. Dengan penambahan pelbagai ciri baru dalam setiap kemas kini, Snapchat tentunya merupakan salah satu aplikasi kuota Android yang paling boros .

Snapchat DOWNLOAD Aplikasi Sosial & Pemesejan

5. Spotify

Salah satu aplikasi penstriman muzik paling popular ternyata termasuk dalam kelas aplikasi yang dapat membuat anda tidak tahu. Ya, Spotify dengan ciri-cirinya yang membolehkan anda mendengar muzik dengan kualiti terbaik, malah memerlukan sejumlah besar kuota .

Spotify MUAT TURUN Aplikasi Video & Audio

6. Twitter

Seperti Facebook dan Instagram, Twitter juga menjadi salah satu rangkaian sosial tertua yang popular dan banyak digunakan oleh peminat media sosial. Ciri autoplay ke live streaming adalah salah satu faktor terbesar dalam menyedot data anda.

Aplikasi Sosial & Pemesejan Twitter DOWNLOAD

7. YouTube

Anda pasti dapat meneka mengapa aplikasi yang satu ini merupakan salah satu aplikasi kuota yang berlebihan , bukan? Mengandungi semua video yang anda perlukan dan ingin tonton, mengakses YouTube tentu memerlukan sejumlah besar kuota. Oleh itu, ramai yang memilih untuk mengakses aplikasi ini hanya apabila disambungkan ke WiFi.

Aplikasi Video & Audio Google Inc. MUAT TURUN

8. Google Chrome

Memandangkan Google Chrome adalah aplikasi penyemak imbas, alias tidak berkeliaran di Internet, tidak hairanlah anda memerlukan banyak kuota untuk dapat berkeliaran dengan bebas. Terutama ketika anda sibuk melayari, tanpa menyedari anda telah menghabiskan sejumlah besar data .

9. Penyemak Imbas UC

Sebagai tambahan kepada Chrome , penyemak imbas ini sebenarnya juga disertakan yang mengambil lebih banyak kuota daripada yang lain. Walaupun kelihatan menarik, ciri-ciri yang terdapat pada UC Browser sebenarnya cukup membazir kuota.

Aplikasi Penyemak Imbas UCWeb Inc. MUAT TURUN

10. Penyemak Imbas Asli Android

Pelbagai jenama telefon pintar Android mempunyai penyemak imbas asli alias penyemak imbas lalai masing-masing. Hati-hati jika anda terbiasa menggunakan penyemak imbas kerana ternyata, penyemak imbas lalai juga menyertakan kuota yang berlebihan .

11. Jalan

Walaupun tidak lagi popular seperti media sosial lain seperti Instagram atau Facebook, Path masih boleh dipercayai oleh pengguna setia sebagai alat untuk berkongsi apa sahaja yang mereka mahukan. Tidak dapat dinafikan bahawa media sosial ini juga merupakan salah satu kuota yang paling membazir . Ya, pelbagai gambar ke video yang boleh dimuat naik dan dimainkan dalam aplikasi itu pasti menyedot sejumlah kuota.

Aplikasi Sosial & Pemesejan Path, Inc. MUAT TURUN

12. HOOQ

Sama seperti Netflix atau aplikasi serupa, HOOQ adalah aplikasi yang menyediakan perkhidmatan streaming untuk pelbagai siri TV atau filem yang anda mahukan. Walaupun terdapat bayaran berasingan untuk melanggan, anda masih perlu membayar setiap kali anda melakukan streaming. Tidak perlu dipersoalkan, jumlah kuota yang diperlukan tentunya tidak sedikit.

Aplikasi Hiburan HOOQ DOWNLOAD

Itulah 12 aplikasi kuota yang paling membazir yang masih digunakan secara meluas oleh pengguna Android. Adakah anda juga salah satu pengguna aplikasi di atas? Sekiranya demikian, bagaimana anda mengatasi sehingga kuota anda akan terus menjimatkan? Sampaikan melalui ruangan komen.

Baca juga artikel mengenai Quota atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

Artikel Berkaitan