Sebab dan Penyelesaian Aplikasi Whatsapp Tidak Boleh Dibuka

Pernahkah anda ketika ingin membalas sembang masuk, aplikasi WhatsApp anda mengalami kesalahan dan tidak dapat dibuka? Tetapi anda tidak perlu risau, kerana kali ini Jaka akan membincangkan sebab-sebab WhatsApp yang tidak dapat dibuka.

Adakah anda pernah mengalami masalah bahawa WhatsApp tidak dapat dibuka? Atau media sosial lain, seperti Instagram tidak dapat dibuka? Pasti anda berasa sangat kesal.

Nampaknya, ada banyak faktor yang menyebabkan aplikasi WhatsApp tidak berfungsi dengan optimum. Tetapi anda tidak perlu risau, kerana kali ini Jaka akan membincangkan punca kesalahan WhatsApp ini.

Selain itu, Jaka juga memberikan solusi agar aplikasi WhatsApp yang tidak dapat dibuka sebelumnya dapat digunakan kembali normal.

 • Aplikasi WhatsApp Telah Tamat
 • Sambungan internetnya lemah
 • Menyusun cache Whatsapp
 • Penyelesaian Aplikasi WhatsApp yang Tidak Boleh Dibuka
  • Kemas kini Aplikasi OS dan WhatsApp
  • Keluarkan Cache Aplikasi Whatsapp
  • Padamkan Data Aplikasi WhatsApp
  • Mulakan semula Telefon Pintar
  • Pasang semula Aplikasi Whatsapp
 • Sebab Aplikasi WhatsApp Tidak Boleh Dibuka

  Seperti yang telah kita bicarakan sebelumnya, kami akan memberitahu anda apa penyebab aplikasi WhatsApp yang tidak dapat dibuka, lihat artikel ini dengan teliti.

  1. Telefon Pintar Anda Tidak Menyokong

  Sebab mengapa WhatsApp tidak dapat dibuka yang pertama adalah bahawa telefon pintar yang anda gunakan tidak menyokong aplikasi WhatsApp. Seperti yang anda ketahui, setiap telefon pintar akan sentiasa dikemas kini.

  Saat ini, spesifikasi untuk menggunakan aplikasi WhatsApp setidaknya Android dengan OS 4.0 dan iPhone dengan iOS 8. Jadi, ketika WhatsApp tidak dapat dibuka, pastikan telefon pintar anda mendukung aplikasi WhatsApp. Dan segera kemas kini sekiranya terdapat kemas kini terkini.

  2. Aplikasi WhatsApp Telah Tamat

  Sebab kedua ialah aplikasi WhatsApp yang anda gunakan sudah usang, atau masih versi lama. Setiap masa, WhatsApp akan sentiasa memberikan kemas kini untuk menyelesaikan bug dalam aplikasi.

  Jadi, alasan mengapa WhatsApp tidak dapat dibuka adalah kerana anda masih menggunakan versi lama. Kerana versi ketinggalan, akhirnya WhatsApp anda tidak dapat membuat panggilan video dan lain-lain.

  3. Sambungan internetnya lemah

  Sebab WhatsApp tidak dapat dibuka juga disebabkan oleh masalah sambungan internet yang tidak stabil. Kesannya, WhatsApp tidak dapat menghantar mesej, atau bahkan tidak dapat dibuka sama sekali. Perkara ini sering berlaku pada iPhone.

  4. Menyusun cache Whatsapp

  Sebab terakhir mengapa WhatsApp tidak dapat dibuka mungkin kerana jumlah cache yang banyak telah terkumpul. Semakin banyak cache menumpuk pada aplikasi telefon pintar, menjadikan beberapa aplikasi berat dan tidak dapat dibuka.

  Penyelesaian Aplikasi WhatsApp yang Tidak Boleh Dibuka

  Setelah mengetahui sebab mengapa aplikasi WhatsApp tidak dapat dibuka, kali ini Jaka akan memberikan jalan penyelesaian sekiranya aplikasi WhatsApp anda tidak dapat dibuka. Inilah cara menangani WhatsApp yang tidak dapat dibuka:

  1. Kemas kini Aplikasi OS dan WhatsApp

  Penyelesaian pertama adalah mengemas kini OS telefon pintar anda, dan juga mengemas kini aplikasi WhatsApp. Biasakan selalu menggunakan sistem operasi dan versi aplikasi terbaru, kerana biasanya terdapat bug yang lebih minimum.

  2. Padamkan Cache Aplikasi Whatsapp

  Cara menangani WhatsApp yang tidak dapat dibuka selanjutnya adalah membersihkan cache WhatsApp. Untuk melakukan ini, buka menu "Tetapan" pada telefon pintar, kemudian pilih "Aplikasi". Pilih "WhatsApp", dan pilih "Kosongkan Cache". Lakukan kaedah ini secara berkala agar cache tidak terkumpul.

  3. Padamkan Data Aplikasi WhatsApp

  Selain membersihkan cache, anda juga dapat menangani WhatsApp yang tidak dibuka dengan menghapus data. Kaedahnya hampir sama dengan cara mengosongkan cache sebelumnya, tetapi yang dipilih adalah "Hapus Data.

  Perlu diingat, dengan menghapus data, ia akan menghilangkan semua data, seperti sembang WhatsApp, media dan kenalan yang hilang. Sebaiknya buat sandaran terlebih dahulu untuk melindungi sembang penting.

  4. Mulakan semula Telefon Pintar

  Mengapa WhatsApp tidak dapat dibuka juga disebabkan oleh banyak sistem memori yang sedang berjalan. Untuk memperbaikinya, cuba mulakan semula telefon pintar anda. Apabila dihidupkan semula, WhatsApp voila anda dapat dibuka semula.

  5. Pasang semula Aplikasi Whatsapp

  Sekiranya anda telah menjalankan semua penyelesaian yang telah disediakan oleh Jaka tetapi WhatsApp juga tidak dapat dibuka, anda boleh menghapus aplikasi WhatsApp dari telefon bimbit anda, kemudian memasangnya semula.

  Nah, itulah sebab mengapa aplikasi WhatsApp tidak dapat dibuka dan penyelesaiannya. Bagaimana, geng, mudah untuk tidak mengatasi aplikasi WhatsApp yang tidak dapat dibuka? Sekiranya anda mempunyai kritikan dan cadangan, anda boleh membuatnya di ruangan komen, okey?

  Artikel Berkaitan