12 Jenis Virus Komputer Berbahaya 2018 | Anda Boleh Buat!

Pengumpulan jenis virus yang berbahaya bagi komputer anda dan kaedah yang ampuh untuk mengatasinya. Terdapat aplikasi antivirus yang boleh anda muat turun secara percuma juga!

Komputer anda sering terkena virus ?

Virus yang biasa dijumpai di komputer, terutama yang mempunyai sistem operasi Windows. Virus ini boleh merebak melalui internet atau fail yang dipindahkan dari peranti lain.

Pada dasarnya virus komputer adalah program berbahaya yang boleh merosakkan sistem atau data pada komputer anda dan dapat merebak ke komputer lain.

Virus itu sendiri berbeza dengan kesan yang berbeza. Kali ini Jaka akan memberi anda maklumat mengenai jenis virus komputer yang biasa dan berbahaya.

 • Cacing
 • Virus Residen Memori
 • Virus Berbilang Bahagian
 • Virus LEMAK
 • Seterusnya…
 • Buat Virus Anda Sendiri
 • Aplikasi Antivirus Terbaik
 • Jenis Virus Komputer Berbahaya dan Cara Mengatasinya

  Virus berbahaya jika dibiarkan di komputer anda, selain membuang data secara rawak tetapi juga boleh merosakkan sistem operasi komputer anda.

  Salah satu cara yang pasti untuk menangani virus adalah antivirus . Aplikasi yang dapat mengesan virus dan menghapusnya dari komputer.

  Berikut adalah maklumat lengkap mengenai jenis virus komputer dan cara mengatasinya:

  1. Trojan

  Sumber gambar: Foto: Gatewall

  Jenis virus komputer yang pertama adalah Trojan .

  Virus ini adalah sejenis virus komputer yang mempunyai kemampuan untuk mengawal atau bahkan mencuri data yang terdapat pada peranti komputer.

  Virus Trojan biasanya berasal dari internet atau e-mel yang diterima oleh pengguna. Biasanya, untuk mengatasi virus jenis ini boleh menggunakan perisian Trojan Remover .

  2. Cacing

  Sumber gambar: Foto: sensorstechForum.com

  Virus jenis worm adalah sejenis virus komputer yang mampu membuat fail rawak tidak berguna dan dapat memenuhi cakera keras PC anda.

  Di samping itu, Cacing cukup berbahaya kerana ia dapat berkembang dan membiak.

  Pembaikannya sangat mudah, iaitu dengan mengimbas menggunakan Avast Antivirus.

  Perisian Avast MUAT TURUN Aplikasi Antivirus & Keselamatan

  3. Virus Residen Memori

  Sumber gambar: Foto: Pinterest

  Memory Resident Virus adalah sejenis virus komputer yang boleh menjangkiti RAM pada komputer. Kesan virus jenis ini adalah menjadikan prestasi komputer menjadi perlahan dan kurang optimum.

  Penyelesaiannya adalah menggunakan antivirus seperti Avast, Avira, dan sejenisnya.

  Avira Antivirus & Security Apps GmbH DOWNLOAD

  4. Virus Multipartit

  Sumber gambar: Foto: Repairshala

  Multipartite Virus biasanya terdiri daripada sebilangan fail yang dapat menjangkiti sistem operasi PC anda dengan banyak kesan seperti memformat HDD secara automatik sehingga beberapa aplikasi tidak dapat dibuka.

  Penyelesaiannya adalah melakukan defrag cakera keras secara kerap dan kerap mengimbas melalui Antivirus.

  5. Virus LEMAK

  Sumber gambar: Foto: Trik Xp

  Jenis virus Jadual Peruntukan Fail adalah virus komputer yang dapat merosakkan fail dalam direktori yang ditentukan.

  Fail yang dijangkiti virus jenis ini biasanya akan disembunyikan, seolah-olah fail tersebut hilang.

  Oleh itu, jika terdapat beberapa fail di komputer anda yang hilang secara misterius , itu mungkin penyebabnya ialah virus FAT . Cara mengatasinya sama seperti virus lain, menggunakan antivirus.

  6. Direktori Virus

  Sumber gambar: Foto: FlipKarma

  Direktori Virus adalah sejenis virus yang menjangkiti fail dengan pelanjutan .exe . Mungkin anda telah menjalankan fail .exe di komputer anda tetapi tidak dapat berjalan seperti biasa.

  Sekiranya tidak dirawat dengan cepat, virus jenis ini boleh merosakkan semua fail exe yang ada di komputer anda. Kadang kala, antivirus tidak mencukupi untuk menangani jenis virus ini.

  Kes persaingan yang teruk memerlukan anda memformat HDD dan memasang semula OS.

  7. Virus Makro

  Sumber gambar: Foto: Primaria Atp

  Virus makro boleh menjangkiti fail makro seperti .docm, .xls, .pps , dan sejenisnya. Virus jenis ini sering datang dari e-mel yang anda terima.

  Cuba untuk mengelakkan mesej asing masuk dan kerap mengimbas komputer anda dengan antivirus.

