10 Cara Menutup Komputer Terkini yang Mungkin Anda Tidak Tahu

Adakah anda tahu cara mematikan komputer? Anda lebih baik melihat artikel Jaka terlebih dahulu, mengenai 10 cara mematikan komputer terkini yang mungkin ..

Menutup ke bawah untuk menutup komputer adalah sangat penting. Kerana jika tidak, ia akan merosakkan komponen PC kita. Terutama pada cakera keras, jika proses mematikan komputer tidak melalui penutupan, ia sangat terdedah kepada sektor buruk.

Itu seperti pentingnya proses penutupan. Tetapi, adakah anda sudah tahu cara mematikan komputer? Anda lebih baik melihat artikel Jaka terlebih dahulu, mengenai 10 cara mematikan komputer terbaru yang mungkin tidak anda ketahui.

BACA JUGA
  • Perbezaan antara Shutdown, Sleep, Hibernate, Hybrid Sleep, dan Fast Startup!
  • 5 Sebab Mengapa Komputer Shutdown Mesti Dihentikan
  • Cara Menutup Windows Dengan Hanya 1 Detik

10 Cara Menutup Komputer Terkini

Penutupan komputer memang sangat penting. Shutdown bertujuan untuk mematikan sistem komputer anda dengan selamat , dengan memastikan bahawa setiap komponen tidak berfungsi atau tidak berfungsi.

Oleh kerana begitu penting untuk melakukan penutupan, nampaknya ada banyak cara untuk melakukannya. Berikut adalah 10 cara untuk Jaka mematikan komputer terkini.

LIHAT ARTIKEL

1. Matikan Melalui Menu Mula

Cara pertama adalah cara umum yang dilakukan oleh kebanyakan orang, melalui Menu Mula .

2. Menutup Pintasan Papan Kekunci Alt + F4

Cara seterusnya adalah dengan menekan butang keyboard Alt + F4 di desktop, maka paparan akan muncul seperti di bawah.

3. Shutdown Melalui Arahan Run

Seterusnya adalah melalui Run Command . Caranya adalah dengan menekan kekunci keyboard Win + R , kemudian taipkan ayat berikut: shutdown / s .

4. Matikan Melalui Prompt Perintah

Seterusnya melalui Command Promt . Pertama, buka aplikasi Prompt Perintah, kemudian ketik penutupan ayat berikut .

5. Menutup Melalui Program SlideToShutdown.exe

Caranya adalah dengan menekan butang Win + R , kemudian taipkan ayat berikut slidetoshutdown.exe .

6. Tutup melalui Win + X

Seterusnya adalah dengan menekan kekunci keyboard Win + X , paparan akan muncul seperti di bawah.

7. Menutup Pintasan Ikon

Anda juga boleh melakukan Shutdown melalui Ikon Pintasan . Caranya, klik kanan pada desktop anda, kemudian pilih jalan pintas baru . Lihat gambar di bawah untuk menjadikannya lebih jelas.

Kemudian masukkan ayat berikut % windir% \ system32 \ shutdown.exe -s-t 0 di medan yang disediakan. Anda dapat melihat gambar di bawah untuk menjadikannya lebih jelas.

Sekiranya demikian, klik seterusnya dan ikon akan muncul seperti di bawah. Klik dua kali, maka proses penutupan akan dimulakan dengan segera.

8. Matikan melalui Skrin Kunci

Terdapat juga melalui Skrin Kunci . Siapa sangka, ya? Mungkin kadang-kadang kita tidak menyedari bahawa Skrin Kunci Windows yang selalu kita lalui ada butang untuk dimatikan.

9. Matikan melalui Telefon Pintar Android

Menggunakan telefon pintar Android? Pasti boleh. Anda boleh mematikan melalui Android anda dengan sistem jauh . Anda hanya memuat turun aplikasi melalui pautan JalanTikus berikut, kemudian sambungkan Android anda ke komputer anda.

Produktiviti Apl Google Inc. MUAT TURUN

10. Matikan melalui Jauh

Akhirnya, sistem ini masih sama dengan cara nombor 9. Tetapi, kali ini anda melakukannya dari komputer ke komputer. Sangat mudah, anda hanya perlu memuat turun aplikasi melalui pautan JalanTikus berikut, kemudian sambungkan komputer anda yang lain dengan komputer anda yang lain (yang akan dimatikan).

Team Productivity AppsViewer GmbH MUAT TURUN Sumber foto: Gambar: Kundan Bhattarai

Itulah dia 10 cara untuk mematikan komputer terbaru yang mungkin anda tidak kenal ala Jaka. Nah, nombor apa yang anda sudah tahu? Atau adakah anda sudah mengetahui segalanya? Tinggalkan pendapat anda di ruangan komen!

Artikel Berkaitan