Cara Mudah Mencari Fail dengan Format Khusus di Google

Bukan rahsia lagi bahawa Google serba boleh. Adakah anda salah seorang yang bergantung pada Google untuk mencari fail? Sekiranya demikian, maka ada cara cepat untuk mencari fail di Google.

Google benar-benar mengetahui segalanya. Perkhidmatan enjin carian ini menjadi popular kerana dapat menyajikan banyak hasil carian dengan cepat. Dari awal alamat, kadar pertukaran mata wang, bahkan hingga pelbagai fail yang anda perlukan juga tersedia di Google.

Adakah anda pengguna Google yang setia? Pasti tahu jika banyak hasil carian Google, tidak jarang hasil carian kurang sesuai untuk keperluan anda. Untuk itu, JalanTikus cuba memberikan kaedah untuk melakukan carian pantas di Google.

BACA JUGA
  • Perbezaan Lucu Antara Google.com dan Google.co.id
  • Cara Menukar Bahasa Google
  • Cara Mencari Fail Tersembunyi di PC atau Laptop Dengan Cepat

Cara Pantas untuk Mencari Fail di Google

Semasa mencari fail di Google, jika tidak sesuai dengan kata kunci, itu hanya akan membuat anda berpusing-pusing. Cara mencari fail di Google terdiri daripada beberapa jenis mod, cukup gunakannya mengikut keperluan anda.

1. Mod Peletakan Semula

Mod penyerahan ini dapat anda gunakan untuk mencari fail dengan cepat di Google apabila malas mengetik lama. Yaitu, ketik sambungan Nama Fail (dot) atau sambungan Nama Fail (ruang) , contohnya: Tutorial.pdf atau Tutorial pdf.

Terdapat juga sambungan fail yang boleh anda rujuk untuk mencari fail yang sesuai dengan keperluan anda adalah Adobe Portable Document Format (pdf) , Microsoft Excel (xls) , Microsoft PowerPoint (ppt) , Microsoft Word (doc) , Microsoft Works (wks, wps, wdb) , Format Teks Kaya (rtf) , Teks (ans, txt) , dan lain-lain seperti mp3 , mkv , dan apk . Kaedah ini mungkin digunakan oleh anda setiap hari, tetapi sayangnya hasilnya kadang-kadang tidak relevan. Kerana mungkin anda dibawa berpusing-pusing ke web yang hanya bermaksud mencari pengunjung.

LIHAT ARTIKEL

2. Mod Pro

Cera melakukan carian pantas di Google memerlukan anda mengetik lebih lama, tetapi semuanya terbayar dengan hasil carian yang lebih pantas dan lebih relevan. Beberapa cara yang boleh anda gunakan untuk mencari fail di Google dengan mod ini adalah:

  • intext: Nama fail ext: Samb

Dengan cara ini, semua carian anda akan diarahkan ke halaman yang terdiri daripada carian dengan teks yang sepadan dengan nama dan pelanjutan fail yang betul. Contohnya, intext: Tutorial ext: pdf.

  • intitle: Nama fail ext: Samb

Kata kunci carian ini akan memandu hasil carian ke tajuk yang sesuai. Perlu diingatkan, judul yang dimaksud adalah judul pada nama tab ketika dibuka. Contohnya, intitle: Tutorial ext: pdf.

  • inurl: Nama fail ext: Samb

Dengan menggunakan rentetan inurl , pencarian akan terbatas pada url yang mengandungi nama fail dan juga mempunyai fail dengan ekstensi yang tepat. Dengan menggunakan rentetan ini, anda akan mendapat fail yang lebih pantas yang anda perlukan. Contoh hasil carian: www.jalantikus.com/tutorial/apa-saja-ada.pdf dan lain-lain.

Catatan: Sekiranya menggunakan lebih daripada satu kata kunci nama fail perkataan, anda boleh menggunakan tanda lain sebagai bantuan. Contohnya, tutorial memasak, tutorial memasak, atau "tutorial makan".

Tambahan: Anda juga boleh mencari di web dengan rentetan : url yang berkaitan . Rentetan atau operator ini digunakan untuk mencari di web yang isinya serupa dengan url tertentu. Contohnya berkaitan: //jalantikus.com.

Sangat mudah, bukan?

3. Trik Pencarian Pantas di Google Lain

Di atas adalah cara untuk melakukan carian fail cepat di Google. Tetapi selain fail, anda juga dapat mencari maklumat di Google dengan cepat menggunakan rentetan kata kunci tertentu berikut:

Rentetan PengendaliFungsi
kata kunci ATAU kata kunci Operator ini akan mempercepat carian di Google jika anda menggunakan dua kata kunci yang berkaitan, misalnya Cat | Tiger
"kata kunci" Sekiranya anda mahu carian anda terhad pada kata kunci yang diinginkan, gunakan tanda petik antara kata kunci carian, misalnya "Petua Android"
kata kunci ~ kata kunci Operator carian pantas di Google untuk mencari hasil carian serupa, mis. Tetikus ~ Susun
kata kunci * kata kunci Pernah mendengar lagu tetapi hanya ingat beberapa liriknya? Sekiranya ya, gunakan pengendali ini sahaja.


Contohnya, ingatkan saya * lirik embun pagi

kalkulator Gunakan +, -, *, / dan () simbol untuk menggunakan perkhidmatan kalkulator pada Google

Itulah cara untuk mencari fail di Google yang disediakan oleh Jaka dengan cepat. Jaka berusaha membuatnya semudah mungkin supaya anda dapat menggunakannya untuk mencari fail yang anda perlukan. Semoga bermanfaat.

Adakah anda mempunyai kaedah khas untuk mencari fail di Google? Berkongsi dengan Jaka!

Artikel Berkaitan