Cara Menambah FPS (Bingkai Per Detik) Semasa Bermain Permainan di PC

Untuk mendapatkan FPS yang tinggi, tentunya memerlukan permintaan tinggi untuk perkakasan. Nah, di sini Jaka berkongsi cara meningkatkan FPS walaupun pada PC / komputer riba lama.

Pada masa ini bermain permainan adalah keperluan bagi semua orang. Bukan hanya sebagai hobi, bermain permainan juga terbukti dapat menghilangkan tekanan. Keselesaan dan kesenangan adalah kunci utama ketika bermain permainan. Dalam dunia permainan, ia dikenali sebagai FPS (Frame Per Second) . FPS boleh dikatakan sebagai penanda aras keselesaan bermain, kerana semakin tinggi FPS yang diperoleh, semakin lancar permainan dimainkan.

Rata-rata FPS yang praktikal selesa adalah 30-60 FPS . Untuk mendapatkan FPS yang tinggi tentunya memerlukan permintaan perkakasan yang tinggi. Nah, di sini Jaka berkongsi cara meningkatkan FPS walaupun pada PC / komputer riba lama.

BACA JUGA
 • 5 daripada permainan kad Android terbaik di Indonesia 2017
 • Line Rush, Permainan Terkini dari LINE Cooler daripada Subway Surfer
 • Permainan Kasual Android Paling Hebat Edisi September 2016

Cara Menambah FPS (Bingkai Per Detik) Semasa Bermain Permainan di PC

1. Kemas kini Pemacu VGA

Cara pertama untuk menambahkan FPS ke permainan PC adalah dengan kemas kini VGA . Yang ini cukup penting kerana VGA adalah salah satu perkakasan yang berpengaruh dalam bermain permainan selain pemproses. Oleh itu, pastikan PC / komputer riba mempunyai pemacu VGA terkini yang terpasang. Sekiranya anda ingin mengetahuinya, anda boleh menyemak melalui Device Manager kemudian Display Adapters .

Pada masa ini terdapat dua syarikat gergasi di VGA Gaming, AMD dan Nvidia . Sekiranya anda ingin mengemas kini VGA, anda boleh terus melayari laman web rasmi mereka, untuk AMD anda boleh melalui Kemas kini Pemacu AMD dan Nvidia boleh melalui Pembaruan Pemacu Nvidia. Sekarang, jika PC / komputer riba anda masih menggunakan Intel Onboard VGA, anda boleh menyemaknya melalui Intel Driver Support. Tetapi jika PC / komputer riba anda masih menggunakan Onboard VGA, Jaka mengesyorkan membeli PC / komputer riba baru kerana pada masa ini terdapat banyak permainan yang tidak menyokong VGA Onboard.

2. Mengemas Windows

Petua kedua untuk menambahkan FPS ke permainan PC adalah Tweaking Windows . Tweaking Windows boleh dikatakan salah satu kaedah yang paling berkesan untuk mengurangkan ketinggalan atau kaedah ini merupakan kaedah yang paling digemari untuk meningkatkan fps. Selain menambah keselesaan dalam bermain permainan, tweaking juga dapat mengurangi lambat pada PC / komputer riba. Berikut adalah beberapa perubahan yang disarankan Jaka untuk bermain permainan dengan lebih lancar dan selesa.

Menghilangkan Kesan Animasi pada Windows

 • Langkah pertama, buka System Properties , kemudian pergi ke tab Advance dan pilih Performance .

 • Kemudian pergi ke Tab Kesan Visual dan Sesuaikan untuk Prestasi Terbaik . Selepas itu klik Guna .

Menetapkan Bilangan Inti pada Pemproses

 • Win + R kemudian ketik msconfig , selepas itu Sistem Konfigurasi akan muncul .
 • Kemudian pergi ke tab Boot dan pilih Pilihan Lanjutan .

 • Seterusnya, periksa Bilangan Pemproses dan pilih mengikut jumlah teras pemproses anda . Jika anda mempunyai 4 teras kemudian pilih nombor 4. Jika anda klik Guna, melakukan restart pada PC / laptop anda.

3. Menggunakan D3DOverrider

D3DOverrider adalah perisian yang cukup hebat untuk menambahkan FPS. Perisian ini menggunakan sistem Triple Buffering . Apa itu Triple Buffering? Semasa kita bermain permainan atau melakukan rendering, tentu kita memerlukan penyangga. Baiklah, penyangga ini berfungsi untuk menyimpan data dalam VRAM buat sementara waktu sebelum memaparkannya ke monitor.

Dengan adanya buffer, prestasi komputer riba dalam bermain permainan akan meningkat secara automatik. Oleh itu Triple Buffering sangat diperlukan sekiranya tiba-tiba permainan tertinggal di tengah permainan. Selain itu Triple Buffering juga terbukti berkesan dalam menambahkan FPS. Untuk melakukan Triple Buffering, disyorkan untuk menggunakan D3DOverrider. Langkah-langkahnya adalah seperti berikut:

 • Buka aplikasi D3DOverrider, kemudian klik gambar berbentuk tambah seperti gambar di bawah.

 • Kemudian pilih permainan yang akan dibangkitkan oleh FPS (Contohnya PES 2016), kemudian klik buka .

 • Tetapan terakhir adalah seperti gambar di bawah.

4. Perkakasan Overclock

Overclock adalah tindakan untuk meningkatkan kadar jam komponen, dengan kata lain menjalankan komponen pada kelajuan lebih tinggi daripada asalnya. Overclocking biasanya dilakukan untuk CPU atau GPU. Jadi, pemproses yang mempunyai kelajuan 2.5 Ghz dapat ditingkatkan menjadi 3.0 Ghz.

Overclocking dapat dilakukan melalui BIOS atau melalui perisian tambahan. Salah satu perisian Overclocking adalah Rivatuner, SetFSB dan MSI Afterburner . Namun, proses overclocking ini sangat berisiko kerana dapat membuat komponen overclock menjadi cepat panas dan juga rusak dengan cepat. Walaupun begitu banyak orang sanggup melakukan overclocking untuk mendapatkan FPS yang selesa.

Itulah beberapa cara untuk menambahkan FPS (Frame Per Second) dalam bermain permainan. Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, kemampuan perkakasan yang anda miliki juga akan sangat berpengaruh dalam bermain permainan. Sekiranya anda mempunyai cadangan atau pertanyaan, anda boleh menulisnya di ruangan komen. Semoga bermanfaat!

Artikel Berkaitan