Sambungan IndiHome yang perlahan? Sebab dan Kaedah Berkesan untuk Mengatasinya

Internet IndiHome yang keliru tiba-tiba perlahan? Jaka mempunyai petua yang tepat untuk mengatasi masalah sambungan internet IndiHome yang perlahan dan penyebabnya.

IndiHome adalah salah satu Penyedia Perkhidmatan Internet terbesar di Indonesia, serta yang paling popular dan paling banyak digunakan.

Walaupun begitu, perkhidmatan internet dari IndiHome tidak selalu ditawarkan tanpa kecacatan. Kadang kala gangguan boleh berlaku yang menyebabkan sambungan internet IndiHome menjadi perlahan.

Bagi mereka yang mengalami masalah ini, Jaka mempunyai penyelesaian yang tepat untuk mengatasi Internet IndiHome yang perlahan yang boleh anda praktikkan dengan segera.

 • Cara Mengatasi Sambungan Lambat IndiHome
 • Punca Sambungan IndiHome yang Lambat
 • Ciri-ciri Gangguan Kehadiran yang Menguatkan Sambungan Lambat IndiHome

  Sebelum memasuki bahagian cara memperbaiki sambungan internet IndiHome yang perlahan, anda perlu mengetahui terlebih dahulu ciri-ciri gangguan yang berlaku pada sambungan internet IndiHome.

  Gangguan seperti ini boleh berlaku pada bila-bila masa untuk satu sebab atau yang lain, walaupun untuk perkhidmatan internet dari ISP kelas yang sama dengan IndiHome.

  Mengenal pasti ciri-ciri ini juga penting untuk membuat kita lebih memahami tentang parameter sambungan internet biasa dan yang mengalami gangguan seperti apa.

  1. Tidak dapat disambungkan ke Internet

  Bukan sahaja sambungan internet IndiHome tiba-tiba menjadi perlahan, gangguan juga boleh menyebabkan peranti yang anda gunakan tidak dapat menyambung ke internet sama sekali .

  Kadang-kadang gangguan seperti itu memang boleh berlaku dan penyebabnya boleh berbeza-beza, dan tentunya kaedah pengendaliannya juga berbeza .

  Apabila anda merasakan semua peranti IndiHome dipasang dengan betul, dan bil IndiHome dibayar apabila berlaku perkara seperti ini, anda pasti ada gangguan rangkaian.

  2. Sambungan lebih perlahan daripada biasa

  Apabila anda memuat turun fail dari laman web tertentu dan melihat lebar jalur muat turun yang lebih rendah daripada biasa , tidak semestinya itu berlaku kerana gangguan.

  Untuk mengukur kelajuan sambungan internet, kelajuan muat turun tidak dapat digunakan sebagai indikator kerana laman web muat turun mungkin menghadkan kelajuan muat turun penggunanya.

  Untuk memastikan bahawa sambungan internet IndiHome lambat, gunakan laman ujian kelajuan sambungan internet anda seperti ujian kelajuan dan laman web lain.

  Apabila anda melihat bahawa kelajuan yang ditunjukkan oleh laman web lebih lambat dari biasanya, maka data ini dapat menjadi penanda aras bahawa terdapat gangguan pada waktu itu.

  Cara Mengatasi Sambungan Lambat IndiHome

  Adakah anda pasti bahawa sambungan IndiHome lambat dan berbeza dari biasa? Kini tiba masanya untuk beralih kepada kaedah menangani masalah sambungan seperti ini.

  Terdapat pelbagai cara yang boleh anda cuba atasi masalah internet IndiHome secara tiba-tiba menjadi perlahan seperti ini.

  Koleksi kaedah ini sengaja membincangkan lebih daripada 1 kerana sebab yang berbeza, cara yang berbeza untuk menanganinya. Berikut adalah cara yang boleh anda gunakan untuk mengatasi hubungan perlahan.

  1. Mulakan semula Router Yang Digunakan

  Penghala adalah salah satu peranti yang sering menjadi sebab mengapa IndiHome lambat.

  Peranti yang bertanggungjawab sebagai perantara untuk peranti yang digunakan dengan internet, kadang-kadang mengalami kesilapan setelah menggunakannya selama beberapa waktu yang boleh menyebabkan gangguan kelajuan internet.

  Proses memulakan semula akan membantu menghilangkan ralat yang berlaku pada penghala yang anda gunakan, dan selalunya boleh menjadi jalan keluar untuk sambungan internet IndiHome yang perlahan.

  2. Hadkan Bilangan Pengguna

  Selain dari eroro pada peranti yang digunakan, penyebab IndiHome yang perlahan juga boleh berlaku kerana terlalu banyak peranti yang disambungkan .

