4 Cara Memeriksa Kekuatan Isyarat Telefon bimbit dengan Mudah, Biarkan Anda Bermain Permainan Jangan Tinggal!

Bermain permainan pasti merupakan isyarat telefon bimbit yang buruk, ia pasti menyebalkan. Lihat artikel berikut untuk memeriksa kekuatan isyarat sebelum anda bermain permainan

Adakah anda pernah bermain Mobile Legends atau PUBG Mobile dan anda tiba-tiba ketinggalan kerana isyarat telefon bimbit anda teruk? Pasti mengganggu, geng.

Isyaratnya memang tidak dapat diramalkan. Kadang kala, isyarat yang baik tiba-tiba berubah menjadi buruk. Ini benar-benar akan mengganggu anda yang suka melayari internet.

Tapi, tenang, geng! Jaka akan memberitahu anda bagaimana mengetahui kekuatan isyarat operator pada telefon Android anda. Berlaku, anda dapat mengira sama ada isyarat anda selamat untuk bermain permainan, geng

 • Cara Memeriksa Status Rangkaian
 • Cara Mengetahui Jangkauan Operator
 • Bagaimana mencari lokasi Menara BTS terdekat
 • 4 Cara Memeriksa Kekuatan Isyarat HP dengan Mudah

  Setiap wilayah mempunyai julat isyarat yang berbeza. Rangkaian 4G LTE, yang saat ini paling cepat, belum dapat menjangkau semua wilayah.

  Dalam artikel ini, Jaka akan memberitahu anda cara menggunakan aplikasi OpenSignal , geng. Tidak hanya mengetahui kekuatan isyarat, terdapat banyak ciri lain yang boleh anda gunakan.

  Secara khusus, ada 4 fitur yang dapat Anda gunakan untuk memeriksa isyarat menggunakan aplikasi OpenSignal.

  Daripada membuang lebih banyak masa, teruskan, mari kita pergi, geng. Inilah cara untuk mengetahui kekuatan isyarat operator di telefon bimbit Android anda menggunakan aplikasi OpenSignal.

  Langkah 1 - Muat turun Aplikasi OpenSignal

  • Langkah pertama yang harus anda lakukan ialah memuat turun aplikasi OpenSignal, geng. Anda boleh memuat turun aplikasi di Google Play Store atau menggunakan pautan Jaka di bawah.
  MUAT TURUN Apl
  • Pasang aplikasi OpenSignal pada telefon pintar Android anda.

  Langkah 2 - Buka Aplikasi OpenSignal

  • Setelah anda memasang aplikasi OpenSignal, buka aplikasi tersebut.

  • Beri kebenaran ke aplikasi OpenSignal untuk mengakses lokasi anda. Ini bertujuan agar OpenSignal dapat mengesan kekuatan isyarat di mana anda berada.

  • Di halaman utama, terdapat beberapa tab di bahagian bawah skrin telefon bimbit anda yang boleh anda pilih. OpenSignal mempunyai pelbagai ciri yang boleh anda gunakan.

  Cara Periksa Kelajuan Muat Turun, Muat Naik, dan Ping

  Untuk mengetahui kelajuan muat turun, kecepatan muat naik, dan tahap kependaman, anda dapat menggunakan fitur Uji Kecepatan di halaman utama aplikasi OpenSignal.

  Ciri ini sangat penting untuk anda gunakan sebelum bermain geng. Terutama jika anda berhasrat untuk bermain Peringkat Pertandingan .

  • Klik pada butang Uji di tengah-tengah skrin untuk memulakan ujian kelajuan internet. Anda boleh mengetahui kelajuan pengendali yang anda gunakan atau WiFi yang disambungkan ke telefon bimbit anda.

  • Hasil ujian akan menunjukkan latensi / Ping, kelajuan muat turun, dan kelajuan muat naik anda. Sekiranya anda tidak berpuas hati, anda boleh cuba menguatkan isyarat anda.

  Cara Memeriksa Status Rangkaian

  Untuk memeriksa status rangkaian operator yang anda gunakan dengan aplikasi OpenSignal, anda dapat mengikuti kaedah berikut.

  • Pada tab Statistik , kemudian pilih pilihan Ketersediaan Rangkaian untuk memeriksa ketersediaan rangkaian anda. Anda juga dapat mengetahui ketersediaan rangkaian berdasarkan masa yang anda ingin ketahui.

  • Selain mengetahui ketersediaan operator rangkaian, Anda juga dapat mengetahui berapa banyak penggunaan data / kuota yang Anda miliki dalam waktu tertentu dengan memilih pilihan Penggunaan Data .

  Cara Mengetahui Jangkauan Operator

  Walaupun operator telah memperluas jaringan ke semua wilayah di Indonesia, tidak semua wilayah memiliki tingkat cakupan operator yang sama. Inilah caranya untuk mengetahui.

  • Untuk mengetahui berapa banyak liputan pengendali tertentu di kawasan anda, klik pada tab Liputan di bahagian bawah skrin telefon pintar anda.

  • Sekiranya kawasan anda sekarang berwarna hijau muda, ini bermakna anda mempunyai liputan isyarat pengendali yang baik. Sebaliknya, jika berwarna merah, ini bermaksud isyarat operator di kawasan anda tidak baik.

  • Gunakan penapis untuk mengetahui lebih lanjut mengenai data jangkauan operator. Klik pada catatan Semua Pengendali di kiri atas skrin untuk memunculkan penapis.

  • Pilih operator yang anda mahu ketahui julat isyarat. Anda juga boleh menapis jenis sambungan (2G / 3G / 4G) yang ingin anda uji.

  • Klik pada Lihat Statistik Rangkaian untuk membandingkan kekuatan isyarat dan pengendali sambungan internet di kawasan anda. Anda juga boleh memeriksa Ping agar tidak ketinggalan ketika bermain permainan.

  Bagaimana mencari lokasi Menara BTS terdekat

  Ciri terakhir aplikasi OpenSignal ialah mencari BTS Tower (Base Transceiver Station) yang terdekat milik operator yang anda gunakan. Semakin dekat anda dengan menara BTS, semakin cepat isyarat telefon bimbit anda.

  • Untuk menggunakan ciri ini, klik pada tab Dashboard di sudut kanan bawah skrin telefon pintar anda. Terdapat kompas yang akan menunjukkan arah Menara BTS terdekat.

  • Untuk melihat lokasi semua Menara BTS yang ada di sekitar anda, klik pada butang Menara Sel yang berada di bawah kompas.

  Langkah 7 - Selesaikan

  Anda telah berjaya mengetahui cara untuk memeriksa kekuatan isyarat pengendali HP dan ciri lain dari aplikasi OpenSignal.

  Demikianlah artikel Jaka tentang cara mengetahui kekuatan isyarat telefon Android anda dengan mudah. Semoga artikel ini dapat membantu anda, geng.

  Sekiranya anda meragui isyarat anda semasa bermain permainan, anda boleh menjalankan aplikasi OpenSignal terlebih dahulu. Jumpa di artikel Jaka seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai Signal atau artikel menarik lain dari Padmanaba's Prameswara

  Artikel Berkaitan