Cara Mencetak Excel Menjadi Rapi, Tidak Memotong & Kertas Penuh

Kesal apabila anda melihat bahawa cetakan Excel anda dipotong dan berantakan? Ikuti kaedah termudah untuk mencetak Excel dan lengkapkan panduan dari Jaka!

Bagi anda yang selalu bekerja dengan jumlah data yang besar, pasti anda telah diuruskan dengan Microsoft produk kuat dipanggil Microsoft Excel .

Tidak seperti produk Microsoft yang lain seperti Microsoft Word , sayangnya Excel agak sukar untuk digunakan dan terdapat begitu banyak teknik kompleks yang tersembunyi di Excel, geng!

Sekarang, untuk membantu anda yang masih belajar menggunakan Excel, di sini Jaka akan membantu menjelaskan cara mencetak Excel dengan mudah!

 • Cara Mencetak Excel Supaya Tidak Kecil
 • Cara Mencetak Excel menjadi Kertas Penuh
 • Kaedah termudah dan paling lengkap untuk mencetak Excel

  Sebenarnya, cara mencetak Excel hanya dilakukan dengan menekan pintasan Ctrl + P pada papan kekunci tetapi kaedah ini hanya akan mengeluarkan cetakan yang tidak kemas, geng!

  Sekiranya anda ingin memastikan data yang terdapat dalam spreadsheet dapat dicetak dengan rapi, ada beberapa langkah yang harus anda lakukan sebelum mencetak.

  Tanpa basa-basi lagi, di sini Jaka akan menerangkan cara mencetak Excel supaya tidak terputus, yang boleh anda ikuti dengan mudah!

  Oh ya, sebagai catatan tambahan, dalam contoh ini Jaka menggunakan versi Microsoft Excel 2016 yang digabungkan dalam perisian Microsoft Office 2016 , geng.

  Aplikasi Microsoft Corporation Office & Business Tools DOWNLOAD

  Cara Mencetak Excel Supaya Tidak Dipotong

  Kesal melihat data anda terpotong ketika dicetak? Ini bermakna anda masih tidak mahir dalam memformat data anda di Excel, geng!

  Di sini Jaka hanya akan membincangkan petua pemprosesan data asas yang merangkumi cara mencetak Excel tanpa dipotong, geng.

  • Langkah 1 - Tekan Ctrl + A untuk memilih semua data dalam Helaian .
  • Pada menu Laman Utama , klik pilihan Format sebagai Jadual dan pilih jenis jadual yang diingini sebagai cara untuk membuat jadual Excel dari data yang ada.
  • Langkah 2 - Pastikan pilihan Meja saya mempunyai tajuk dicentang dan klik butang OK .
  • Dengan format jadual, anda boleh menyusun data mengikut kriteria yang anda mahukan, jadi susun dulu data anda mengikut keperluan, geng!
  • Langkah 3 - Untuk memastikan bahawa tidak ada data yang hilang, sesuaikan lebar lajur dengan mengklik dua kali di sebelah kanan lajur atau menggunakan fitur Wrap Text .

  Note:


  Fitur Wrap Text akan membuat teks menggunakan lebih dari 1 baris.

  • Dalam pilihan menu utama, pilih menu Layout Halaman dan klik ikon Print Titles .
  • Klik anak panah di Baris untuk mengulang di pilihan atas dan pilih baris pertama yang mengandungi tajuk dari jadual. Klik butang OK apabila selesai.

  Note:


  Langkah ini berfungsi untuk memastikan header muncul sebagai baris paling atas di tiap lembar yang diprint.

  Cara Mencetak Excel Supaya Tidak Kecil

  Berhati-hatilah ketika mengikuti cetakan Excel semua Helaian kerana kaedah ini dapat membuat cetakan mempunyai ukuran karakter yang terlalu kecil, geng.

  Penyelesaiannya, anda boleh memilih lajur dan baris tertentu mengikut cara yang akan dibincangkan oleh Jaka di sini, geng!

  • Langkah 1 - Klik dan seret lajur dan baris yang ingin dicetak.
  • Pada pilihan menu utama, pilih menu Layout Halaman . Klik ikon Kawasan Cetak pada Bar Alat dan klik pilihan Tetapkan Kawasan Cetak .
  • Langkah 2 - Untuk memastikan pilihan anda betul, klik anak panah di Kotak Nama dan pilih Print_Area untuk melihat lajur dan baris yang dipilih.
  • Sekiranya terdapat kesalahan, klik ikon Kawasan Cetak dan klik pilihan Hapus Kawasan Cetak untuk membuang semua baris dan lajur yang telah dipilih.

  Cara Mencetak Excel menjadi Kertas Penuh

  Agar tidak membuang kertas, anda harus memastikan bahawa orientasi cetakan yang anda pilih sesuai dengan data yang akan dicetak, geng!

  Untuk maklumat lebih lanjut, lihat langkah-langkah untuk mencetak kertas Excel lengkap berikut dari Jaka!

  • Langkah 1 - Klik Ctrl + P untuk memasuki skrin Cetak . Anda juga dapat mengakses layar ini melalui pilihan File di menu utama dan klik pilihan Cetak .
  • Langkah 2 - Pilih ukuran , orientasi , dan margin kertas yang dikehendaki. Anda juga boleh membuat margin anda sendiri jika anda mempunyai keperluan khusus.
  • Sekiranya data anda lebih berat pada lajur, gunakan orientasi Landskap dan jika baris lebih berat, gunakan orientasi Potret .

  • Untuk cara mencetak Excel agar tidak kecil, pastikan pilihan No Scaling dipilih di bahagian bawah pilihan.

  Note:


  Pilihan Fit Sheet On One Page, Fit All Columns On One Page, dan Fit All Rows On One Page dapat digunakan untuk memasukkan semua baris atau semua kolom atau semua isi tabel ke dalam satu halaman.

  • Untuk cara mencetak Excel dengan tajuk, klik pilihan Penyediaan Halaman dan masukkan lajur Header / Footer .
  • Pilih dari Header yang ada atau klik butang Custom Header ... untuk membuat tajuk anda sendiri.
  • Langkah 3 - Periksa hasil tetapan anda pada skrin Print Preview dan klik ikon Print untuk melihat hasil kerja keras anda, geng!

  Itulah grid ringkas bagaimana mencetak Excel agar sesuai dari Jaka, geng. Masih ada penyesuaian yang lebih mendalam yang sebenarnya boleh anda lakukan!

  Selain cara mencetak Excel yang telah dijelaskan oleh Jaka, pelajari juga formula penting dalam Microsoft Excel yang boleh berguna dalam hidup anda, geng!

  Baca juga artikel mengenai Excel atau artikel menarik lain dari Fikri Harish

  Artikel Berkaitan