7 Aplikasi Pendidikan Terbaik di Android yang Membuat Anda Lebih Cerdas

perkara yang satu ini tidak pernah kita perhatian. Berikut adalah 7 aplikasi pendidikan terbaik di Android yang dapat menjadikan anda lebih pintar.

Bukan hanya untuk bermain permainan, mengakses media sosial, atau selfie. Telefon pintar juga boleh digunakan untuk menyokong aktiviti pengajaran dan pembelajaran di sekolah, tentu saja, jika digunakan dengan bijak.

Kini terdapat begitu banyak aplikasi pendidikan di Android yang dapat Anda gunakan untuk menyokong aktiviti anda sebagai pelajar model . Dari mula mengasah kemahiran bahasa asing, hingga menjadikan pembelajaran lebih menyeronokkan.

Sudah tentu, belajar melalui telefon pintar sangat berkesan. Sebabnya, objek yang satu ini tidak pernah luput sedikit pun dari perhatian kita. Berikut adalah 7 aplikasi pendidikan terbaik di Android yang dapat menjadikan anda lebih pintar.

BACA JUGA
  • 10 Aplikasi Pembelajaran Bahasa Inggeris Terbaik 2020 | Android & iOS!
  • 5 Aplikasi MANDATORI pada Peserta Telefon Pintar PBB
  • 11 Aplikasi Android Ini Mesti Miliki untuk Pelajar, Sudah Milikinya?

7 Aplikasi Pendidikan Terbaik Di Android

1. Belajar Kemahiran Cina - Cina

Adakah anda mempunyai pelajaran Bahasa Mandarin di sekolah anda ? Pening separuh mati? Tenang, anda boleh menggunakan aplikasi Learn Chinese - ChineseSkill .

Aplikasi pendidikan ini yang membolehkan anda belajar bahasa Mandarin dengan mudah dan menyeronokkan.

Aplikasi Utiliti ChineseSkill - Belajar Pendidikan Bahasa Cina DOWNLOAD

Setelah anda pasang, buka aplikasi dan anda akan menemui 3 bahagian utama iaitu Learn, Review, dan Discover. Jangan bimbang tentang kesukaran, kerana anda akan belajar bahasa Mandarin sepenuhnya dari awal.

Bermula dari Asas 1 hingga 3 dan seterusnya anda akan belajar warna, nombor, makanan, masa, soalan, dan banyak lagi. Silakan uji diri anda dengan segera, jangan terkejut jika anda mendapat nilai 100.

2. Hab Pengaturcaraan, Belajar kod

Aplikasi pendidikan seterusnya untuk belajar bahasa pengaturcaraan, aka coding, iaitu Hub Pengaturcaraan, Belajar kod . Pada era digital ini, nampaknya kemampuan pengaturcaraan dan pengekodan harus dimiliki oleh semua orang, terutama bagi anda yang masih pelajar.

Neximo Labs Apps Utilities MUAT TURUN

Programming Hub, Learn to code adalah aplikasi untuk belajar pengkodan dan pengaturcaraan bahasa HTML, CSS, dan Javascript. Aplikasi ini mempunyai penyusun luar talian untuk belajar dan berlatih tanpa memerlukan sambungan Internet.

Terdapat banyak koleksi contoh pengaturcaraan, dan bahan kursus yang lengkap. Semua syarat untuk belajar pengkodan dibundel dalam aplikasi Programming Hub, Belajar membuat kod.

LIHAT ARTIKEL

3. Duolingo - Belajar Bahasa

Adakah gred anda dalam Bahasa Inggeris selalu jatuh? Atau adakah anda sering diusik oleh rakan kerana bahasa Inggeris anda dilindungi? Ubah nasib anda dan tingkatkan kemahiran berbahasa Inggeris anda dengan Duolingo.

Apps Education Duolingo MUAT TURUN

Duolingo adalah aplikasi pendidikan untuk belajar bahasa asing, terutamanya bahasa Inggeris. Tidak hanya tersedia di Android, tetapi dapat digunakan pada aplikasi iOS dan berbasis web melalui penyemak imbas komputer anda.

4. PhotoMath

Matematik, salah satu mata pelajaran yang paling dibenci dan disukai. Sekiranya anda ingin belajar matematik tetapi bingung bila anda harus mempelajarinya melalui buku atau internet? Cukup gunakan PhotoMath .

MUAT TURUN Apl Microblink Produktiviti

PhotoMath adalah aplikasi pendidikan terbaik di Android yang berjaya menggabungkan kamera dengan kalkulator. Oleh itu, jika terdapat masalah matematik yang sukar, anda hanya perlu membuka aplikasi ini dan mengarahkan kamera ke masalah yang diinginkan.

Jawapannya akan muncul secara automatik di layar dan harus tepat jika disokong oleh kamera berkualiti. Untuk tutorial lebih lanjut mengenai penggunaan PhotoMath, anda boleh membacanya dalam artikel berikut.

LIHAT ARTIKEL

5. Perjalanan - Diari, Jurnal

Umur adalah canggih, mencatat bahan atau jadual kelas tidak harus ada dalam buku. Anda boleh menggunakan nota digital dan salah satu yang terbaik adalah Journey - Diary, Journal .

Permohonan perjalanan - Diari, Jurnal berguna untuk merakam pelajaran tugas setem dan mengingatkan jadual aktiviti anda yang mesti dilakukan. Penggunaan aplikasi ini sangat mudah dan mudah bagi anda yang tidak mahu menjadi rumit.

Office & Business Tools Apps 2 App Studio MUAT TURUN

Aplikasi ini sangat sesuai untuk anda pelajar teladan yang mempunyai jadual yang sibuk dan ingin menguruskan masa dengan cekap mungkin sehingga tugas itu dapat dipenuhi dan perkara-perkara penting lain diselesaikan.

6. Lensa Pejabat

Sekiranya guru / pensyarah anda telah menjelaskan pelajaran panjang lebar di papan tulis, maka mereka menyuruh anda mencatat, berikut adalah penggunaan asas Aplikasi Lensa Pejabat .

Dengan menggunakan aplikasi yang dibuat oleh Microsoft yang disebut Office Lens, akan sangat membantu pelajar dalam merakam pelbagai perkara, mulai dari bahan, pengumuman hingga sepanduk / poster.

Aplikasi Microsoft Corporation Office & Business Tools DOWNLOAD

Yang mesti anda buat hanyalah mengambil gambar papan tulis, dan semuanya akan dirakam dengan jelas. INGAT! Ini bukan aplikasi kamera biasa, anda boleh mengambil gambar dari pelbagai sudut tanpa perlu takut kehilangan setiap perkataan.

LIHAT ARTIKEL

7. Penyelesaian Pembelajaran Ruangguru

Ruangguru adalah salah satu aplikasi pembelajaran dalam talian terbaik di Android. Dengan aplikasi Ruangguru ini, anda boleh meminta pertolongan dengan memuat naik soalan yang sukar didapati dengan telefon pintar Android anda.

Apl Produktiviti Ruangguru DOWNLOAD

Aplikasi pembelajaran dalam talian Ruangguru dapat membantu menjawab soalan dalam matematik, fizik untuk peringkat sekolah rendah, sekolah menengah pertama dan sekolah menengah. Ciri lain yang sangat baik ialah anda boleh menggunakan Panggilan Audio untuk berbincang secara langsung dengan guru anda, malah anda boleh mengambil pelajaran.

Itulah 7 aplikasi pendidikan terbaik di Android, dapat menyokong aktiviti pembelajaran, dan menjadikan anda lebih pintar. Semoga bermanfaat, jangan buang masa dan belajar dari sekarang. Kongsi pendapat anda juga!

Baca juga artikel mengenai aplikasi atau tulisan lain dari Lukman Azis .

Artikel Berkaitan