5 Aplikasi Kamera iPhone Terbaik yang Mesti Digunakan!

Menggunakan kamera pada telefon pintar memang memerlukan satu sokongan, salah satunya adalah aplikasi kamera iPhone. Ini disyorkan supaya anda dapat memaksimumkan kamera dalam peranti Apple.

Membuat gambar keren tidak mudah. Untuk mencipta kreativiti, anda mesti memasang aplikasi kamera pada telefon pintar, terutamanya iPhone. Kerana, dengan aplikasi yang anda pasang, anda dapat menjelajahi semua jenis bentuk foto agar kelihatan menarik.

Benar, ada banyak aplikasi untuk kamera di telefon pintar, baik Android dan iPhone sekalipun. Melalui artikel ini, Jaka mengesyorkan aplikasi kamera yang boleh anda gunakan untuk telefon pintar Apple untuk membuat foto yang berkualiti.

BACA JUGA
  • 25 Aplikasi Kamera yang Boleh Mengubah Android Canggih seperti DSLR
  • 4 Aplikasi Kamera Android Terbaik untuk Penyuntingan Foto

5 Aplikasi Kamera iPhone Terbaik yang Mesti Digunakan!

1. 645 Pro Mk III

Sebagai anak kecil, rasa ingin tahu anda mesti sangat tinggi. Semua perkara yang anda ingin cuba adalah supaya anda tahu bagaimana rasanya menggunakannya. Salah satunya, anda pasti pernah menggunakan kamera DSLR untuk mengambil gambar. Pada mulanya ia mungkin membingungkan anda, tetapi setelah anda terbiasa dengannya anda akan dapat membuat foto yang berkualiti.

Atas sebab ini, aplikasi 645 Pro Mk III ada di sini. Apabila anda menggunakan aplikasi ini, anda akan merasakan bahawa anda menggunakan kamera DSLR, bukan iPhone. Kerana antara muka yang dibawa sangat mirip dengan penggunaan DSLR. Anda boleh menetapkan ISO, shutter speed, dll secara manual.

Selain itu, aplikasi ini juga memberi akses kepada penggunaan filter yang cukup banyak. Sebenarnya, terdapat banyak kesan lensa yang boleh anda gunakan untuk mengambil gambar dengan sempurna dan dengan hasil yang luar biasa. Lalu, apa kelebihannya? Sudah tentu tidak!

Dengan aplikasi ini, anda dapat menyesuaikan penggunaan aplikasi mengikut keperluan fotografi anda. Sebagai contoh, anda boleh menyesuaikan fokus otomatis, keseimbangan putih, dan paparan agar nuansa dalam satu gambar yang anda buat akan lebih artistik. Oleh itu, gambar dengan nilai artistik tinggi boleh anda buat menggunakan aplikasi kamera DSLR yang canggih ini.

2. ProCam 4

Menggunakan aplikasi yang mampu memaparkan antara muka seperti DSLR adalah menyeronokkan. Namun, bagaimana nasib pengguna yang tidak menyukai aplikasi yang rumit? Tenang, jika anda masih mahu membuat foto yang indah, anda boleh menggunakan aplikasi kamera lain.

Ya, aplikasi kamera untuk penggunaan iPhone seterusnya adalah ProCam 4 . Dengan menggunakan aplikasi ini, anda dapat mengatur kamera iPhone secara terperinci tanpa perlu bersusah payah mengatur ikon di layar. Sebenarnya, anda juga dapat menyesuaikan pendedahan, kelajuan rana, ISO, dan keseimbangan putih sebelum mengambil gambar.

Satu perkara yang menarik ialah apabila anda mencuba ciri autofokus dengan ikon AF , anda dapat merasakan kehebatannya. Lagipun, bukankah itu sudah menjadi ciri biasa? Ya, menyesuaikan fokus secara manual adalah biasa, tetapi dengan menggunakan aplikasi yang satu ini, fokus kamera akan menjadi sangat lancar ketika anda beralih ke kiri dan kanan.

Aplikasi ini juga menyediakan fitur untuk menyimpan foto dalam format RAW , yang akan memberi anda akses untuk mengedit gambar mentah. Oh ya, anda juga boleh membuat video selang waktu di sini. Oleh itu, dengan mempunyai satu aplikasi, anda dapat membuat sesuatu yang dirancang dengan baik.

3. PureShot

Pada titik pertama, Jaka telah membincangkan penerapan 645 Pro Mk III. Nah, kali ini, ada aplikasi yang dikembangkan oleh pembangun yang sama, yang disebut PureShot . Menggunakan 645 Pro Mk III terasa sempurna, bagaimana dengan PureShot?

Ya, aplikasi yang satu ini juga menawarkan antara muka pengguna yang serupa seperti 645 Pro Mk III, yang memaparkan antara muka seperti DSLR. Sekiranya anda sangat menyukai gambar selfie dan ingin mendapatkan hasil terbaik ketika mengambil gambar selfie, anda boleh menggunakan mod selfie melalui aplikasi ini. Selain selfie, mod manual, auto, dll juga tersedia secara lengkap.

Walaupun begitu, bagi anda yang bergambar fanatik dengan sistem SLR, anda boleh mengendalikan mod manual agar foto anda kelihatan lebih artistik. Malangnya, ada satu perkara yang mungkin tidak anda gemari mengenai berita buruk itu. Kerana aplikasi kamera iPhone tidak menghadirkan penapis.

Walaupun begitu, anda masih dapat merasakan sensasi bermain DSLR dengan iPhone, bukan? Jadi, tunggu apa lagi? Segera buat karya yang menarik, menarik, dan menakjubkan walaupun foto itu tidak disentuh oleh Photoshop sebagai catnya.

4. Adobe Lightroom

Siapa yang tidak biasa dengan produk buatan Adobe ? Sebilangan besar orang muda menghafal produk Adobe. Adobe sendiri terkenal dengan aplikasi penyuntingan foto, baik untuk Android, iOS, dan Windows sekalipun.

Namun, siapa sangka bahawa aplikasi Adobe Lightroom untuk iPhone mempunyai fitur kamera yang mempunyai pelbagai fitur terbaik dan unik. Aplikasi ini ternyata menyediakan fitur penyimpanan foto dengan format RAW yang dapat digunakan oleh perangkat Apple. Menarik kan?

Sebagai tambahan kepada ciri-ciri ini, Adobe Lightroom untuk syarikat telefon pintar Cupertino (California) juga menyajikan tetapan ISO, paparan, dan lain-lain yang boleh anda tetapkan secara manual. Walaupun tidak dapat menyesuaikan cahaya, dengan format RAW , anda masih dapat mengedit foto dan menjadikannya kelihatan lebih sempurna.

Seperti yang telah dinyatakan, Adobe Lightroom adalah aplikasi penyuntingan foto yang memiliki kinerja dan fitur yang keren. Dengan menggunakan aplikasi yang satu ini, anda dapat mengedit foto menjadi hitam putih, kelihatan cantik, membuat wajah begitu menakutkan, walaupun dengan nada artistik.

5. Kamera +

Tidak ada aplikasi kamera iPhone yang bagus melainkan dengan antara muka yang mudah ? Rasa, dari tadi yang dibincangkan agak sukar ya? Sebenarnya bukan saudara dan saudari yang sukar, tetapi hanya perlu membiasakannya sehingga akhirnya anda merasa selesa. Tetapi, jika anda masih tidak menyukainya, apa yang boleh anda lakukan, Jaka mempunyai penyelesaian lain.

Aplikasi yang dapat digunakan oleh kamera pada iPhone yang memiliki tampilan sederhana adalah Camera + . Aplikasi ini akan memberi anda gambaran yang tidak akan menyulitkan hidup anda, tetapi masih menghadirkan pelbagai ciri menarik yang mesti anda cuba.

Walau bagaimanapun, anda tidak dapat menyesuaikan ISO dan paparan secara manual. Tetapi, dengan cara itu anda juga akan lebih mudah beroperasi bukan? Kerana, tanpa pengaturan sedemikian, anda masih dapat membuat karya yang menarik, sesuai dengan kreativiti yang anda miliki.

Ciri yang paling menarik di sini ialah anda akan ditawarkan penstabil . Oleh itu, semasa anda ingin mengambil gambar sesuatu, tetapi dengan kedudukan yang belum siap, tangan anda akan menggeletar secara automatik dan hasilnya akan kabur. Oleh itu, ciri ini wujud untuk mengelakkan kejadian serupa seperti itu.

Itulah 5 aplikasi kamera iPhone terbaik yang mesti digunakan sekiranya anda adalah pengguna sebenar produk Apple Cupertino. Mana yang menjadi kegemaran anda? Berikan pendapat dan komen anda di ruangan yang disediakan di bawah.

Artikel Berkaitan