5 Cara Menukar PDF ke Word di Laptop & Android | Boleh Secara Dalam Talian & Luar Talian

Adakah anda mahu menukar PDF ke Word dengan mudah? Di sini, anda hanya perlu mengikuti cara menukar PDF ke Word pada Android dan PC, baik dalam talian dan luar talian (kemas kini 2020).

Adakah anda ingin mengedit kandungan fail PDF, misalnya membuat kandungan borang atau menyalin-menampal kandungan PDF PDF sebagai bahan tesis atau kerja sekolah?

Tetapi ia disekat oleh fail PDF yang tidak dapat anda edit atau apa? Penyelesaiannya, tentu saja, adalah mengetahui cara menukar PDF ke Word, geng!

Anda tidak perlu pening! Di sini, Jaka akan memberi anda panduan bagaimana menukar PDF ke Word dengan mudah , sama ada di PC / komputer riba atau di telefon Android.

 • Cara Menukar PDF ke Word pada Laptop atau PC
  • Cara Menukar PDF ke Word Dalam Talian melalui Penukar Laman Web
  • Cara Menukar PDF ke Word Offline melalui Perisian UniPDF
  • Cara Mengubah PDF ke Word Graits melalui Adobe Acrobat Pro
  • Cara Menukar PDF ke Word Tanpa Aplikasi Tambahan
 • Cara Mengubah PDF ke Word pada Android 2020 Terkini
 • Intermezzo: Kekuatan dan kelemahan format fail PDF dan Word
 • Bonus: Aplikasi yang Disarankan untuk Menukar PDF ke Word pada Telefon Android & iOS
 • Video: Koleksi Perisian Perlu Dipasang Sebelum Memasuki Dunia Pekerjaan
 • Apa itu Fail PDF dan Word?

  Sebelum anda mengetahui cara menukar fail PDF ke Word, pertama-tama anda perlu mengetahui apa itu fail PDF dan Word , bagaimana keadaannya, dan perkara lain, kumpulan.

  PDF , kependekan dari Portable Document File , adalah fail yang membolehkan anda membaca dokumen elektronik pada pelbagai peranti seperti PC atau telefon bimbit.

  PDF pertama kali dibuat oleh syarikat Adobe , syarikat di belakang aplikasi penyuntingan foto terbaik Adobe Photoshop , dan pertama kali diluncurkan kepada umum pada tahun 1993.

  PDF itu sendiri mempunyai kelebihan berbanding format fail lain, seperti menyokong penggunaan tandatangan elektronik dan penggunaan gambar dalam format vektor yang lebih tajam.

  Walaupun fail Word biasanya terdapat dalam perisian Microsoft Word , bahagian Microsoft Office telah menjadi produk Microsoft yang paling berjaya.

  Sekarang, jenis fail ini telah diakui oleh orang ramai sebagai standard universal dan telah digunakan oleh aplikasi dokumen lain seperti Google Docs , geng.

  Fail perkataan itu sendiri terbahagi kepada dua format yang paling dikenali, iaitu .DOC dan .DOCX . Lalu apa bezanya?

  Format .DOC

  .DOC adalah lanjutan yang telah digunakan sejak peluncuran Word untuk MS-DOS dan bahkan digunakan untuk peranti Windows atau MacOS hingga tahun 2006.

  Format ini cenderung lebih berat dan lebih besar yang dapat mencapai puluhan MB, terutama jika isi fail berisi banyak gambar dan tabel.

  Format .DOCX

  .DXX sendiri adalah penerus format .DOC yang dibangunkan pada tahun 2006 untuk menampung dokumen multimedia yang semakin meningkat.

  Perbezaan yang paling mencolok adalah format .DOCX akan terasa lebih ringan dengan ukuran fail yang kecil dan sekarang, format .DOC tidak banyak digunakan.

  Sekarang, setelah sesi pengajian pendek ini selesai, sekarang Jaka akan memasuki perbincangan utama bermula dari cara menukar PDF ke Word pada komputer riba atau PC, geng!

  Cara Menukar PDF ke Word pada Laptop atau PC

  Bergantung pada pilihan anda, di sini Jaka akan membincangkan cara menukar PDF ke Word dalam talian atau luar talian, tetapi di luar talian memerlukan aplikasi tambahan .

  Kerana Jaka sangat memahami keperluan anda, di sini Jaka juga hanya akan membincangkan cara menukar PDF ke Word secara percuma sehingga dompet anda dapat bernafas lebih mudah.