  8. Virus Sektor Boot

  Sumber foto: Foto: Maklumat Keselamatan Komputer

  Boot Sector Virus adalah sejenis virus pada komputer yang mampu menjangkiti bahagian terkecil dari peranti komputer yang disebut sektor boot disk .

  Apabila sistem komputer berfungsi, virus jenis ini dapat bergerak ke mana sahaja untuk menjangkiti fail yang ada. Cara mengatasi virus ini adalah dengan menetapkan cakera keras anda ke dalam Write Protect .

  9. Menimpa Virus

  Sumber gambar: Foto: Me Phim Online

  Overwrite Virus dapat menghapus fail atau data yang dijangkiti tanpa mengurangkan kapasiti cakera keras komputer.

  Jadi, pada dasarnya fail yang dijangkiti akan hilang, tetapi kapasiti cakera keras akan tetap normal, seolah-olah fail tersebut masih dalam direktori.

  Sudah tentu ini akan membuat anda tidak merasa curiga sekiranya terdapat fail yang dihapuskan di komputer anda. Cara mengatasi virus jenis ini adalah dengan menghapus fail yang dijangkiti sehingga tidak merebak ke fail lain.

  10. Virus Tindakan Langsung

  Sumber gambar: Foto: slideshare.net

  Direct Action Virus adalah virus komputer yang dapat menjangkiti jenis fail Bat Autoxec yang terletak di direktori cakera keras. Virus komputer jenis ini biasanya aktif ketika sistem operasi mula-mula melakukan boot.

  Di samping itu, virus ini juga mampu menjangkiti peranti luaran seperti cakera keras dan pemacu kilat, yang mampu menjadikan virus ini tersebar dari satu komputer ke komputer lain.

  Penyelesaiannya sangat mudah dengan mengimbas secara berkala menggunakan antivirus.

  11. Virus Polimorfik

  Polimorfik Virus adalah nama virus komputer yang menjangkiti penyulitan data Polimorfik. Virus jenis ini akan mempengaruhi data dan fungsinya.

  Virus ini dapat berkembang dan membuat enkripsi mereka sendiri yang boleh berubah sehingga sukar dikesan oleh Antivirus.

  Sekiranya anda diserang oleh virus jenis ini secara keseluruhan, anda hanya boleh meminta bantuan daripada pengaturcara.

  12. Virus Pendamping

  Baiklah, jika virus komputer jenis ini agak berbeza dengan virus lain. Virus Companion akan menduplikasi data dan membuat data dalam format .com.

  Sudah tentu dengan itu kapasiti simpanan anda akan habis. Anda boleh mengatasi virus ini dengan antivirus.

  Buat Virus Anda Sendiri

  Tidak semua virus rumit dan sukar dibuat, anda boleh mengerjakan rakan anda dengan hanya menggunakan Notepad dengan beberapa perintah pengkodan di dalamnya.

  Terdapat pelbagai jenis virus / peretasan yang dapat Anda buat, termasuk membuat penutupan virus, mematikan internet secara kekal, Caps Lock Virus, dan banyak lagi.

  Anda dapat melihat kaedah lengkap dalam artikel Jaka di bawah:

  LIHAT ARTIKEL

  Aplikasi Antivirus Terbaik

  Sebelum anda dijangkiti virus di atas, adakah idea yang baik untuk menggunakan antivirus terlebih dahulu untuk mengelakkannya? Antivirus berguna untuk mengesan dan membuang fail virus yang menyerang komputer anda.

  Pada dasarnya, semua bentuk antivirus mempunyai fungsi dan prestasi yang sama. Namun, perbezaannya hanya pada pengenalan antivirus kepada virus itu sendiri. Contoh virus komputer yang dibasmi oleh NOD32 adalah Trojan, Worms, FAT, dan lain-lain.

  Antivirus yang terus diperbaharui berbanding perkembangan virus komputer terkini boleh dikatakan sebagai antivirus yang baik. Pada masa ini, Jaka menggunakan NOD32 Antivirus untuk PC utama.

  Aplikasi Antivirus & Keselamatan MUAT TURUN ESET

  Perkara yang mesti dipertimbangkan untuk mengamankan komputer anda menggunakan NOD32 :

  1. Imbasan komputer
  2. Padamkan fail di Karantina (fail yang dipenjara kerana merosakkan peranti)
  3. Imbas setiap Flash Disk atau HDD luaran yang dipasang di komputer anda.

  Dengan melakukan perkara di atas secara berkala, komputer anda akan mengelakkan virus buruk. Nah, jika anda mahukan Antivirus lain, anda dapat melihat dalam artikel sebelumnya mengenai Antivirus PC Terbaik.

  Itulah 10 virus komputer berbahaya yang biasa anda temukan di PC dan cara mengatasinya. Merawat PC anda bukan sahaja dari luar, tetapi anda juga harus menjaganya dari dalam.

  Ingat, semua peranti yang memiliki sistem operasi berpeluang dijangkiti virus buruk seperti pada telefon pintar anda.

  Virus mana yang menyerang PC anda? tuliskan di ruangan komen supaya anda dapat membincangkannya. Jangan lupa suka dan kongsi.

  Jumpa di artikel seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai Virus Komputer atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi .

  Artikel Berkaitan