  Sekiranya kelajuan internet IndiHome anda hanya 10MBp / S, dan terdapat lebih daripada 5 peranti yang disambungkan, maka kelajuan yang diterima oleh setiap peranti akan sangat kecil.

  Apatah lagi jika satu peranti melakukan proses muat turun, sambungan pada peranti lain dapat dikurangkan secara drastik .

  Masukkan menu admin, masukkan kata laluan penghala anda dan lihat berapa banyak peranti yang disambungkan. Sekiranya terlalu banyak, hadkan jumlah pengguna agar internet kembali lancar.

  3. Kosongkan Cache di Penyemak Imbas

  Internet IndiHome lambat ketika digunakan untuk menyemak imbas, mungkin penyemak imbas yang anda gunakan menyimpan terlalu banyak cache .

  Cache boleh menyebabkan sambungan internet yang anda gunakan menjadi lambat kerana cache tersebut mengandungi data dari aktiviti melayari yang anda lakukan sebelumnya.

  Cache yang terlalu banyak dapat membebani kerja penyemak imbas internet dan juga menyebabkan IndiHome menjadi perlahan.

  Kosongkan cache di penyemak imbas yang anda gunakan untuk mempercepat sambungan internet anda ketika mengakses internet melalui penyemak imbas yang anda gunakan.

  4. Kelajuan Peningkatan Yang Digunakan

  Sekiranya kaedah yang dijelaskan oleh Jaka sebelum ini tidak dapat mengatasi mengapa IndiHome lambat, mungkin anda perlu meningkatkan kelajuan pakej internet yang digunakan.

  Sambungan internet yang perlahan ini mungkin berlaku kerana corak penggunaan internet anda memerlukan sambungan yang lebih pantas dan stabil .

  Pilih pakej IndiHome yang lebih sesuai dengan keperluan anda untuk meningkatkan kelajuan internet sambil mengelakkan masalah lambat seperti ini.

  Punca Sambungan IndiHome yang Lambat

  Setelah mengetahui cara mengatasi masalah IndiHome menjadi lambat, ada baiknya anda juga mengetahui sebab-sebab IndiHome menjadi lambat.

  Mengetahui mengapa IndiHome lambat dapat membantu anda untuk mendiagnosis diri sendiri, mengenai masalah apa yang berlaku dan bagaimana mengatasinya.

  Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menjadi punca sambungan internet IndiHome tiba-tiba menjadi perlahan.

  1. FUP telah melebihi had

  Walaupun internet yang anda gunakan dilabel sebagai internet tanpa had, Dasar Penggunaan Adil atau lebih dikenali sebagai FUP masih dilaksanakan.

  Sekiranya penggunaan internet anda melebihi had FUP maka kelajuan internet yang digunakan akan dikurangkan secara automatik .

  Cara mempercepat Indihome yang perlahan dalam kes ini hanya mungkin dilakukan dengan menaik taraf pakej yang anda gunakan.

  2. Peranti rosak atau ralat

  Faktor yang sering menarik perhatian IndiHome yang perlahan adalah kerosakan pada peranti yang digunakan.

  Kerosakan atau kesalahan pada penghala, wifi yang terpasang, dan kabel optik yang digunakan dapat membuat jaringan internet terganggu dan lebih lambat dari biasanya.

  Pastikan bahawa setiap peranti yang anda gunakan berfungsi dengan baik untuk mengelakkan kelambatan kelajuan internet yang anda gunakan.

  3. Di bawah Pembaikan atau Gangguan Rangkaian

  Faktor ketiga ini tidak dapat ditipu dengan cara apa pun dan anda hanya boleh menunggu sehingga masalah internet IndiHome yang perlahan hilang dengan sendirinya.

  Untuk memastikan perkhidmatan yang mereka berikan berada dalam keadaan terbaik, kadang - kadang proses penyelenggaraan dilakukan oleh IndiHome dan ini boleh menyebabkan gangguan kelajuan internet.

  Di samping itu, gangguan rangkaian juga boleh berlaku kerana satu perkara atau perkara lain yang menjadikan internet IndiHome tiba-tiba menjadi perlahan .

  Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah kelajuan internet IndiHome yang tiba-tiba merosot

  Perkara seperti ini masih boleh dilakukan dalam perkhidmatan ISP seperti IndiHome.

  Semoga maklumat yang dikongsi Jaka ini dapat bermanfaat untuk anda semua dan sampai jumpa di artikel seterusnya.

  Baca juga artikel mengenai IndiHome atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan