Inilah Bahaya Virus Trojan dan Cara Menghilangkannya

Pelbagai spesifikasi komputer untuk setiap bidang dapat dibuat seperti yang dikehendaki. Tetapi, itu tidak bermakna anda tidak akan menghadapi masalah, kerana virus Trojan masih berkeliaran.

Penggunaan komputer di era moden seperti sekarang memang meningkat. Pelbagai spesifikasi PC untuk setiap bidang boleh dibuat seperti yang dikehendaki. Tetapi, itu tidak bermakna anda tidak akan menghadapi masalah, kerana virus Trojan masih berkeliaran.

Apa itu virus Trojan? Trojan adalah keselamatan komputer yang merujuk kepada bentuk perisian yang mencurigakan. Ini juga biasa disebut perisian jahat / malware, yang dapat merosakkan sistem atau jaringan. Nah, bagaimana virus ini tersebar?

BACA JUGA
  • Simpan Android anda dari Virus Baru: Quad Rooter Exploit Sebelum Terlambat
  • Inilah Cara Menghilangkan Virus di Laptop & PC dengan Mudah, Berkesan 100%!
  • [KEMASKINI] SEREM! Inilah 20 Virus Komputer Berbahaya Sepanjang Sejarah

Inilah bahaya virus Trojan dan bagaimana menghapuskannya

Biasanya, virus Trojan dapat menjangkiti komputer anda melalui pemacu kilat, cakera keras, semasa menyemak imbas, dan memasang perisian. Virus ini akan menyebabkan komputer anda menjadi lambat (lambat). Hebatnya, virus ini mampu mencuri data penting.

Kemudian, virus ini boleh merosakkan sistem operasi peranti PC. Dengan cara itu, Trojan adalah salah satu virus yang boleh mempengaruhi sistem di komputer. Lalu, bagaimana untuk membuangnya?

Cara menghapuskan dan mengelakkan virus Trojan

1. Jangan Buka Lampiran dalam E-mel

Dalam setiap penggunaan e - mel , pasti ada banyak e-mel yang muncul, baik di peti masuk atau spam. Daripada mesej ini, tidak sedikit yang memasukkan lampiran. Biasanya, fail mempunyai format. VBS, .EXE, .BAT, dan sebagainya. Oleh itu, jika ada mesej masuk dalam e-mel yang tidak diketahui, biarkan saja atau hapus mesej tersebut.

2. Nyahpasang Program Mengerikan

Cara seterusnya ialah anda mesti kerap memeriksa program di komputer anda. Sebabnya, jika Trojan menyerang, dapat dipastikan bahawa akan ada banyak program yang dipasang tanpa anda sedari. Sekiranya ada, hapus dan hapus pemasangan program , kerana ia akan memberi kesan buruk kepada brader.

3. Buka Registry Editor

Untuk membuka Registry Editor , maka anda harus menjalankan program Run advance atau mengakses Windows + R kunci . Seterusnya, anda akan melihat HKEY_CURRENT_USER . Dengan cara ini, anda dapat melihat program apa yang dipasang secara tiba-tiba tanpa anda sedari. Sekiranya anda keliru dan merasakan program ini penting, maka cari sahaja nama program tersebut. Sekiranya terbukti Trojan, hapus segera.

4. Kemas kini Antivirus dan Antimalware

Untuk membuang dan menyingkirkan segala jenis Trojan, anda boleh menggunakan antivirus dan antimalware di komputer anda. Salah satu yang boleh anda percayai ialah Comodo Internet Security . Atau, anda boleh membaca artikel 5 Antivirus Komputer Terbaik dan Percuma Januari 2016.

Aplikasi Penyemak Imbas Comodo DOWNLOAD

5. Imbas dalam Safe Mode

Perkara terakhir ini, anda mesti lakukan sekiranya anda benar-benar bosan dengan Trojan dan segera mahu menghapusnya. Anda boleh memasuki Safe Mode dengan menekan kekunci F8 ketika komputer baru dihidupkan. Kemudian, pilih Safe Mode dan selepas itu, lakukan imbasan dalam mod ini.

Semua perkara di atas menerangkan apa itu Trojan dan bagaimana menghilangkannya dan menghindarinya, seperti yang dikutip oleh TechViral. Semoga artikel ini dapat memberi manfaat untuk anda. Kongsi pendapat anda melalui komen di bawah.

Artikel Berkaitan