7 Anime Vampire Terbaik Sepanjang Masa, Cerita dan Watak Hebat!

Mahukan cadangan anime vampir terbaik yang boleh anda tonton? Jaka mempunyai beberapa tajuk terbaik, dijamin sangat hebat!

Walaupun dibuat di Jepun, itu tidak bermaksud bahawa anime tidak mengadopsi budaya dari luar. Banyak anime yang diilhamkan oleh mitologi kuno.

Salah satunya adalah vampire. Makhluk ini lahir dari cerita rakyat Eropah yang suka menghisap darah dan boleh berubah menjadi kelawar.

Banyak kisah dan watak anime bertema vampire yang sangat keren! Jaka akan memberikan beberapa cadangan tajuk terbaik!

 • Bakemonogatari
 • Shiki
 • Darah +
 • Kekkai Sensen (Battlefront Blade Darah)
 • Owari no Seraph (Seraph of the End: Pemerintahan Vampire)
 • Anak darah
 • Anime Vampire Terbaik

  Anime vampire mampu memberikan sesuatu yang menakutkan dan mendebarkan. Lebih-lebih lagi, jalan ceritanya sering menjadi sebilangan besar orang.

  Jauh dari menakutkan, watak vampir di anime sebenarnya kelihatan keren walaupun masih kelihatan sangat menakutkan.

  Jadi, anime apa yang akan disarankan Jaka untuk anda?

  1. Hellsing Ultimate

  Sumber foto: Netflix

  Semasa berbicara mengenai anime bertema vampire, salah satu yang terbaik tentu saja adalah Hellsing Ultimate yang merupakan versi reboot Hellsing yang dilancarkan pada tahun 2001.

  Kisah ini berpusat pada watak bernama Alucard, tokoh vampir terkuat yang pada masa lalu dikalahkan oleh Van Hellsing.

  Dia kemudian menjadi ejen organisasi Hellsing yang dimiliki oleh kerajaan Inggeris yang bertanggungjawab membasmi makhluk ghaib. Dalam menjalankan tugasnya, dia dibantu oleh Seras Vitoria.

  Anime ini sering dipuji kerana kualiti gambarnya yang keren. Cukup banyak pemandangan yang ditunjukkan, jadi bagi anda yang tidak kuat, tidak digalakkan menontonnya.

  2. Bakemonogatari

  Sumber foto: Kertas Dinding HD

  Bakenomonogatari adalah salah satu anime terbaik dalam siri Monogatari yang mempunyai banyak daripadanya. Siri ini diadaptasi dari Novel Cahaya.

  Koyomi Araragi adalah pelajar sekolah menengah biasa sebelum mendapat serangan vampire. Walaupun dia bertahan, dia memiliki kekuatan aneh seperti super vision.

  Untuk membuatnya kembali normal, dia juga berusaha menyembuhkan orang lain yang juga memiliki kekuatan ghaib untuk mengungkapkan rahsia yang menyelimutkannya.

  3. Shiki

  Sumber gambar: DevianArt

  Sebuah kampung kecil bernama Sotoba tiba-tiba mengalami fenomena aneh yang menyebabkan penduduk di sana mengalami kematian yang pelik

  Seorang pemuda antisosial bernama Natsuno Yuuki terobsesi untuk menyelesaikan misteri tersebut. Nampaknya, kematian itu disebabkan oleh gigitan vampire.

  Dibantu oleh doktor muda bernama Toshio Ozaki, mereka juga berusaha menghilangkan wabak sambil melindungi kampung Sotoba.

  Anime Shiki yang satu ini mempunyai banyak adegan seram yang tegang, jadi siapkan hati anda, geng!

  4. Darah +

  Sumber gambar: Pinterest

  Seterusnya adalah anime Blood +, yang merupakan sekuel Blood: The Last Vampire. Cerita itu sendiri berpusat pada seorang gadis sekolah menengah bernama Saya Otonashi.

  Pada suatu hari, dia tiba-tiba diserang oleh seorang vampir bernama Chiropteran. Nasib baik, dia diselamatkan oleh lelaki misteri bernama Hagi.

  Lelaki itu tidak dapat membunuh Chiropteran dan mengatakan bahawa hanya saya yang dapat membunuhnya setelah gadis itu meminum darah Hagi.

  Setelah mengetahui bahawa ada organisasi pemburu Chiropteran bernama Red Shield, saya memutuskan untuk bergabung. Memerangi makhluk-makhluk ini akan membuka ingatan saya tentang masa lalunya.

  5. Kekkai Sensen (Battlefront Blade Darah)

  Sumber foto: YouTube

  Bandaraya New York telah berubah. Bukan sahaja nama telah menjadi Hellsalem Lot, makhluk yang tinggal di dalamnya juga telah berubah.

  Bermula dari monyet supersonik, raksasa, hingga vampir yang tinggal di sana. Kejadian ini bermula dengan peristiwa pembukaan pintu dimensi lain di New York yang membuat banyak makhluk aneh keluar.

  Selepas peristiwa ini, lahirlah sebuah organisasi bernama Libra yang ditugaskan untuk menjaga ketertiban kota agar kekacauan tidak merebak ke seluruh dunia.

  Seorang lelaki bernama Leonardo Watch tiba-tiba mendapat kekuatan aneh bernama Kamigami no Higan yang mengorbankan mata adik perempuannya.

  Dia juga pergi ke Lot Hellsalem untuk mencari jawapan mengenai misteri yang dialaminya. Itu lebih kurang jalan cerita anime Kekkai Sensen .

  6. Owari no Seraph (Seraph of the End: Pemerintahan Vampire)

  Sumber foto: Pic Pic

  Kerana munculnya virus misteri yang membunuh manusia ketika mereka berusia lebih dari 13 tahun, vampir keluar dari tempat persembunyian mereka dan memperbudak manusia.

  Yuuichirou dan Mikaela Hyakuya tidak suka diperlakukan sewenang-wenangnya oleh vampir. Mereka juga memutuskan untuk melarikan diri.

  Malangnya, hanya Yuuichirou yang terselamat. Dia ditemui oleh Syarikat Setan Bulan yang bertujuan untuk menghancurkan semua vampir di Jepun.

  Empat tahun kemudian, dia berjaya menjadi anggota Imperial Demon Army of Japan dan bertekad untuk membalas dendam terhadap kumpulan vampir.

  Anime Seraph of the End adalah salah satu anime popular yang mempunyai jalan cerita yang mendebarkan!

  7. Ladang Darah

  Sumber gambar: Viz Media

  Anime vampir terakhir dalam senarai ini adalah Blood Lad . Anime ini menceritakan kisah vampire kuat bernama Staz Charlie Blood yang menguasai daerah timur dunia iblis.

  Menurut khabar angin, dia adalah vampir kuat yang kejam dan haus darah. Sebenarnya, Staz adalah wanita akut yang taksub dengan budaya Jepun!

  Kemudian, seorang wanita Jepun bernama Fuyumi Yanagi secara tidak sengaja memasuki dunia iblis. Staz tertarik pada Fuyumi.

  Malangnya, Fuyumi terpaksa mati di dunia iblis. Staz bertekad untuk menghidupkannya kembali, walaupun harus menempuh perjalanan ke dunia manusia.

  Mungkin anda tertanya-tanya mengapa tidak ada anime Netlfix asli, Castlevania , dalam senarai di atas.

  Walaupun diangkat dari permainan buatan Jepun, filem animasi dibuat di Amerika, geng! Gaya melukis memang dibuat serupa dengan gaya anime.

  Di mana anda kegemaran? Tulis di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai Anime atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan