5 Aplikasi E-Dompet Paling Popular dan Terbaik di Indonesia | Tidak ada dompet yang tertinggal!

Ingin membeli makanan, kredit, membayar bil utiliti, dan membeli-belah? Cukup gunakan E-Wallet! Lebih cekap, dan praktikal, anda tahu! Berikut adalah 5 E-Dompet Indonesia Terbaik.

E-Wallet atau Digital Wallet memang sedang tren. Kerana E-Wallet sering memberikan promo, potongan harga, dan pengembalian wang tunai yang besar kepada penggunanya.

E-Wallet sememangnya lebih cekap, praktikal, dan juga selamat. Dari banyak e-dompet di Indonesia, yang manakah paling popular dan paling banyak digunakan hari ini?

Segera, pertimbangkan artikel Jaka berikut:

 • DOKU
 • GO-PAY (GO-JEK)
 • Seterusnya…
 • Kelebihan Menggunakan E-Wallet
 • 5 Aplikasi E-Dompet Terbaik atau Dompet Digital

  Setiap E-Wallets Jaka yang disebutkan di bawah mempunyai kelebihan masing-masing. Jadi, ada baiknya jika anda tidak menggunakan hanya satu aplikasi E-Wallet.

  1. OVO

  Salah satu aplikasi dompet digital terbaik ialah OVO . OVO adalah salah satu aplikasi E-Wallet kegemaran masyarakat Indonesia kerana sering memberikan promosi dan pengembalian wang tunai kepada penggunanya.

  Aplikasi pembayaran serba guna ini juga mudah, cepat dan selamat, dan dapat digunakan untuk semua transaksi kewangan anda.

  OVO mempunyai dua ciri utama, iaitu:

  • Pembayaran , transaksi mudah dan pembayaran untuk semua keperluan anda dengan OVO.

  • Poin , penghargaan kesetiaan yang diperoleh pengguna OVO masing-masing bertransaksi di pelbagai peniaga rakan niaga OVO dan dapat digunakan lagi sebagai alat pembayaran di semua pedagang ini (1 Titik OVO = Rp1).

  OVO juga telah didaftarkan dan diawasi oleh Bank Indonesia (BI) sebagai penganjur FinTech. Jadi, anda tidak perlu risau untuk menggunakan OVO.

  MaklumatOVO
  Pengguna 5 juta
  Saiz 22MB
  Penarafan 3+

  2. DOKU

  Pelopor E-Wallet di Indonesia, DOKU Wallet , juga tidak kalah dengan aplikasi E-Wallet lain dari segi ciri.

  Dilengkapi dengan ciri kad kredit dan wang elektronik atau pautan dompet tunai, anda boleh menggunakan DOKU untuk berbelanja secara dalam talian dan luar talian di pedagang yang telah bekerja dengan DOKU.

  Dengan menggunakan DOKU, anda akan mendapat banyak kemudahan seperti:

  • Pembelian pakej kredit dan data
  • Langgan Spotify
  • Bayaran elektrik, telefon dan air.
  • Langganan TV berbayar.
  • Pembayaran ansuran.
  • Bayaran Kesihatan BPJS

  Melalui DOKU E-Wallet, anda juga dapat melakukan pengeluaran tunai, pindah ke akaun bank, dan juga pindahan ke sesama DOKU.

  Aplikasi ini selamat selagi anda tidak memberitahu DOKU ID dan kata laluan anda kepada orang lain.

  MaklumatDOKU
  Pengguna 1 juta
  Saiz 13MB
  Penarafan 3+

  3. GO-PAY (GO-JEK)

  Aplikasi seterusnya adalah GO-PAY dari GO-JEK . Ya, raja FinTech Indonesia, yang ini dapat digunakan untuk membayar transaksi yang berkaitan dengan perkhidmatan pada aplikasi GO-JEK seperti Go-Ride, Go-Car, Go-Food, Go-Tix, Go-Clean, Go-Pulses, dll. .

  Selain itu, anda juga dapat melakukan transaksi pembayaran dengan aplikasi ini di pedagang dalam talian dan luar talian yang bekerja dengan GO-JEK.

  Perkara yang menarik mengenai ciri GO-PAY ialah GO-JEK menyediakan pelbagai promosi khas yang pastinya menarik dan berbeza-beza setiap kali anda melakukan transaksi menggunakan GO-PAY.

  Untuk masalah keselamatan, tentu saja GO-PAY dijamin untuk semua transaksi pembayaran, baki, dan maklumat peribadi anda kerana telah didaftarkan dengan BI.

  Jadi, anda tidak perlu meragui keselamatannya!

  MaklumatGO-JEK
  Pengguna 50 juta
  Saiz 45MB
  Penarafan 3+

  4. DANA

  E-Wallet seterusnya adalah DANA . Platform pembayaran digital ini menawarkan beberapa kelebihan, salah satunya adalah perkhidmatan dan sokongan transaksi yang sangat lengkap.

  DANA boleh digunakan di kedai dalam talian dan konvensional. Aplikasi ini membawa konsep platform terbuka untuk dapat berhubung dengan perkhidmatan transaksi digital lain dari vendor yang telah bekerjasama seperti KFC, TIX.ID, Bukalapak, dan Samsung Pay .

  Selain itu, DANA juga menyediakan kemudahan pembayaran melalui kod QR dengan mesin transaksi di gerai-gerai yang bekerjasama.

  Aplikasi yang dibuat oleh EMTEK ini juga telah memperoleh lesen dari Bank Indonesia (BI) dan telah memenuhi syarat dan syarat BI mengenai izin penggunaan wang elektronik, E-Wallet, Institusi Kewangan Digital (LKD), dan pengiriman wang dalam talian.

  Anda boleh memuat turun aplikasi DANA di JalanTikus, Google PlayStore dan Apple AppStore.

  MaklumatDANA
  Pengguna 1 juta
  Saiz 17MB
  Penarafan 3+

  5. LinkAja

  Aplikasi dompet digital terakhir (E-Wallet) dalam senarai ini adalah LinkAja . Ya, LinkAja adalah penganjur FinTech pendatang baru.

  Sama seperti OVO dan GO-Pay, anda boleh menggunakan ciri pembayaran LinkAja di pedagang luar talian yang sebelumnya merupakan rakan kongsi BUMN dan Telkomsel.

  Selain itu, kemudahan aplikasi ini juga dapat dirasakan untuk membeli bahan bakar (minyak bakar) di pompa bensin, mengirim uang (pengiriman wang), membeli pulsa dan internet, pembayaran elektrik dan bil air PDAM.

  Perkhidmatan lain termasuk membeli pakej TV kabel, membayar untuk pembelian peralatan permainan, pembayaran BPJS Health, Tokyo Marine Insurance, Jiwasraya hingga CAR insurans.

  Terdapat juga ciri pembayaran ansuran untuk multi-kewangan, televisyen berbayar iFlix, dan sumbangan.

  MaklumatLINKAja
  Pengguna 5 juta
  Saiz 12MB
  Penarafan 3

  Kelebihan Menggunakan E-Wallet

  Menggunakan E-Wallet untuk membuat transaksi pembayaran mempunyai faedah, anda tahu! Apa faedahnya?

  1. Praktikal dan Efisien

  Dengan menggunakan E-Wallet anda tidak perlu lagi pergi ke ATM, bank, dan membawa wang dan kad yang membuat dompet tebal.

  Cukup dengan sambungan telefon bimbit dan internet anda sudah boleh melakukan pelbagai jenis transaksi .

  Seperti membeli-belah di aplikasi membeli-belah dalam talian, membuat pembayaran di restoran, dan banyak lagi.

  2. Banyak Promosi, Diskaun, dan Pulangan Tunai

  E-Wallet juga sering anda tahu, banyak hadiah, potongan harga dan pulangan tunai.

  Pulangan tunai sehingga 60%!

  Jadi, terdapat banyak faedah yang anda dapat dengan menggunakan aplikasi E-Wallet.

  3. Selamat

  Pada masa ini, Bank Indonesia (BI) bersama dengan Otoriti Perkhidmatan Kewangan (OJK) mengawasi penyelenggara FinTech dengan teliti.

  Jadi, anda tidak perlu risau. Sekiranya ada, anda boleh melaporkan FinTech yang relevan kepada BI dan OJK.

  Sebaliknya, baki E-Wallet anda juga selamat. Sekiranya telefon bimbit anda hilang, baki wang anda juga tidak akan hilang.

  Kerana kebanyakan aplikasi E-Wallet kini dilengkapi dengan kaedah cap jari dan keselamatan PIN.

  Kata akhir

  Itulah 5 aplikasi E-Wallet terbaik di Indonesia. Dari lima aplikasi, E-Wallet mana yang anda gunakan?

  Baca juga artikel mengenai FinTech atau artikel menarik lain dari Andini Anissa .

  Artikel Berkaitan