Cara Membatalkan Kad XL, Smartfren, Telkomsel, Indosat, Tri, dll. (Kemas kini 2020)

Tidak tahu bagaimana untuk kad UNREG Smartfren, Indosat, Tri dan lain-lain? Jaka mempunyai cara untuk melengkapkan UNREG Axis, XL, Telkomsel dan kad lain (Kemas kini 2020).

Pemerintah melalui Kementerian Komunikasi dan Informasi telah membuat aturan bahwa setiap nombor telefon harus didaftarkan secara resmi menggunakan NIK (Nombor Pengenalan Penduduk) dan juga nomor KK (Family Card).

Satu NIK dan No.KK hanya boleh digunakan untuk mendaftarkan 3 nombor telefon. Lalu bagaimana jika kita mahu menukar nombor baru dan kuota 3 nombor sudah penuh?

Caranya adalah dengan membatalkan salah satu nombor yang telah didaftarkan, alias melepaskan kad. Inilah cara untuk melepaskan kad XL, Telkomsel, Indosat dan Tri. Sangat mudah, sungguh!

 • Cara UNREG XL atau Axis Cards
 • Cara UNREG Kad Indosat
 • Cara Kad UNREG 3
 • Cara Membuat Kad Smartfren UNREG
 • Cara Melepaskan Kad Melalui Kedai Rasmi Pengendali
 • Cara Kad UNREG untuk Semua Pengendali

  Sekiranya anda ingin mendaftarkan nombor baru, tetapi kuota 3 nombor telefon sudah penuh , anda mesti membatalkan pendaftaran salah satu nombor yang telah didaftarkan sebelumnya.

  Dengan begitu satu kuota kosong dan anda boleh mendaftar nombor baru anda. Kad unreg adalah satu-satunya cara untuk anda yang sudah mendaftarkan kad dan ingin menggunakan nombor baru.

  Betul, petugas Jaka ini akan berkongsi petua mengenai cara membatalkan kad Smartfren, XL, Tri, dan Telkomsel. Ingin tahu bagaimana caranya? Berikutan maklumat lengkap.

  Cara Kad Telkomsel UNREG

  Terdapat dua cara yang boleh anda lakukan untuk membatalkan pendaftaran kad Telkomsel, iaitu kaedah SMS dan juga kod dail. Kali ini Jaka akan menggunakan dua langkah ini.

  Cara UNREG kad Telkomsel melalui Dial Code

  Bagi anda pelanggan Telkomsel, cara untuk membatalkan pendaftaran kad atau nombor berdaftar adalah dengan menghubungi nombor tersebut di * 444 # .

  • Langkah 1 - Ketik * 444 # pada telefon bimbit anda untuk mengakses menu pendaftaran kad Telkomsel.
  • Langkah 2 - Pilih pilihan UNREG yang disenaraikan dalam set menu lain yang muncul pada pemilihan kod dail, dan ikuti arahan yang diikuti.

  Cara UNREG Telkomsel Cards melalui Mesej

  Pelanggan Telkomsel juga dapat memanfaatkan tanpa mengatur kad Telkomsel melalui pesanan pesanan atau SMS. Berikut adalah langkah-langkah lengkap.

  • Langkah 1 - Hantar mesej dengan format nombor UNREG # NIK dan hantar ke 444. SMS ini akan membuka menu UNREG pengendali Telkomsel melalui SMS.
  • Langkah 2 - Tunggu jawapan daripada pengendali Telkomsel untuk mendapatkan arahan selanjutnya. Ikuti arahan sehingga anda berjaya membatalkan proses pendaftaran nombor Telkomsel.

  Cara UNREG XL atau Axis Cards

  Sama seperti Telkomsel, pelanggan kad XL dan Axis dapat menggunakan dua cara untuk Unreg XL dan kad Axis, iaitu melalui nombor dail dan juga melalui SMS.

  Kedua-dua pengendali ini menggunakan corak yang sama dengan cara UNREG kad Axis dan XL mereka. Oleh itu, Jaka akan menyertai dua penjelasan di sini.

  Cara Membatalkan Kad XL atau Paksi melalui Nombor Dail

  Bagi mereka yang ingin kad UNREG XL atau Axis boleh menggunakan ciri kod dail dengan memasukkan nombor khas. Inilah caranya.

  • Langkah 1 - Masukkan kod * 123 * 4443 # untuk membuka pilihan untuk membatalkan pendaftaran nombor yang diinginkan.
  • Langkah 2 - Ikuti arahan mengikut arahan pengendali sehingga proses pembatalan pendaftaran selesai.

  Kaedah ini tidak boleh digunakan sebagai kad UNREG yang hilang kerana untuk melakukannya anda perlu menggunakan nombor yang ingin dibatalkan pendaftarannya.

  Cara Melepaskan Kad Axis atau XL melalui SMS

  Sekiranya anda pengendali Axis atau XL, cara lain untuk membatalkan kad yang dapat digunakan adalah dengan mengirim pesanan ringkas atau SMS. Berikut adalah langkah-langkah lengkap.

  • Langkah 1 - Masukkan menu SMS kemudian taip nombor nombor telefon UNREG # dan hantar ke 4444.
  • Langkah 2 - Pengendali akan memberikan balasan dan anda hanya perlu mengikut arahan termasuk memasukkan nombor NIK dan sebagainya.

  Dua kaedah kad UNREG Axis dan XL sebenarnya sama, anda hanya perlu memilih cara mana yang lebih senang untuk membatalkan pendaftaran.

  Cara UNREG Kad Indosat

  Untuk pengguna Indosat, anda hanya dapat membatalkan proses pendaftaran melalui SMS. Berikut adalah langkah-langkah yang mesti anda lakukan untuk membatalkan pendaftaran kad Indosat.

  • Langkah 1 - Buka menu SMS dan ketik UNPAIR # Nombor telefon # kemudian hantar mesej ke 4444.
  • Langkah 2 - Tunggu balasan dari operator dan tunggu arahan seterusnya, ikuti, dan pastikan ada pemberitahuan bahawa anda telah berjaya membatalkan pendaftaran nombor tersebut.

  Kaedah kad Indreat UNREG ini juga menghendaki anda menggunakan kad yang ingin anda hapus pendaftarannya.

  Cara Kad UNREG 3

  Untuk pelanggan pengendali Tri, anda boleh menggunakan kaedah kad Tri UNREG melalui laman web rasmi mereka. Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda ikuti untuk melakukannya.

  • Langkah 1 - Buka laman web rasmi Tri untuk membatalkan pendaftaran di //registrasi.tri.co.id/, kemudian pilih menu UnReg.
  • Langkah 2 - Isi nombor telefon dan NIK, kemudian tekan permintaan untuk kod rahsia, tunggu balasan SMS dan masukkan kod di lajur yang tertera. Lengkapkan captcha dan tekan hantar.

  Kaedah ini juga memerlukan nombor yang ingin anda daftarkan kerana kod rahsia SMS akan dihantar ke nombor tersebut, dan mesti dimasukkan semasa proses pembatalan pendaftaran.

  Cara Membuat Kad Smartfren UNREG

  Smartfren menyediakan dua kad UNREG Smartfren yang boleh anda pilih melalui SMS dan juga melalui laman web Smartfren rasmi. Anda boleh menggunakan dua kaedah ini seperti yang dikehendaki.

  Cara UNREG Smartfren Cards melalui SMS

  Cara pertama untuk menggunakan kad Smartfren UNREG yang boleh anda gunakan adalah menggunakan aplikasi SMS. Berikut adalah langkah-langkah lengkap.

  • Langkah 1 - Buka aplikasi Mesej dan hantarkan SMS dengan format UNREG # NIK nombor # kemudian hantar ke 4444.
  • Langkah 2 - Tunggu jawapan dari pengendali dan ikuti arahan seterusnya untuk meneruskan proses pembatalan sehingga berjaya.

  Cara UNREG Smartfren Cards melalui Laman Web Rasmi

  Cara kedua yang boleh anda gunakan ialah melayari laman web Smartfren rasmi. Berikut adalah langkah-langkah lengkap.

  • Langkah 1 - Lawati laman pembatalan pendaftaran Smartfren di mysf.id/unreg untuk membuka menu pembatalan pendaftaran.

  • Langkah 2 - Isi data yang diperlukan di ruangan yang disediakan, dan klik butang Unreg.

  Dengan ini nombor Smartfren anda telah selesai proses pembatalan pendaftaran dan biasanya akan dinyahaktifkan segera selewat-lewatnya 2x24 jam.

  Cara Melepaskan Kad Melalui Kedai Rasmi Pengendali

  Sumber foto: Shutterstock

  Sekiranya anda menghadapi masalah semasa memproses nombor pendaftaran yang telah didaftarkan, anda harus segera menghubungi operator pusat panggilan atau datang terus ke kedai rasmi terdekat.

  Ini juga merupakan cara untuk UNREG nombor yang hilang satu-satunya dari semua pengendali yang ada. Kaedah manual selalu memerlukan anda mengakses nombor yang ingin dibatalkan pendaftarannya.

  Gerai operator biasanya terdapat di pelbagai tempat untuk memudahkan akses pelanggan. Anda hanya perlu memilih outlet operator terdekat.

  Itulah dia petua dari Jaka tentang cara melepaskan kad dan nombor telefon yang telah didaftarkan , baik untuk pengguna XL, Telkomsel, Indosat, Smartfren, dan lain-lain.

  Oleh itu, anda tidak perlu risau sekiranya anda ingin menambahkan nombor baru, kerana nombor lama tidak boleh didaftarkan. Semoga berjaya!

  Sila kongsi dan komen artikel ini untuk terus mendapatkan maklumat, petua & trik serta berita mengenai teknologi dari Jalantikus.com

  Baca juga artikel mengenai Kad SIM atau artikel menarik lain dari Naufal .

  Artikel Berkaitan