Cara Mudah Memeriksa Tunggakan Elektrik PLN

Ada cara mudah supaya anda dapat mengetahui tunggakan PLN anda setiap bulan.

Sebelum ini, Jaka telah membincangkan Cara Mudah untuk Memeriksa Bil PLN melalui SMS, jadi kali ini Jaka akan membincangkan cara memeriksa tunggakan PLN. Memeriksa dan membayar jumlah bil elektrik PLN adalah wajib dan cubalah untuk tidak terlambat.

Sekiranya anda merasa mempunyai tunggakan PLN kerana anda terlambat atau belum membayar bil PLN dan bingung ingin mengetahui jumlah tunggakan anda, Jaka akan memberi anda petua. Berikut adalah perbincangan Jaka mengenai cara memeriksa tunggakan elektrik PLN .

BACA JUGA
  • 5 Cara untuk Memeriksa ID Pelanggan PLN Prabayar termudah untuk Elektrik Percuma
  • Cara Mudah Memeriksa Bil PLN Melalui SMS
  • 3 Cara Memeriksa Bil Elektrik Secara Dalam Talian Melalui Telefon Mudah Alih yang Paling Praktikal

Periksa Tunggakan Elektrik PLN

Sebenarnya, cara untuk memeriksa tunggakan bil elektrik PLN adalah sama seperti memeriksa bil elektrik secara dalam talian melalui telefon bimbit . Kali ini Jaka hanya akan menunjukkan satu cara untuk memeriksa tunggakan PLN. Untuk cara lain yang lebih lengkap, anda HARUS membaca artikel di bawah.

LIHAT ARTIKEL

Berikut adalah langkah-langkah Tunggakan Bil Elektrik PLN menggunakan aplikasi PLN Mobile:

- Langkah pertama, anda mesti memuat turun dan memasang aplikasi PLN Mobile di telefon bimbit anda. Sekiranya anda tidak mempunyai aplikasi, anda boleh memuat turunnya di pautan yang disediakan oleh Jaka di bawah:

MUAT TURUN Apl

- Langkah kedua, buka dan jalankan aplikasi PLN Mobile, kemudian pilih tab Maklumat untuk memeriksa tunggakan PLN anda.

- Langkah ketiga, kemudian pilih menu Maklumat Token Bil dan Elektrik.

- Langkah keempat, Masukkan ID Pelanggan PLN anda dengan betul.

Sekiranya anda lupa ID pelanggan anda, baca artikel ini sehingga anda mengetahui ID Pelanggan PLN anda:

LIHAT ARTIKEL

- Selesai! sekarang anda sudah mengetahui jumlah tunggakan PLN anda juga tahu bagaimana untuk memeriksa tunggakan elektrik PLN.

Sekiranya anda tidak mempunyai tunggakan elektrik PLN lagi, maklumat yang muncul akan seperti ini:

Denda Tunggakan PLN

Oleh itu, jika kita sengaja tidak membayar tunggakan elektrik kepada PLN, sekatan apa yang akan kita terima? Terdapat tiga sekatan yang akan diberikan oleh PLN, iaitu Denda , Penamatan Sementara dan Penamatan Tetap . Untuk denda, akan dikenakan kepada anda sekiranya anda terlambat membayar bil PLN melebihi 20 setiap bulan.

Sementara sekatan untuk penamatan sementara, akan berlaku jika anda tertunggak 1 bulan terlambat setelah tarikh akhir, Sementara penamatan tetap akan berlaku jika anda terlambat atau tunggakan pembayaran elektrik PLN anda setelah 60 hari dari tarikh akhir. Jadi, jangan tunggakan bil elektrik PLN, kawan-kawan, jika anda tidak mahu gelap.

Itulah petua dari Jaka mengenai Cara Memeriksa Tunggakan Elektrik PLN. Setelah mengetahui petua ini, mulailah cuba untuk tidak membayar bil PLN anda lagi, kawan-kawan! Sila kongsi dan komen artikel ini untuk terus mendapatkan maklumat, petua & trik serta berita mengenai teknologi dari Jalantikus.com

Baca juga artikel mengenai Produktiviti atau artikel menarik lain dari Naufal .

Artikel Berkaitan