7 Anime Terbaik dari Studio Ghibli, Disney Level Animation!

Apa anime terbaik dari Studio Ghibli yang pernah anda tonton? Jaka mempunyai tujuh anime terbaik dari studio ini, yang kebanyakannya legenda!

Sekiranya diberitahu untuk menamakan salah satu studio anime terbesar yang pernah ada, mungkin anda akan menjawab Studio Ghibli.

Banyak anime berkualiti tinggi yang dihasilkan oleh studio ini dan kebanyakannya adalah filem anime.

Oleh itu, kali ini Jaka akan memberi anda beberapa cadangan dari anime terbaik dari Studio Ghibli!

 • Puteri Mononoke (Mononoke Hime)
 • Kastil Bergerak Howl (Howl no Ugoku Shiro)
 • Studio Anime Ghibli yang lain. . .
 • Anime Terbaik Studio Ghibli

  Apabila bercakap mengenai Studio Ghibli , ini bermaksud kita bercakap mengenai anime tahap yang berbeza. Ghibli menawarkan animasi yang jauh lebih realistik dan perincian yang memukau.

  Kombinasi kehidupan sehari-hari dan fantasi dapat menyatu dengan sempurna, menjadikan anime dari Ghibli selalu berkesan untuk penonton.

  Kisahnya yang penuh dengan nilai-nilai moral dan berkaitan dengan kehidupan kita dapat membangkitkan emosi kita.

  Jadi, filem apa yang menurut Jaka terbaik dari Studio Ghibli?

  1. Spirited Away (Isnin hingga Chihiro no Kamikakushi)

  Sumber gambar: Mental Floss

  Anime pertama dalam senarai ini adalah Spirited Away, yang sudah sangat terkenal. Filem ini dianggap sebagai salah satu karya besar di seluruh dunia anime.

  Chihiro Ogino adalah seorang gadis berusia 10 tahun yang keras kepala, manja, dan naif. Suatu ketika, dia dan ibu bapanya menemui taman hiburan yang terbengkalai.

  Semasa dia menjelajah taman, dia menyedari bahawa banyak perkara aneh berlaku di sana. Tanpa disangka, dia telah memasuki dunia roh.

  Sebenarnya, ibu bapanya bertukar menjadi babi. Ogino juga harus mengumpulkan keberanian untuk bekerja dengan arwah untuk keluar dari sana sambil menyelamatkan ibu bapanya.

  Spirited Away boleh dikatakan salah satu filem paling berjaya dari Ghibli dengan pendapatan sekitar $ 300 juta . Filem ini juga memenangi anugerah sebagai Filem Animasi Terbaik pada edisi 2003 Anugerah Akademi.

  PerincianSemangat yang hilang
  Penarafan 8.90 (614.980)
  Jangka masa 2 jam 5 minit
  Tarikh Tayangan 20 Julai 2001
  Genre Adventure, Supernatural, Drama

  2. Puteri Mononoke (Mononoke Hime)

  Sumber foto: BFI

  Ketika kampung Emishi diserang babi iblis, seorang putera muda bernama Ashitaka mempertaruhkan nyawanya untuk melindungi sukunya.

  Semasa mati, babi itu memberi kutukan pada lengan putera itu yang secara beransur-ansur menyedut kehidupan Ashitaka.

  Untuk menyembuhkan lengannya, para penatua desa menasihatinya untuk pergi ke barat. Dia terlibat dalam konflik di kota Tatara ketika Lady Eboshi ingin membersihkan hutan.

  Keinginan ini ditentang oleh San , puteri Momonoke, dan roh-roh suci para dewa hutan. Ashitaka juga ingin mencari keharmonian antara keduanya.

  Princess Mononoke sering dianggap sebagai salah satu anime terbaik dari Studio Ghibli. Berbanding dengan yang lain, anime ini memperlihatkan kekejaman dengan jelas.

  PerincianPuteri Mononoke
  Penarafan 8.78 (409,674)
  Jangka masa 2 jam 15 minit
  Tarikh Tayangan 12 Julai 1997
  Genre Aksi, Pengembaraan, Fantasi

  3. Kastil Bergerak Howl (Howl no Ugoku Shiro)

  Sumber gambar: Boston Hassle

  Dengan seni bina yang bercampur, istana yang dihuni oleh seorang ahli sihir bernama Howl kelihatan sangat eksotik. Lebih-lebih lagi, istana boleh bergerak ke sana sini.

  Sophie , anak perempuan pembuat topi, mempunyai kehidupan biasa. Semua itu berubah ketika dia terperangkap dalam situasi yang mengganggu dan dibantu oleh penyihir.

  Malangnya, pertemuan ini menjadikan Sophie bertemu dengan Witch of the Waste dan dikecam sebagai wanita tua.

  Untuk kembali normal, Sophie harus menemani Howl di istananya ketika menghadapi petualangan berbahaya kerana perang mulai marak.

  Howl's Moving Castle diangkat dari buku. Walaupun mendapat sambutan positif, banyak yang menganggap anime ini mempunyai plot yang membingungkan dan sedikit tidak kemas.

  PerincianIstana Bergerak Howl
  Penarafan 8.71 (407,467)
  Jangka masa 1 jam 59 minit
  Tarikh Tayangan 20 November 2004
  Genre Adventure, Drama, Fantasy, Romance

  Studio Anime Ghibli yang lain. . .

