5 Kamera Aksi Terbaik untuk Jalantikus Versi 2017

Adakah anda keliru membeli kamera? Di sini, rujuk Jaka untuk kamera aksi. Dijamin tidak akan menyesal dengan pilihan anda kelak.

Bagi anda yang suka pengembaraan dan mempunyai kemahiran yang mencukupi dalam bidang dokumentasi, tentu anda sudah biasa dengan Action Camera . Terdapat banyak kamera aksi yang dikeluarkan pada tahun 2017, tetapi tidak semuanya menjadi yang terbaik.

Kamera Aksi ini sengaja dibuat untuk menangkap momen dari situasi dan keadaan yang hampir tidak dapat dilakukan oleh kamera biasa. Action Camera ini sangat dipercayai untuk mengambil video atau gambar di tempat yang sukar dan bahkan ketika melakukan aktiviti yang sukar, misalnya, merakam aktiviti sukan yang cukup ekstrem. Kali ini Jka akan berkongsi 5 kamera aksi terbaik JalanTikus versi 2017, untuk rujukan anda , yang benar-benar mahu membeli kamera. Mahu tahu apa-apa? Dengar ya!

BACA JUGA
  • Cara Membuat Kamera Telefon Pintar Canggih seperti Kamera Tanpa Cermin
  • 10 Saluran YouTube Terbaik untuk Mempelajari Fotografi
  • 6 Petua Merakam Video di Android untuk Terkenal Seperti Raditya Dika

5 Kamera Aksi Terbaik untuk Jalantikus Versi 2017

1. KODAK PIXPRO SP360 4K

Yang pertama ialah Kodak Pixpro SP360 4K . Kamera Tindakan ini mempunyai fungsi yang luar biasa. Kamera ini direka khas untuk membuat video 360 darjah dan Realiti Maya tetapi anda harus menggunakan dua kamera agar hasil video lebih mengagumkan. Spesifikasi Kodak Pixpro SP360 4K merangkumi sambungan HDMI, USB, WiFi dan NFC. Resolusi foto maksimum ialah 12.4 MP . Sementara itu, bateri berkapasiti 1.250 mAh dan menyokong MicroSD hingga 128 GB. Harganya berharga Rp6.500.000.

2. ROLLEI ACTIONCAM S-50

Walaupun reka bentuk paparannya berukuran poket dan sedikit lebih besar, ia tetap boleh menjadi pilihan yang tepat kerana membawa sensor 14 MP dan mampu merakam Full HD 1080p dengan kelajuan 30fps. Kamera ini, yang hampir seperti GoPro, juga dilengkapi dengan WiFi dan lensa yang lebih nipis tanpa mengurangkan kemampuannya dalam kedalaman air. Tetapi sekiranya anda menggunakan bekas kalis air. Harga kamera II berharga 300 Euro atau setara dengan Rp 5.5 juta .

3. SONY ACTION CAM HDR-AS100V

SONY ACTION CAM HDR-AS100V ini mempunyai ciri anti- kesan , tahan debu dan kalis air yang sejuk. Kamera aksi ini yang dibuat oleh Sony ternyata mempunyai resolusi kamera yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan kamera aksi ** JVC dan GoPro **, resolusi 13 MP atau bersamaan dengan resolusi XIAOMI YI . Dari segi harga, SONY ACTION CAM HDR-AS100V dijual pada harga AS $ 300 atau setara dengan Rp. 4 juta .

LIHAT ARTIKEL

4. Kamera Tindakan Xiaomi Yi 4K 2

** Xiaomi ** mengeluarkan semula kamera aksi dengan spesifikasi yang tinggi sambil mengekalkan harga yang berpatutan. Xiaomi Yi 4K Action Camera 2 mempunyai paparan skrin sentuh yang diperkuat oleh Gorilla Glass . Xiaomi Yi 4k adalah salah satu pilihan kamera aksi harga murah seperti GoPro.

Spesifikasi Xiaomi Yi 4K Action Camera 2 merangkumi bateri 1.400 mAh, paparan 2.19 inci, sambungan HDMI, USB, WiFi, MicroSD hingga 128 GB, resolusi video maksimum 4K (3840 x 2160) 30fps, resolusi foto maksimum 12 MP dan harganya Rp2,425,000 .

5. SJCAM SJ4000

Kamera aksi ini memang harganya hampir sama dengan versi pertama Xioami, tetapi perbezaan di sini sudah menggunakan LCD , sedangkan untuk versi Xiaomi Xiaomi pertama belum menggunakan layar LCD. Spesifikasi yang dimiliki oleh SJCAM SJ4000 termasuk Sensor Gambar CMOS 12.0 MP, Layar LCD On-Board 2, resolusi video 1080P Full HD, kalis air hingga 30 meter, sambungan WiFi, kapasiti 900 mAh, dan harga Rp 1.300.000.

Itulah 5 kamera aksi yang siap diambil ke mana sahaja anda pergi untuk menemani aktiviti anda. Adakah anda mempunyai salah satu daripadanya? Jangan ragu untuk berkongsi pengalaman anda menggunakannya di ruangan komen di bawah.

Artikel Berkaitan