  1. Cara Mengubah PDF ke Word Online melalui Penukar Laman Web

  Kaedah pertama yang boleh anda gunakan sebagai cara untuk menukar PDF ke Word tanpa aplikasi adalah dengan menggunakan perkhidmatan penukar dalam talian .

  Terdapat banyak laman web yang menyediakan perkhidmatan mengenai cara menukar PDF ke Word tanpa perisian dan di sini Jaka akan menggunakan laman web Convert Online Free .

  • Langkah 1: Lawati laman Convert Online Free (//convertonlinefree.com/) kemudian pergi ke bahagian PDF ke Word . Kemudian muat naik fail PDF yang ingin anda ubah dengan mengklik butang Pilih Fail .
  • Langkah 2: Pilih fail PDF yang ingin anda ubah ke Word, kemudian klik Buka .
  • Langkah 3: Kemudian klik Convert dan fail akan diproses secara automatik selama beberapa minit.
  • Langkah 4: Bergantung pada tetapan aplikasi penyemak imbas anda, anda akan diminta untuk memilih folder penyimpanan atau fail yang diubah akan masuk terus ke folder Muat turun .

  Selain menggunakan laman perkhidmatan penukar, ada juga cara untuk menukar fail PDF ke Word di luar talian menggunakan aplikasi tambahan yang akan dibincangkan kemudian.

  2. Cara Mengubah PDF ke Word Offline melalui Perisian UniPDF

  Seperti sebelumnya, terdapat beberapa aplikasi yang boleh digunakan sebagai kaedah untuk menukar PDF ke Word pada komputer riba luar talian tetapi di sini Jaka akan menggunakan aplikasi UniPDF .

  • Langkah 1: Muat turun dan pasang perisian UniPDF melalui pautan yang disediakan oleh Jaka di bawah. Lakukan langkah-langkah pemasangan perisian seperti pada umumnya.
  MUAT TURUN Apl

  Note:


  Di versi gratis dari UniPDF, pengguna hanya dapat mengubah PDF ke Word sebanyak 3 kali sehari.

  • Langkah 2: Jika demikian, jalankan perisian UniPDF dan klik butang + Tambah di bahagian bawah untuk menambahkan fail PDF yang ingin anda ubah.
  • Langkah 3: Pilih fail PDF di direktori yang ditentukan pada PC atau komputer riba anda dan klik Buka .
  • Langkah 4: Seterusnya pastikan di menu Output Format anda memilih Word . Sekiranya anda hanya klik Tukar .
  • Langkah 5: Kemudian pilih folder tujuan untuk menyimpan hasil fail Word dan klik butang OK .
  • Langkah 6: Tunggu beberapa saat sehingga tetingkap Penukaran selesai . Di sini anda dapat memilih Buka fail yang ditukar untuk membuka fail Word secara langsung atau Buka jalan fail output untuk membuka folder penyimpanan.

  Aplikasi UniPDF menyediakan beberapa format lain selain Word tetapi tidak ada Excel . Tetapi masih, Jaka juga mempunyai panduan bagaimana menukar PDF ke Excel , geng!

  Sekiranya anda masih merasakan aplikasi ini tidak sesuai, Jaka masih mempunyai cadangan aplikasi PDF to Word converter iaitu Adobe Acrobat Pro .

  3. Cara Mengubah PDF ke Word Graits melalui Adobe Acrobat Pro

  Mungkin ramai di antara anda yang biasa dengan aplikasi pembaca PDF Adobe Acrobat Reader dan aplikasi tersebut mempunyai 'saudara' yang lebih kuat.

  Nah, aplikasi Adobe Acrobat Pro mempunyai fungsi yang lebih canggih kerana boleh digunakan sebagai cara untuk menukar PDF ke Word di luar talian dan untuk mengedit PDF, geng.

  • Langkah 1: Muat turun dan pasang aplikasi Adobe Acrobat Pro , yang anda dapat melalui pautan yang disediakan Jaka di bawah.

  Note:


  Meskipun Adobe Acrobat Pro adalah aplikasi berbayar kamu bisa menggunakan free trial selama 7 hari.

  • Langkah 2: Jalankan Adobe Acrobat Pro dan buka fail PDF yang ingin anda ubah ke Word.
  • Langkah 3: Untuk mula menukar PDF ke Word, yang perlu anda lakukan ialah pergi ke menu File -> Export To -> Microsoft Word -> Word Document atau Word 97 - 2003 Document .
  • Langkah 4: Seterusnya, cukup pilih direktori penyimpanan, nama fail, dan klik butang Simpan untuk menyimpan fail Word. Ia mudah, bukan?

  Aplikasi ini agak berat tetapi bagi mereka yang mencari cara untuk menukar PDF ke Word tanpa kekacauan, Adobe Acrobat Pro adalah kumpulan yang paling dipercayai.

  Sekiranya anda merasakan hasil fail Word anda terlalu besar , anda boleh mencuba menggunakan aplikasi kompres PDF untuk memangkas ukuran fail PDF sebelum mengubahnya.

  4. Cara Menukar PDF ke Word tanpa Aplikasi Tambahan

  Nah, bagi anda pengguna aplikasi Microsoft Word 2013 dan sesudahnya, aplikasi tersebut sudah menyediakan kaedah untuk menukar PDF ke Word di luar talian, geng.

  Bagi anda yang masih menggunakan Microsoft Word kuno, anda boleh segera mengemas kini melalui pautan Jaka di bawah.

  Aplikasi Microsoft Corporation Office & Business Tools DOWNLOAD
  • Langkah 1: Buka dan jalankan Microsoft Word dan pergi terus ke menu Fail> Buka (Ctrl + O) . Kemudian anda secara langsung memilih fail PDF yang ingin anda ubah kemudian klik Buka .
  • Langkah 2: Pastikan pop-up akan muncul memberitahu anda bahawa fail PDF akan bertukar menjadi Word dan klik butang OK . Tunggu sehingga proses penukaran selesai.

  Sangat praktikal, bukan? Untuk menjadikan fail Word anda sehalus PDF, pastikan anda juga mengikuti panduan bagaimana membuat daftar isi dalam Microsoft Word, geng berikut!

  Cara Mengubah PDF ke Word pada Android 2020 Terkini

  Perlu menukar PDF ke Word dengan mudah tetapi tidak mempunyai akses ke komputer riba atau PC? Tenang, kerana Jaka juga akan membincangkan cara menukar PDF ke Word melalui telefon bimbit , geng!

  Anda boleh menggunakan aplikasi Android seperti PDF Converter , untuk membantu anda jika fail PDF yang ingin anda ubah ada di telefon bimbit anda. Nah, inilah caranya!

  • Langkah 1: Muat turun dan pasang aplikasi PDF Converter yang boleh anda muat turun melalui pautan yang disediakan oleh Jaka di bawah.
  MUAT TURUN Apl
  • Langkah 2: Jalankan aplikasi PDF Converter yang sudah dipasang kemudian ketuk ikon + untuk menambah fail yang ingin anda ubah. Pergi ke tab PDF atau anda ketuk Browse untuk mencari fail lain.
  • Langkah 3: Kemudian anda hanya memilih dan ketuk fail PDF dan kemudian pilih pilihan Dokumen Word DOC .
  • Langkah 4: Kemudian pilih format Word sekali lagi, Jaka mengesyorkan menggunakan pilihan Word Document (*. Docx) . Sekiranya demikian, anda hanya perlu menaip nama fail dan pilih OK .
  • Langkah 5: Tunggu sehingga proses menukar Word selesai. Sekiranya demikian, anda boleh memilih Pratonton Fail untuk membuka fail Word dengan aplikasi seperti Microsoft Word di Android, geng.

  Telefon bimbit anda canggih dan selain bagaimana menukar PDF ke Word di Android di sini, Jaka juga telah membincangkan cara membuat PDF pada telefon Android yang boleh anda cuba, geng!

  Intermezzo: Kekuatan dan kelemahan format fail PDF dan Word

  Bolehkah anda menukar fail PDF anda ke format Word? Oleh itu, Jaka juga akan memberi anda beberapa kelebihan dan kekurangan dari kedua-dua format fail ini.

  Kelebihan Fail PDF

  • Ukuran fail lebih kecil jika dibandingkan dengan format fail lain. Di sini anda masih boleh melakukan pemampatan fail sehingga ukuran PDF lebih kecil.
  • Fleksibel untuk mana-mana peranti dibuka, sama ada pada telefon pintar Android, iOS, Windows, dan Mac OS.
  • Nisbah fail rosak dan ranap lebih kecil daripada format lain, menjadikannya selamat digunakan di pelbagai platform.
  • Keselamatan fail yang lebih selamat di mana anda boleh memasang kata laluan. Namun, jika anda terlupa, anda boleh membuka fail PDF terkunci yang telah dibincangkan oleh Jaka sebelum ini.

  Kekurangan fail PDF

  • Lebih sukar untuk melakukan penyuntingan atau penyuntingan, kerana lebih bertujuan untuk membaca dokumen sahaja.
  • Biasanya anda memerlukan aplikasi tambahan untuk membaca atau mengedit fail PDF secara langsung, seperti Adobe Acrobat Pro dan sejenisnya.

  Kelebihan Fail Word

  • Perisian lebih biasa digunakan oleh banyak orang, mulai dari pelajar, pekerja, hingga profesional.
  • Fleksibel untuk digunakan di berbagai platform, kerana pelbagai aplikasi Word yang mendukung .DOC dan .DOCX tersedia di Windows, Mac OS, Android, dan iOS.

  Kekurangan Fail Kata

  • Sangat mudah untuk diedit dan diakses oleh sesiapa sahaja kerana masih banyak orang yang tidak memahami cara mengunci fail Word.
  • Terlalu banyak versi yang tersedia hingga kini, jadi jika anda membuka fail lama dalam perisian yang lebih baru, kemungkinan beberapa tetapan akan berubah.

  Bonus: Aplikasi yang Disarankan untuk Menukar PDF ke Word pada Telefon Android & iOS

  Untuk memudahkan anda, selain aplikasi yang telah disebutkan oleh Jaka di atas, terdapat beberapa aplikasi lain yang dapat anda gunakan untuk menukar PDF ke Word.

  1. Penukar PDF ke Word (Android)

  PDF to Word Converter sudah digunakan dengan sendirinya, anda tahu! Ternyata aplikasi ini sangat mudah digunakan dan benar-benar dapat memudahkan anda menukar fail PDF anda.

  Oh ya, aplikasi ini juga tidak terlalu besar. Jadi tidak akan terlalu banyak memori pada telefon Android anda, geng.

  PerincianPenukar PDF ke Word
  Pemaju Cometdocs.com Inc.
  OS minimum Android 4.0.3 ke atas
  Saiz fail 16.6MB

  Muat turun aplikasi PDF to Word Converter di sini:

  MUAT TURUN Apl

  2. Suite Penukaran PDF (Android)

  Tambahan pula, terdapat PDF Conversion Suite yang telah dimuat turun lebih dari 1 juta kali di Play Store. Bukan hanya Word, aplikasi ini menyokong lebih daripada 30 format untuk ditukar dari PDF.

  Jaka sangat mengesyorkan PDF Conversion Suite, jika anda benar-benar memerlukan aplikasi penukaran PDF ke Word.

  PerincianSuite Penukaran PDF
  Pemaju Aplikasi Pintar Kecil
  OS minimum Android 4.0.3 ke atas
  Saiz fail 24MB

  Muat turun aplikasi PDF Conversion Suite di sini:

  Aplikasi Office & Business Tools Office & Business Tools oleh Tiny Smart Apps DOWNLOAD

  3. Ke PDF (iOS)

  Selain pada Android, ternyata anda juga dapat benar-benar menukar fail PDF ke Word pada iPhone atau iPad anda berdasarkan sistem operasi iOS. Untuk PDF itu sendiri, anda boleh memuat turun dan menggunakannya secara percuma!

  Di sini anda boleh menukar fail PDF anda menjadi Word pada iPhone dan iPad dengan mudah. Sangat menarik, bukan?

  PerincianKe PDF
  Pemaju Darsoft Inc.
  OS minimum iOS 8.0 ke atas
  Saiz fail 97MB

  Muat turun aplikasi To PDF di sini:

  Muat turun Ke PDF melalui App Store

  Video: Koleksi Perisian Perlu Dipasang Sebelum Memasuki Dunia Pekerjaan

  Nah, itulah panduan bagaimana menukar PDF ke Word dalam talian tanpa aplikasi dan luar talian serta untuk PC / komputer riba dan untuk telefon Android dari Jaka, geng.

  Bagi mereka yang keliru tentang cara membuat PDF, Jaka juga mempunyai beberapa petua tentang cara mengubah format JPG untuk melengkapkan PDF dari dalam talian, luar talian, dan dari PC atau Android.

  Silakan juga berkongsi dan mengulas artikel ini untuk terus mendapatkan maklumat, petua & trik, dan berita mengenai teknologi dari JalanTikus.com.

  Baca juga artikel mengenai aplikasi PDF atau artikel menarik lain dari Naufaludin Ismail

  Artikel Berkaitan