  4. Jiran saya Totoro (Tonari no Totoro)

  Sumber gambar: GKIDS Store

  Berlatarbelakangkan tahun 1950, ada seorang lelaki bernama Tatsuo Kusakabe yang ingin memindahkan dua anak perempuannya, Satsuki dan Mei , ke sebuah kampung.

  Sebabnya, dia mahu Satsuki dan Mei lebih dekat dengan ibu mereka yang dirawat di hospital kerana sakit teruk.

  Ketika kedua gadis itu mengetahui kehidupan di luar bandar, mereka menemui seekor arnab dan mengejarnya ke dalam.

  Di sana mereka bertemu Totoro , semangat hutan mistik raksasa yang segera menjadi teman mereka. Kehidupan Satsuki dan Mei tiba-tiba dipenuhi dengan petualangan ajaib.

  Dengan genre fantasi, My Neighbor Totoro mengajar kita betapa kuatnya kekuatan keluarga.

  PerincianJiran Totoro saya
  Penarafan 8.42 (324,685)
  Jangka masa 1 jam 26 minit
  Tarikh Tayangan 16 April 1988
  Genre Adventure, Comedy, Supernatural

  5. Kubur Kunang-kunang (Hotaru no Haka)

  Sumber foto: Pusat IFC

  Perang Dunia II membawa banyak penderitaan kepada orang Jepun, termasuk saudara Seita dan Setsuko . Mereka kehilangan kedua ibu bapa, rumah mereka, untuk masa depan mereka.

  Sebagai anak yatim dan kehilangan tempat tinggal, mereka mesti dapat bertahan dengan segala cara. Keadaan yang sukar membuatkan ramai orang tidak mempedulikannya.

  Anime Grave of the Fireflies boleh dikatakan mempunyai jalan cerita yang menyedihkan dan akan membuat air mata kita mengalir deras.

  Filem ini penuh dengan kesedihan ketika mereka harus melihat Seita dan Setsuko yang menghadapi keperitan dunia pada usia muda mereka. Lebih-lebih lagi, anime ini berdasarkan kisah benar.

  PerincianKubur Kelip-Kelip
  Penarafan 8.53 (185,145)
  Jangka masa 1 jam 28 minit
  Tarikh Tayangan 16 April 1988
  Genre Drama, Bersejarah

  6. Perkhidmatan Penghantaran Kiki (Majo no Takkyuubin)

  Sumber gambar: Majalah Filem

  Kiki adalah seorang gadis berusia 13 tahun yang sedang berlatih untuk menjadi ahli sihir. Untuk menjadi ahli silap mata yang lengkap, dia mesti tinggal sendirian di kota yang jauh.

  Dengan menggunakan sapu terbang dan ditemani kucing hitamnya bernama Jiji , Kiki memulakan perjalanannya.

  Ketika menetap di sebuah kota pesisir bernama Koriko , Kiki harus berjuang untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran barunya.

  Setelah sukar mencari tempat tinggal, akhirnya dia bertemu dengan Osono yang menawarkannya asrama dengan satu syarat: menjadi utusan roti dengan bantuan penyapu terbangnya!

  Filem Kiki's Delivery Service memberikan kisah yang menginspirasi tentang seorang wanita muda yang mandiri walaupun terdapat banyak masalah yang menghadapinya.

  PerincianPerkhidmatan Penghantaran Kiki
  Penarafan 8.29 (169.896)
  Jangka masa 1 jam 45 minit
  Tarikh Tayangan 29 Julai 1989
  Genre Pengembaraan, Komedi, Drama, Sihir, Romantik, Fantasi

  7. Istana di Langit (Tenkuu no Shiro Laputa)

  Sumber gambar: Mezzanine Filem

  Seorang gadis muda bernama Sheeta tinggal di dunia yang penuh dengan pesawat. Dia diculik oleh ejen kerajaan mencari daya tarikan kristal misteriusnya.

  Dalam keadaan tertangkap, pesawat yang dibawanya diserang oleh lanun. Sheeta berjaya menggunakan masa ini untuk melepaskan diri.

  Selepas itu, dia bertemu dengan seorang budak lelaki bernama Pazu . Lelaki ini mempunyai cita-cita untuk mencapai istana terbang bernama Laputa .

  Mereka berdua akhirnya memutuskan untuk memulakan perjalanan bersama untuk mencarinya. Malangnya, ejen kerajaan juga berusaha mencapai Laputa kerana kerakusan mereka.

  Castle in the Sky adalah filem rasmi pertama dari Studio Ghibli dan menjadi standard yang kuat untuk filem-filem berikutnya.

  PerincianIstana di langit
  Penarafan 8.38 (156,539)
  Jangka masa 2 jam 5 minit
  Tarikh Tayangan 2 Ogos 1986
  Genre Adventure, Fantasy, Romance, Sci-Fi

  Itulah beberapa cadangan filem anime terbaik dari Studio Ghibli yang sangat disyorkan oleh Jaka untuk anda tonton.

  Banyak karya di atas memberi inspirasi kepada generasi pengarah terkenal, seperti John Lasseter (Toy Story) dan Guillermo del Toro (The Shape of Water).

  Anime mana dari Studio Ghibli yang paling anda sukai? Tulis di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai Anime atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan