Apakah Perbezaan antara HTTP dan HTTPS? Bersama dengan kelebihan penggunaannya

Adakah anda masih keliru tentang perbezaan antara HTTP dan HTTPS? Untuk lebih memahami internet, jadi mari kita kenal pasti apa pemahaman dan penggunaan sepenuhnya di sini.

Adakah pengguna internet? Atau sebaliknya sedang menguruskan blog peribadi?

Pasti anda tidak akan pelik apabila mendengar istilah HTTP dan HTTPS di sini. Terutama jika anda ingin meneroka dunia maya yang dilengkapi dengan aplikasi penyemak imbas yang digunakan.

Tetapi adakah anda faham, apakah dua istilah ini dan apakah perbezaannya? Maklumkan lebih lanjut, berikut adalah tinjauan lengkap mengenai perbezaan HTTP dan HTTPS !

 • Apa itu HTTPS?
 • Perbezaan antara HTTP dan HTTPS
 • Kelebihan HTTPS Berbanding dengan HTTP
 • Memahami HTTP dan HTTPS

  Walaupun kelihatan hampir sama dan hanya satu huruf yang berbeza, HTTP dan HTTPS jauh berbeza dan mempunyai pengaruh yang signifikan pada laman web atau blog.

  Sebelum mendalami perbezaan antara HTTP dan HTTPS, mari kita kenal pasti apa sebenarnya kedua-dua istilah tersebut.

  Apa itu HTTP?

  Sumber gambar: youtube.com

  HTTP (Hypertext Transfer Protocol) memiliki arti sebagai protokol permintaan atau respons berdasarkan mod komunikasi klien atau pelayan.

  Ringkasnya, HTTP dapat ditafsirkan sebagai protokol yang mengatur komunikasi antara pelanggan dan lelaki pelayan. Lalu siapa pelanggan sebenarnya?

  Pelanggan yang disebut dalam hubungan ini adalah penyemak imbas web dan peranti lain yang mampu mengakses, menerima, dan menampilkan kandungan di web.

  Oleh itu, pelanggan akan menghantar mesej ke pelayan yang mempunyai kandungan HTML dan menjawabnya dengan respons yang mengandungi kandungan HTML. Kegiatan ini diatur dalam protokol yang disebut HTTP.

  Apa itu HTTPS?

  Sumber gambar: strongram.io

  Kemudian HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) adalah versi HTTP yang lebih selamat, yang dikembangkan oleh Netscape Communication pada tahun 1993.

  HTTPS dilaksanakan dengan SSL (Secure Socket Layer) yang akhirnya mengalami kemas kini ke TLS (Transport Layer Security).

  Pada masa ini, kebanyakan laman web telah menerapkan HTTPS sebagai standard. Penyemak imbas web yang diintegrasikan dengan HTTPS memerlukan Sijil SSL untuk mengesahkan pelayan atau laman web.

  Sekiranya anda memperhatikan, penggunaan protokol HTTPS ditandai dengan ikon gembok di sebelah kiri bar alamat. Di situlah anda dapat melihat maklumat pengesahan sijil.

  Perbezaan antara HTTP dan HTTPS

  Walaupun hanya tinggal satu huruf, ternyata perbezaan antara HTTP dan HTTPS sangat penting berkaitan dengan keselamatan data yang anda gunakan Apakah perbezaan asasnya?

  1. Keselamatan Data Antara Pelanggan dan Pelayan

  Sumber gambar: signalinc.com

  Pertama kali berkaitan dengan keselamatan data antara klien dan pelayan, HTTP tidak dapat menjaminnya. Walaupun HTTPS yang telah diberi protokol keselamatan sudah dapat melakukan ini.

  Sekurang-kurangnya HTTPS juga dapat menangani masalah keselamatan data melalui tiga kaedah, iaitu pengesahan pelayan, kerahsiaan data melalui penyulitan, dan integriti data.

  2. Perbezaan Penggunaan Pelabuhan dan SSL

  Sumber gambar: securionpay.com

  Kemudian mengenai port yang digunakan, HTTP menggunakan port 80 dan HTTPS menggunakan port 443.

  Kedua-dua HTTP dan HTTPS mempunyai protokol pelayan klien yang sama, tetapi berbeza dengan sijil SSL yang diperlukan pada HTTPS.

  SSL (Secure Socket Layer) yang disebutkan sebelumnya juga berfungsi dalam keamanan untuk mengenkripsi data yang dikirimkan antara klien dan pelayan.

  Kelebihan HTTPS Berbanding dengan HTTP

  Sumber gambar: techwyse.com

  Melihat penjelasan mengenai perbezaan HTTP dan HTTPS di atas jelas bahawa HTTPS kini telah menjadi standard dan sepertinya diperlukan untuk pemilik laman web dan blog.

  Oleh itu, apakah kelebihan protokol HTTPS berbanding HTTP dalam penggunaannya?

  • Melindungi data dan transaksi di laman web dengan penyulitan, termasuk kata laluan dan lain-lain.
  • Meningkatkan tahap keyakinan pengunjung laman web dengan warna hijau yang biasanya terdapat di bar alamat dan ikon.
  • Keutamaan dalam mendapatkan ranking SEO yang lebih baik di halaman carian Google.

  Sekarang ini gambaran perbezaan antara HTTP dan HTTP dan kelebihan menggunakan HTTPS berbanding HTTP untuk laman web dan blog hari ini.

  Sekiranya anda mempunyai petua dan trik lain tentang mengurus laman web, jangan ragu untuk berkongsi di ruangan komen di bawah!

  Baca juga artikel mengenai Internet atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan