8 Kelebihan dan Kekurangan iPhone SE 2 (2020), Sama dengan iPhone 11 Pro!

Tidak sabar menunggu iPhone SE terbaru di Indonesia? Sebelum membelinya, pertimbangkan kelebihan dan kekurangan iPhone SE 2 (2020) dan ramalan harga di sini!

Di tengah-tengah wabak virus Corona (Covid-19) di seluruh dunia, Apple secara mengejutkan telah melancarkan siri iPhone HP murah melalui iPhone SE 2020 atau juga dikenali sebagai iPhone SE 2.

Dengan harga yang cukup berpatutan, iPhone SE 2 juga diramalkan akan menjadi saingan serius dalam barisan telefon bimbit Android berkualiti rendah di kelasnya.

Tidak sabar menunggu kehadiran iPhone SE 2 di Indonesia? Sebelum itu, rujuk dulu ciri dan kelebihan dan kekurangan iPhone SE 2 yang mesti anda ketahui terlebih dahulu.

 • Kelebihan iPhone SE 2 (2020)
 • Kekurangan iPhone SE 2 (2020)
 • IPhone SE 2 (2020) Spesifikasi dan Harga di Indonesia, Inilah Ramalannya!
 • Kelebihan dan Kekurangan iPhone SE 2 Terkini pada tahun 2020, Perubatan Kangen Series Older iPhone!

  Empat tahun selepas iPhone SE generasi pertama dilancarkan, iPhone mewujudkan kembali keinginan pengguna yang memerlukan iPhone reka bentuk yang ringkas melalui iPhone SE 2.

  Mempunyai reka bentuk klasik dengan konfigurasi butang Utama di wajah, iPhone SE 2 juga mempunyai dimensi yang lebih kecil berbanding dengan siri terbaru, seperti iPhone X Series dan iPhone 11 Series .

  Untuk menyelami lebih mendalam mengenai ciri-ciri iPhone SE 2, lebih baik anda melihat ulasan penuh di bawah ini, geng. Lihat ini!

  Kelebihan iPhone SE 2 (2020)

  Banyak kelebihan iPhone SE 2 menjadikannya telefon bimbit iPhone terbaru yang bernilai untuk anda miliki pada tahun 2020. Apakah sebabnya? Pertimbangkan perkara berikut.

  1. Dilengkapi dengan Apple A13 Bionic Chipset, iPhone 11 Series Equivalent

  Salah satu kelebihan iPhone SE 2 yang dinanti-nantikan adalah prestasinya yang jauh lebih pantas daripada iPhone X, anda tahu.

  Ini kerana iPhone SE 2, yang dirilis pada tahun 2020, dilengkapi dengan landasan yang sama dengan siri iPhone 11 dan iPhone 11 Pro, Apple A13 Bionic .

  Berbanding dengan siri iPhone 8 yang menjadikan inspirasi reka bentuknya, iPhone SE 2 mempunyai prestasi CPU 1.4 kali lebih pantas dan GPU 2 lebih ketat daripada Apple A11 Bionic, kumpulan itu.

  Sayangnya, Apple tidak menyatakan berapa banyak kapasiti RAM yang digunakan pada iPhone SE 2. Tetapi pastinya Apple memastikan aplikasi dan permainan akan berjalan dengan lancar pada peranti ini.

  2. Sokongan iOS 13 terkini

  Dengan komponen dalamannya yang benar-benar segar dan canggih, anda tidak perlu risau tentang sistem operasi yang digunakannya.

  iPhone SE 2 telah dilengkapi dengan iOS 13 lengkap dengan beberapa ciri iOS 13 terkini, seperti Mode Gelap , Pintasan Siri , dan lain-lain.

  Untuk sebarang kemas kini, iPhone SE 2 dijangka dapat mengemas kini OS untuk 5 tahun akan datang. Ini mempertimbangkan kitaran 5 tahun tahunan iPhone iOS yang telah berkuatkuasa setakat ini.

  3. Pilihan Penyimpanan Dalaman Besar Hingga 256GB

  Apple tidak pelik untuk menyajikan beberapa pilihan untuk penyimpanan dalaman (memori dalaman) pada siri iPhone terbaru ini.

  Tidak seperti iPhone 8 yang hanya menyediakan dua pilihan storan dalaman, iaitu 64GB dan 256GB.

  iPhone SE 2 hadir dalam tiga varian storan dalaman, iaitu 64GB , 128GB , dan 256GB sebagai yang terbesar. Pilih sahaja mengikut keperluan anda, geng!

  4. Butang Rumah dan ID Sentuh Kembali Lagi

  Salah satu ciri yang dinanti-nantikan oleh orang ramai di iPhone SE 2 adalah pengembalian butang Utama dan Touch ID .

  Terutama di tengah-tengah wabak Corona, di mana anda akan sangat sukar untuk menggunakan pilihan Face ID yang hanya disediakan pada siri iPhone X dan iPhone 11 terutamanya apabila anda harus menggunakan topeng.

  Di sini anda dapat merasakan sensasi menekan butang Home seperti dulu dan juga sistem keselamatan Touch ID yang mempunyai pelbagai fungsi bukan hanya untuk membuka kunci iPhone.

  5. Pilihan Reka Bentuk dan Warna Lebih Segar

  Berdasarkan reka bentuk, iPhone SE 2 memang menggunakan siri iPhone 8 menggunakan bahan badan belakang kaca dan kerangka aluminium , geng.

  Tetapi dari pilihan warna, iPhone SE 2 lebih segar dengan membentangkan tiga pilihan, iaitu Hitam , Putih , dan Merah, yang menjadi kegemaran ramai sekarang ini.

  Kemudian peletakan logo Apple kini beralih ke tengah, mengikuti reka bentuk yang diterapkan pada siri iPhone 11.

  IPhone SE 2 juga mempunyai sijil kalis air melalui IP67 yang dapat menyelam hingga 1 meter selama 30 minit. Anda juga tidak perlu risau tentang percikan cecair dan habuk.

  Oh ya, bagi anda yang sudah mempunyai siri iPhone 7 atau iPhone 8, anda boleh menggunakan aksesori anda di sini. Jadi lebih menjimatkan dan tidak perlu membeli yang baru, bukan?

  6. Kamera dilengkapi dengan mod potret

  Untuk sektor fotografi, iPhone SE dilengkapi dengan kamera utama 12MP (f / 1.8) yang bergantung pada ciri Potrait Mode untuk menghasilkan foto dengan latar belakang kabur.

  Anda juga dapat menikmati beberapa ciri seperti Depth Control untuk menyesuaikan tahap kabur, Potrait Lighting dengan enam jenis pencahayaan, dan Smart HDR .

  Bagi rakaman video, anda boleh merakam kualiti 4K @ 60 fps dan juga mempunyai ciri QuickTake seperti siri iPhone 11, geng.

  Sementara itu ada juga kamera depan 7MP (f / 2.2) yang juga dilengkapi dengan Potrait Mode, Depth Control, Potrait Lighting, dan Quick Take, dan mampu merakam video 1080p @ 30 fps.

  Kekurangan iPhone SE 2 (2020)

  Jangan tergoda untuk membeli iPhone SE 2 ini, kerana terdapat beberapa kekurangan pada iPhone SE 2 yang mungkin dapat dipertimbangkan untuk anda, di sini!

  1. Adaptor Pengecasan Cepat Memerlukan Kos Tambahan

  Di laman web rasminya, iPhone SE 2 mempunyai kapasiti bateri yang sama dengan iPhone 8 dengan ketahanan sehingga 8 jam untuk streaming video dan 40 jam untuk memainkan muzik.

  Menariknya, iPhone SE 2 juga menyokong pengecasan tanpa wayar dan pengecasan pantas 18W yang mampu mengecas 50% bateri hanya dalam 30 minit.

  Sayangnya, tentunya anda memerlukan bayaran tambahan untuk membeli penyesuai pengecasan pantas 18W , yang berharga sekitar Rp 500-600 ribu untuk produk asli Apple.

  Lebih mahal daripada menggandakan penyesuai QuickCharge 3.0 untuk Android, yang harganya rata-rata Rp 200-300 ribu.

  2. Lebih suka iPhone SE 2 atau iPhone 8?

  Pertanyaannya, dengan kisaran harga Rp 6-8 juta, apakah iPhone SE 2 termasuk dalam anggaran anda? Belum, geng.

  Sebagai contoh, anda tidak memerlukan spesifikasi yang ketat untuk bermain permainan, nampaknya siri iPhone 8 masih bernilai untuk anda miliki pada tahun 2020.

  Dengan harga sekitar Rp.4-5 juta pada masa ini , anda masih dapat menikmati reka bentuk iPhone klasik yang juga menyokong iOS 13 dan kemas kini ke 2022 atau lebih.

  IPhone SE 2 (2020) Spesifikasi dan Harga di Indonesia, Inilah Ramalannya!

  Sumber foto: apple.com (spesifikasi iPhone SE 2 setara dengan siri iPhone 11 menjadikannya sasaran banyak kalangan hari ini.)
  PerincianSpesifikasi IPhone SE 2
  Dimensi 138.4 x 67.3 x 7.3 mm
  Berat 148 gram
  Skrin Skrin sentuh kapasitif LCD Retina IPS


  4.7 inci 750 x 1334 piksel

  Chipset Apple A13 Bionic (7nm +)


  Hexa-core (Petir 2x2.65 GHz + Petir 4x1.8 GHz)

  GPU GPU Apple (grafik 4 teras)
  Sistem operasi iOS 13
  Ram -GB
  Ingatan dalaman 64/128 / 256GB
  Kamera belakang 12MP, f / 1.8, PDAF, OIS (lebar)


  Kilat dwi-LED dwi-LED, HDR

  Kamera depan 7MP, f / 2.2 (lebar)


  HDR

  Bateri 1,821 mAh
  Rangkaian GSM / CDMA / HSPA / EVDO / LTE
  SIM Dual SIM (Nano-SIM & eSIM, dual stand-by)
  Ciri IP67 tahan air, butang Rumah, Touch ID, pengecasan pantas 18W, pengecasan tanpa wayar
  Warna Hitam, Putih, Merah
  Tarikh Tayangan April 2020 (Amerika Syarikat)

  iPhone SE 2 diperkenalkan secara rasmi pada pertengahan April 2020 dan hadir dalam tiga pilihan warna, iaitu Hitam, Putih dan Merah. Untuk harga iPhone SE2 yang dikeluarkan secara rasmi adalah seperti berikut.

  • iPhone SE 2 (64GB) - Rp 6,3 juta (US $ 399)
  • iPhone SE 2 (128GB) - IDR 7 juta (US $ 449)
  • iPhone SE 2 (256GB) - Rp.8.7 juta (US $ 549)

  Pesanan itu sendiri akan bermula pra-pesanan pada 17 April untuk pasaran Amerika Syarikat dan akan mula dihantar pada 24 April .

  Lalu bagaimana dengan ramalan harga iPhone SE 2 di Indonesia? Jaka sendiri menganggarkan bahawa Apple HP terbaru akan dilancarkan secara rasmi melalui Apple Premium Seller di negara ini dalam 2-3 bulan akan datang.

  Harga iPhone SE 2 juga cenderung meningkat dengan harga mulai dari Rp 7-9 juta . Adakah anda berminat untuk memilikinya?

  Jadi itu semua ulasan mengenai kelebihan dan kekurangan iPhone SE 2 bersama dengan spesifikasi ramalan dan harga iPhone SE 2 di Indonesia.

  Bagaimana, jika setelah membaca ulasan di atas anda menjadi lebih berminat untuk memiliki iPhone SE 2 ini? Sila tulis komen anda di bawah dan sampai jumpa di artikel Jaka seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai iPhone atau artikel menarik lain dari Diptya .

  Artikel Berkaitan