7 Pelakon Joker Terbaik Sepanjang Masa, Siapa Yang Mempunyai Lakonan Paling Banyak?

Adakah anda pernah menonton filem Joker? Kali ini, Jaka akan membandingkan pelakon yang pernah bermain Joker, dari Cesar Romero hingga Joaquin Phonenix!

Pada pendapat anda, siapakah penjahat superhero terbaik? Jaka pasti ramai di antara anda akan menamakan Joker .

Nemesis dari Batman sememangnya sangat popular dan mempunyai banyak peminat. Tidak salah jika banyak pelakon telah melakonkan watak badut.

Oleh itu, kali ini Jaka akan memberi anda senarai pemeran Joker terbaik sepanjang masa , dari Cesar Romero hingga Joaquin Phoneix!

 • Cameron Monaghan (Gotham)
 • Cesar Romero (Batman 1966)
 • Jack Nicholson (Batman 1989)
 • Nombor 3, 2 dan 1. . .
 • Pelakon Joker terbaik

  Seperti yang anda ketahui, Joker akan mempunyai filem solo pertamanya yang akan mula ditayangkan di Indonesia pada 2 Oktober 2019.

  Filem ini akan dilakonkan oleh pelakon terkenal Joaquin Phoneix dan diarahkan oleh Todd Phillips .

  Sebelum ini, watak Joker telah dibintangi oleh banyak pelakon terkenal. Namun, siapa yang terbaik dalam memainkan ejen kekacauan?

  Kali ini, Jaka akan memberi anda senarai pelakon Joker terbaik di JalanTikus!

  7. Jared Leto (Skuad Bunuh Diri)

  Sumber gambar: Metro

  Kontroversi timbul ketika Jared Leto dilantik untuk bermain Joker dalam filem Suicide Squad . Tokoh Joker dalam filem ini sama sekali berbeza dengan versi Joker yang lain.

  Joker bertatu yang memakai anting-anting telah menimbulkan gelombang tunjuk perasaan dari para peminat. Lakonan Leto itu sendiri dianggap kurang optimum.

  Sebenarnya, Leto telah melakukan usaha terbaik untuk memenuhi peranan Joker. Dia sering bertindak aneh semasa proses penggambaran, seperti membawa babi mati ke mejanya.

  Dalam filem itu dia juga terlibat dalam hubungan cinta yang cukup kuat dengan Harley Quinn. Dalam versi komik, Joker tidak pernah terlalu peduli dengan Harley.

  Atas pelbagai alasan, Jaka memutuskan untuk meletakkan Leto di tempat ketujuh.

  6. Cameron Monaghan (Gotham)

  Sumber gambar: TV Insider

  Adakah anda menonton siri televisyen Gotham ? Sekiranya demikian, pastinya anda tidak asing dengan watak Joker yang dimainkan oleh Cameron Monaghan .

  Sebagai siri yang mengisahkan kehidupan Bruce Wayne sebelum menjadi Batman, diperlukan lima musim hingga munculnya Joker.

  Joker dalam siri ini mengambil banyak rujukan dari komiknya. Namun, menurut Jaka Monaghan lakonan sendiri kurang mampu meninggalkan kesan kepada penonton.

  5. Cesar Romero (Batman 1966)

  Sumber gambar: Imgur

  Cesar Romero memainkan peranan sebagai Joker dalam siri televisyen Batman dari 1966 hingga 1968. Romero juga memainkan watak dalam filem Batman yang dilancarkan pada tahun 1966.

  Romero dapat memperlihatkan kebudak-budakan seperti kanak-kanak ketika memainkan watak ini. Ada yang menganggap versi Romero dari Joker terlalu bodoh, pelik dan terlalu kartun.

  Walaupun begitu, dia telah meninggalkan banyak warisan tentang cara bermain Joker. Dia juga menetapkan standard bagaimana bunyi tawa gila Joker.

  Fakta menarik, Romero enggan mencukur misai. Akhirnya, kru solekan memutuskan untuk menutupnya sehingga tidak dapat dilihat.

  4. Jack Nicholson (Batman 1989)

  Sumber gambar: WhatCulture

  Di bawah arahan pengarah Tim Burton , pelakon senior Jack Nicholson dapat menggambarkan watak Joker dengan baik dalam filem Michael Keaton Batman tahun 1989.

  Versi Nicholson Joker mengambil banyak inspirasi dari komik Alan Moore The Killing Joke.

  Oleh itu, kita akan melihat pemandangan Nicholson terjun ke larutan kimia yang mengubahnya.

  Sebelum terjun, Joker adalah lelaki bernama Jack Napier . Setelah berubah, dia menjadi watak sadis dan jahat.

  Wajah dan lakonannya yang gila membuat kombinasi yang sempurna sehingga versi Joker Nicholson dianggap salah satu yang terbaik.

  Bermain sebagai Joker adalah salah satu persembahan terbaik Nicholson sepanjang kariernya dalam industri filem.

  Nombor 3, 2 dan 1. . .

  3. Mark Hamilton (Batman: Siri Animasi)

  Sumber gambar: CinemaBlend

  Joker sering muncul dalam siri televisyen atau permainan Batman. Namun, salah satu yang paling legendaris adalah suara yang diisi oleh Mark Hamilton , pelakon Luke Skywalker di Star Wars.

  Dia menjadi pelakon suara Joker di Batman: The Animated Series yang ditayangkan mulai tahun 1992. Di samping itu, Hamilton juga menyuarakan suara Joker di pelbagai media lain, termasuk permainan Batman.

  Dengan Hamilton, kita akan melihat versi animasi Joker kelihatan mengerikan seperti versi live-action Joker. Dia juga dapat menampilkan lelucon lucu yang terdengar sindiran.

  Walaupun dia tidak pernah muncul secara fizikal, Hamilton dapat menyebarkan keganasan dengan suaranya yang tajam dan licik.

  2. Joaquin Phoenix (Joker)

  Sumber foto: YouTube

  Sedang ditayangkan di pawagam. Joker versi Joaquin Phoneix telah lama dinantikan oleh peminat. Lebih-lebih lagi, ini adalah filem tersendiri pertama Joker.

  Kita dapat melihat bagaimana seorang Arthur Fleck harus menderita kerana pengaruh persekitarannya.

  Arthur bekerja sebagai badut yang disewa dan memupuk karier sebagai pelawak berdiri. Malangnya, tidak ada kerjayanya yang benar-benar berjaya,

  Sebagai calon Oscar, lakonan Phoenix sangat luar biasa dan mampu memberikan sensasi berbeza berbanding pelakon lain.

  1. Heath Ledger (The Dark Knight)

  Sumber gambar: Newsarama

  Walaupun lakonan Joaquin Phoneix sangat mengagumkan, menurut Jaka, pelakon Joker terbaik masih merupakan Heath Ledger mendiang dalam The Dark Knight oleh Christopher Nolan.

  Seperti yang anda ketahui, The Dark Knight sering dianggap sebagai filem superhero terbaik sepanjang masa. Salah satu sebabnya adalah kerana Ledger bertindak sebagai Joker.

  Ledger adalah pilihan langsung Nolan, walaupun dia sering mengejek kerana Ledger bukan peminat superhero. Nampaknya, keputusan Nolan hampir untuk merekrut dia.

  Dedikasi Ledger tidak bermain permainan untuk meneroka watak Joker. Dia telah mengurung dirinya di bilik hotel selama sebulan untuk mengasah suaranya.

  Akibatnya, kita melihat Joker yang tiba-tiba muncul untuk menguji moral masyarakat Gotham. Dia tidak mempunyai tujuan, selain ingin menyaksikan dunia terbakar.

  Malangnya, Ledger tidak pernah menonton filem The Dark Knight kerana terlalu banyak pil tidur. Dia tidak berpeluang menerima Oscar yang dimenanginya berkat persembahannya yang luar biasa.

  Itulah senarai pelakon Joker terbaik sepanjang masa di JalanTikus. Jaka mempertimbangkan prestasi pelakon dalam filem itu dan bagaimana ia mempengaruhi penonton.

  Walaupun begitu, menurut Jaka, setiap pelakon telah memberikan yang terbaik untuk menggambarkan watak legenda itu.

  Siapa pelakon Joker kegemaran anda, geng? Tulis di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan