Bukan tipuan! Inilah Cara Mencegah Panas Laptop Semasa Digunakan

Berikut adalah cara untuk mengelakkan komputer riba terlalu panas di JalanTikus. Anda rasa seperti apa? Anda boleh merujuk artikel tutorial JalanTikus berikut.

Menggunakan komputer riba dan bukannya PC mempunyai sejumlah kelebihan dan kekurangan. Contoh kelebihan yang boleh anda perolehi daripada mengganti PC dengan komputer riba, salah satunya adalah mobiliti . Tidak seperti PC yang sukar dipindahkan, menggunakan komputer riba anda boleh bergerak mengikut keinginan anda.

Tetapi selain kekuatan, ada juga kekurangannya. Salah satunya ialah masalah kepanasan . Masalah kepanasan ini telah lama menghantui pengguna komputer riba, terutamanya jika ia digunakan untuk permainan. Melalui artikel ini, Jaka memberi cara untuk mengelakkan komputer riba menjadi panas.

BACA JUGA
  • Ulasan BUKU YOGA: Laptop Android Murah Yang Boleh Diubah Menjadi Tablet
  • 5 Pertimbangan Penting Sebelum Anda Membeli Laptop Baru
  • 6 Kaedah untuk Mencegah Cakera Keras Komputer Rusak atau Buruk

Cara Dapatkan Laptop Tidak Panas

Satu kelemahan menggunakan komputer riba dan bukannya PC adalah masalah panas. Tidak seperti PC yang boleh menggunakan penyejukan air, sistem penyejukan komputer riba sangat terhad. Ini dapat dilihat pada sebahagian besar peminat pisau kecil.

Berdasarkan pengalaman Jaka menggunakan Alienware 15 R2 (2016) , komputer riba ini telah direka khusus untuk permainan dan dilengkapi dengan sistem kipas berganda. Tetapi ketika digunakan dalam permainan, suhunya mencapai lebih dari 90 darjah Celsius , tetapi kipas tetap tenang dan sepi.

Sekarang, untuk mengatasi masalah ini, Jaka mengoptimumkan prestasi peminat melalui perisian HWInfo. Hasilnya memuaskan. Komputer riba lebih sejuk. Inilah cara menggunakannya.

Mengoptimumkan Kerja Kipas dengan HWInfo

Suhu standard biasa pada amnya adalah dalam lingkungan 60 hingga 90 darjah Celsius . Lebih dari 90 darjah, anda harus mula berhati-hati dan melakukan sesuatu. Kerana jika tidak, ia akan memendekkan jangka hayat komputer riba anda. Di atas 100 darjah, biasanya komputer riba akan dimatikan secara automatik sehingga kerosakan tidak berlaku pada komponen anda. Setelah memasang aplikasi HWInfo , ikuti langkah-langkah ini.

  • Buka aplikasi HWInfo yang telah anda pasang, tetingkap akan muncul seperti di bawah. Kemudian klik Sensor .
  • Kemudian klik "gambar peminat" di bawah seperti gambar di bawah. Dalam langkah ini jika anda terganggu oleh banyak pilihan sensor, anda boleh klik kanan, kemudian pilih Sembunyikan .
  • Anda boleh memilih, antara Set Manual , Custom Auto atau System Auto .
  • Sekiranya anda memilih pilihan Set Manual , anda boleh secara langsung menetapkan kelajuan kipas komputer riba anda.
  • Sekiranya anda memilih pilihan Custom Auto , di sini anda boleh menetapkan semula tetapan automatik bagaimana sistem kipas berfungsi pada komputer riba anda. Pilih sensor mana yang menjadi rujukan, dan tentukan kelajuan di lajur yang disediakan.
  • Sekiranya anda memilih pilihan Auto System , anda akan kembali ke tetapan lalai komputer riba anda.

Itulah cara untuk memastikan komputer riba tidak menjadi panas. Jaka telah membuktikannya sendiri dengan menggunakan pilihan Custom Auto dan terbukti berkesan. Komputer riba Jaka tidak pernah menyentuh 80 darjah celcius. Menarik kan? Selamat mencuba!

Artikel Berkaitan