Cara Menampilkan Kaunter FPS di Android ketika Bermain Permainan, Mudah!

Untuk mengetahui prestasi telefon pintar ketika bermain permainan, aplikasi kaunter FPS diperlukan. Dari sini anda dapat mengetahui betapa sukarnya telefon pintar anda. Inilah cara memasangnya!

Bagi anda yang gemar bermain permainan di telefon pintar, anda mesti biasa dengan istilah FPS yang satu ini .

FPS atau Frames per Second adalah bilangan gambar yang dilihat setiap saat. Biasanya, untuk menghasilkan pergerakan gambar yang lancar, kadar bingkai sekurang-kurangnya 10 fps diperlukan pada telefon pintar anda.

Nah, FPS ini akan menjadi lebih hebat lagi jika anda bermain permainan dengan grafik HD. Nanti anda memerlukan aplikasi kaunter FPS atau biasa disebut FPS Counter.

Apa kelebihan aplikasi, dan bagaimana cara memasangnya?

 • Cara Meningkatkan Nilai FPS
 • Cara menampilkan FPS Counter di Android ketika bermain permainan

  Aplikasi ini berguna untuk mengukur prestasi telefon pintar anda semasa bermain permainan atau mengendalikan aplikasi berat.

  Sekiranya nilai FPS terlalu rendah hingga di bawah 30 FPS, maka telefon pintar yang anda gunakan terlalu terpaksa bermain permainan.

  Berbeza jika nilainya tinggi hingga mencapai ratusan fps, maka telefon pintar anda canggih dan boleh dibuat untuk memainkan pelbagai permainan berat.

  Nah, salah satu aplikasi FPS Counter yang paling popular adalah Game Booster . Anda boleh memuat turunnya di sini:

  DOWNLOAD Utiliti Aplikasi

  Sebenarnya, fungsi utama aplikasi Game Booster adalah untuk meningkatkan kelajuan peranti dan memperbaiki penampilannya.

  Tetapi aplikasi ini juga dapat dibuat untuk memunculkan FPS Meter , geng. Oleh itu, anda akan dapat melihat FPS Meter di sudut skrin telefon pintar semasa bermain permainan.

  Ingin tahu bagaimana caranya? Lihat panduan berikut!

  Langkah - 1: Pasang Aplikasi Game Booster

  Pertama, yang harus anda lakukan ialah memasang aplikasi Game Booster pada telefon pintar anda. Sekiranya demikian, buka aplikasi.

  Di halaman permulaan, anda akan diminta membaca Syarat Penggunaan dan Dasar Privasi. Setelah selesai, sila periksa ruangan yang disediakan. Selepas itu, tekan Bermula .

  Langkah - 2: Klik Panel Kanan untuk Menyesuaikan Monitor FPS

  Setelah selesai menekan Get Started , anda akan disajikan dengan layar seperti ini, dengan tetapan panel kiri dan kanan.

  Kerana tetapan FPS Monitor berada di panel kanan, pilih panel yang betul . Kemudian anda akan menemui beberapa pilihan, salah satunya adalah tetapan FPS Monitor.

  Langkah - 3: Aktifkan FPS Monitor

  Agar anda dapat melihat FPS Meter, anda mesti mengaktifkan butang FPS Monitor di skrin. Tekan Butang Aktifkan .

  Sekarang, butang amaran "Buka Kunci Percuma" akan muncul . Sila tekan. Anda akan melihat iklan dalam masa 15-30 saat. Harap tunggu dan jangan tekan apa-apa sehingga iklan selesai.

  Langkah - 4: Benarkan Akses Aplikasi pada telefon pintar anda

  Setelah iklan selesai, pemberitahuan akan muncul dari aplikasi Game Booster untuk mengakses telefon pintar anda. Sekiranya ia muncul, baca, kemudian tekan Permit .

  Selepas itu, anda akan pergi ke tetapan utama telefon pintar anda, di mana anda diminta untuk menyetujui permintaan aplikasi untuk mengakses ciri telefon pintar anda. Tekan Dibolehkan atau mengikut tetapan telefon pintar masing-masing.

  Langkah - 5: Meter FPS Telah Muncul dan Sedia Mencuba

  Setelah anda membenarkan semua tetapan , anda akan melihat FPS Meter muncul di sudut kanan skrin telefon pintar anda.

  Nah, sekarang anda boleh mencuba bermain pelbagai permainan yang anda gemari. Contoh yang akan ditunjukkan di sini ialah PUBG Mobile .

  Setelah aplikasi dimulakan, anda akan melihat FPS Meter menunjukkan angka 60.2 fps . Maksudnya, telefon pintar masih boleh memenuhi syarat untuk bermain permainan atau aksi bertema MOBA seperti Mobile Legends atau Call of Duty.

  Sekiranya anda sudah selesai bermain dan mahu menghentikannya, tekan sahaja butang berhenti pada aplikasi. Mudah, bukan?

  Cara Meningkatkan Nilai FPS

  Nah, salah satu kegunaan aplikasi FPS Counter ini adalah untuk mengesan seberapa kuat prestasi telefon pintar anda ketika berhadapan dengan permainan atau aplikasi berat.

  Sekiranya nilai FPS terlalu rendah hingga di bawah 30 fps , anda mesti menetapkan semula permainan sehingga nilai FPS dapat naik.

  Salah satu cara yang biasanya dilakukan adalah dengan mengurangkan tetapan grafik yang ada dalam permainan atau aplikasi yang sedang Anda jalankan.

  Dengan cara ini, nilai FPS dapat naik, telefon pintar anda dapat berjalan lancar tanpa ketinggalan atau kemalangan di tengah jalan.

  Oh ya, untuk cara menambahkan FPS pada komputer riba langkahnya berbeza, ok!

  Itu adalah panduan bagaimana menampilkan FPS Counter di Android ketika bermain game melalui aplikasi Game Booster.

  Apa pendapat kamu? Adakah anda mempunyai cadangan atau rujukan untuk aplikasi lain yang lebih baik? Tulis di ruangan komen di bawah, ya! Jumpa di artikel Jaka seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai Android atau artikel menarik lain dari Diptya .

  Artikel Berkaitan