4 Cara ke Kilang Tetapkan Semula Komputer atau Komputer Windows

Tetapan semula kilang atau set semula ke keadaan asal adalah kaedah terpantas dan termudah untuk mengembalikan komputer atau komputer riba ke keadaan normal.

Tetapan semula kilang atau set semula ke keadaan asal adalah kaedah terpantas dan termudah untuk mengembalikan komputer atau komputer riba ke keadaan normal. Kaedah ini dapat dilakukan ketika sistem anda berjalan sangat lambat atau dijangkiti virus. Reset Kilang bukan sahaja menjaga kebersihan komputer anda tetapi juga mengembalikan prestasi yang optimum. Berikut adalah 4 cara untuk menetapkan semula komputer anda dari kilang.

BACA JUGA
  • Cara Menggunakan Psiphon Pro 2020 Terbaru, Dapatkan Internet Percuma!
  • Cara Mengunci Permainan dan Program Penting di Komputer atau Komputer riba anda

4 Cara ke Kilang Tetapkan Semula Komputer atau Komputer Windows

1. Menggunakan Partition Pemulihan

Komputer moden biasanya sudah dilengkapi dengan sistem operasi dan juga partisi pemulihan untuk dipulihkan. Partisi itu sendiri adalah bahagian dari cakera keras yang tidak diaktifkan, dengan menggunakan sebahagian penyimpanan untuk menyimpan semua penyediaan fail pemulihan yang diperlukan ketika anda ingin membersihkan sistem operasi.

Untuk memulakan pemulihan melalui partisi pemulihan biasanya dengan menekan butang Fungsi F1-F12 beberapa saat setelah menekan butang kuasa dan berbeza-beza bergantung pada jenama. Selepas itu anda akan diarahkan ke BIOS, dan dari sana anda boleh menjalankan pemulihan. Apabila pemulihan selesai, komputer anda akan berada dalam keadaan seperti ketika anda pertama kali menghidupkan komputer.

2. Menggunakan Cakera Pemulihan

Sekiranya komputer anda tidak mempunyai partisi pemulihan, anda boleh mencuba menggunakan cakera pemulihan. Biasanya dalam bentuk CD atau DVD yang mengandungi semua pemulihan data yang biasanya dalam partisi pemulihan. Dengan kata lain, Pemulihan Cakera dan partisi Pemulihan akan sama digunakan.

3. Muat semula atau Tetapkan Semula Windows 8

Ciri ini hanya dilaksanakan di Windows 8, yang fungsinya menjadikan kilang anda diset semula lebih cepat dan mudah. Menyegarkan yang bermaksud anda dapat mengekalkan data peribadi seperti aplikasi yang sudah dipasang di metro, tetapi akan menghapus aplikasi lain. Dan menetapkan semula yang bermaksud Windows akan menghapus segalanya dan akan memasang semula Windows.

Untuk menggunakannya terlebih dahulu anda membuka Tetapan kemudian pilih Ubah tetapan PC . Secara umum pilih Bermula, dan halaman seterusnya akan muncul seperti di bawah.

4. Pasang semula Windows

Sekiranya komputer anda tidak mempunyai pemulihan data atau seumpamanya, anda bermaksud melakukan reset kilang dengan cara lama, dengan memasang semula tingkap dan memasang semula semua pemacu. Kaedah ini mungkin kuno dan menyusahkan, tetapi anda mempunyai lebih banyak kawalan dalam proses menetapkan semula. Yang pastinya perlu disiapkan adalah Windows License Key dan juga pemasang pemacu yang anda ada.

Oleh itu, anda hanya perlu memilih salah satu cara tetapan semula kilang digunakan pada komputer atau komputer riba Windows anda. Untuk pemasang pemandu, anda boleh memuat turun beg pemandu untuk memudahkan mencari pemandu yang anda perlukan. Muat turun perisian percuma lain di Jalan Tikus.

APLIKASI BERKAITAN Aplikasi Artur Kuzyakov Apps IOBit Apps Drivermax Apps Intel Corporation

Artikel Berkaitan