7 Filem Bertema Pelacuran Terbaik, Ambil Positif!

Tujuh filem dalam senarai ini akan mengubah pandangan anda mengenai pekerja seks komersial yang sering dipandang rendah oleh orang ramai

Ramai yang mengatakan bahawa hidup semakin sukar sekarang. Kesukaran mencari pekerjaan dan krisis ekonomi sosial membuat banyak orang jatuh miskin.

Kesukaran ini membuat orang sanggup melakukan apa sahaja untuk mencari nafkah. Tidak jarang, banyak orang yang terjun ke dunia hitam .

Pelacuran adalah jalan penyelesaian yang dipilih oleh beberapa orang. Sekatan undang-undang dan moral tidak lebih penting daripada sekeping nasi.

 • Memoir Geisha (2005)
 • Muda & Cantik (2013)
 • Nowhereland (2016)
 • Raksasa (2003)
 • Lelaki Cantik (2011)
 • Quickie Express (2007)
 • 7 Filem Bertema Pelacuran Terbaik

  Dalam artikel ini, Jaka akan menjemput anda untuk meneroka kehidupan pekerja seks melalui beberapa filem terbaik mengenai pelacuran.

  Dengan menonton filem ini, mungkin anda akan lebih bersikap empati dan tidak menghakimi mereka yang sama-sama manusia.

  Anda harus ingat, filem-filem yang disyorkan oleh Jaka harus menjadi pengajaran kehidupan kita semua. Daripada menunggu lama, rujuk artikel berikut!

  1. Wanita Cantik (1990)

  Filem pertama ialah Pretty Woman , yang dibintangi oleh Richard Gere & Julia Roberts. Anda mesti menonton filem ini jika anda suka filem romantis klasik.

  Menceritakan kisah seorang peniaga kaya yang mengupah pelacur untuk menjadi pendamping dalam acara penting.

  Perbezaan ekonomi dan sosial antara mereka berdua sebenarnya menanam benih cinta. Lakonan dan pendalaman watak dalam filem ini adalah genius, geng.

  2. Memoir Geisha (2005)

  Memoirs of a Geisha adalah filem yang diadaptasi dari novel laris dengan nama yang sama. Filem ini memenangi 3 Oscar dari 6 pencalonan .

  Geisha sebenarnya adalah wanita selesa yang mempunyai kepakaran dalam seni dan tarian. Walaupun tidak menjaja seks, sebenarnya banyak pelacur yang berpura-pura menjadi geisha, geng.

  Menceritakan kisah seorang gadis miskin berusia 9 tahun yang dijual oleh ayahnya sendiri untuk dijadikan geisha. Filem ini sangat menyedihkan walaupun mempunyai pengakhiran yang romantis.

  3. Muda & Cantik (2013)

  Young & Beautiful adalah filem drama Perancis yang mengetengahkan tema seksualiti remaja. Filem ini mengisahkan tentang seorang gadis yang kehilangan keperawanannya pada usia 17 tahun.

  Kerana pengalamannya, dia menjadi ketagih dengan seks. Dia juga bekerja sambilan sebagai pelacur secara rahsia.

  Malangnya, salah seorang pelanggannya mati ketika melakukan hubungan seks dengannya. Siasatan polis membuat keluarganya mengetahui rahsia gadis itu.

  4. Nowhereland (2016)

  Nowhereland atau biasa dikenali sebagai Girl Lost adalah sebuah filem drama Amerika Syarikat yang dilancarkan pada 2016 yang lalu.

  Menceritakan kisah seorang gadis berusia 15 tahun bernama Shara yang tinggal bersama ibunya, seorang pelacur yang kerjayanya mula suram.

  Dilahirkan oleh ibu yang merupakan pelacur, menjadikan Shara akrab dengan dunia ini. Ibunya juga mendorong Shara untuk menjadi pelacur seperti ibunya.

  5. Raksasa (2003)

  Monster adalah filem biopik dari pembunuh bersiri wanita bernama Aileen Wuornos , yang dilakonkan oleh Charlize Theron .

  Filem ini mengisahkan tentang seorang bekas pelacur bernama Aileen yang menjadi pembunuh berantai dengan membunuh bekas pelanggan

  Kerana peranan ini, Charlize Theron memenangi anugerah pelakon wanita terbaik. Bagaimanapun, ini filem yang mesti anda tonton, geng!

  6. Lelaki Cantik (2011)

  Bukan hanya filem asing, nampaknya ada, anda tahu, filem Indonesia yang juga mengupas tema pelacuran. Salah satu yang terbaik adalah Lovely Man .

  Watak utama bernama Cahaya adalah seorang pelajar perempuan agama. Dia bertekad untuk mencari ayahnya yang pergi ketika dia baru berusia 4 tahun.

  Pencariannya membawanya ke Taman Lawang , Jakarta, di mana ayahnya, yang sekarang memiliki nama panggilan Ipuy, menjual dirinya sebagai pelacur transgender .

  7. Quickie Express (2007)

  Tidak seperti enam filem di atas, Quickie Express mempunyai tema yang lebih ringan dan menghiburkan. Filem komedi ini dibintangi oleh Tora Sudiro, Aming, dan Lukman Sardi.

  Mengisahkan 3 pemuda penganggur yang mengambil tawaran bekerja sebagai pelacur dengan alasan perkhidmatan penghantaran Pizza.

  Walaupun berjaya, tetapi cinta membuat segalanya berubah, geng. Jika anda suka filem komedi satira, anda mesti menonton filem ini.

  Demikianlah artikel Jaka mengenai 7 filem terbaik dengan tema pelacuran. Semoga filem-filem di atas dapat dimasukkan dalam senarai filem yang akan anda tonton pada masa akan datang.

  Ambil bahagian positif , geng, dari filem-filem ini! Semoga anda sentiasa berada di jalan yang benar.

  Jumpa anda dalam artikel menarik seterusnya Jaka! Jangan lupa tinggalkan jejak komen di ruangan yang telah disediakan.

  Baca juga artikel mengenai Filem atau artikel menarik lain dari Padmanaba Prameswara

  Artikel Berkaitan