7 Pelawak yang Mendapat Peranan Superhero, Adakah Lakonan Mereka Gagal?

Tidak selalu sinonim dengan tokoh yang hebat dan berwibawa, sebilangan bintang komedi berikut juga sebenarnya berjaya dalam watak superhero yang anda tahu!

Mungkin ada di antara anda yang berpendapat bahawa watak superhero sama dengan pelakon yang tampan dan cantik, keren, dan juga berwibawa, ya?

Itu juga tidak salah, memandangkan beberapa watak ikonik pahlawan super seperti Tony Stark, Captain America, dan banyak lagi memang dimainkan oleh pelakon yang berwibawa dan berwibawa.

Tetapi tidak kalah dengan pelakon-pelakon ini, ternyata terdapat juga banyak pelawak alias pelawak yang dengan sifat humor berjaya mendapat peranan sebagai pahlawan super, geng.

Jangan percaya? Dengarkan sahaja perbincangan mengenai pelawak atau bintang komedi yang mendapat peranan superhero berikut!

 • Chris Pratt - Peter Quill
 • Kumail Nanjiani - The Eternals (Kingo)
 • Taika Waititi - Korg
 • Benedict Wong - Wong
 • Ryan Reynolds - Wade Wilson (Deadpool)
 • Zachary Levi - Shazam
 • Pelawak yang mendapat peranan sebagai wira

  Siapa kata jika pelawak itu tidak layak mendapat watak watak superhero? Buktinya, pelawak berikut berjaya mendapatkan peranan sebagai superhero dan berjaya menjadikannya lebih berwarna, anda tahu!

  Mahu kenal sesiapa? Berikut adalah senarai lengkap. Lihatlah!

  1. Paul Rudd - Scott Lang (Ant-Man)

  Walaupun dia tidak mahu menganggap dirinya sebagai pelawak, sebenarnya Paul Rudd memang terkenal dengan peranannya yang lucu dalam filem.

  Walaupun berkat sifatnya yang lucu, Paul Rudd berjaya menjadi salah satu bintang komedi yang mendapat peranan sebagai pahlawan super dalam filem Marvel, anda tahu!

  Paul Rudd melakonkan watak superhero Ant-Mant, aka Scott Lang, dalam sejumlah filem Marvel yang berjaya membuat penonton ketawa dengan kegembiraan atas aksi lucu itu.

  2. Chris Pratt - Peter Quill

  Kemudian ada pelakon Chris Pratt yang berjaya membawa tawa melalui peranan superhero sebagai Peter Quill dalam beberapa filem yang dibuat oleh Marvel.

  Walaupun sebenarnya bukan pelawak, tetapi Chris Pratt sendiri terkenal sebagai bintang komedi sejak kemunculannya di salah satu siri TV berjudul Parks and Recreation pada 2009 lalu.

  Sebenarnya, melalui peranannya dalam siri TV Chris Pratt berjaya dinobatkan sebagai pelakon penyokong terbaik dalam siri komedi, anda tahu, geng.

  3. Kumail Nanjiani - The Eternals (Kingo)

  Sekiranya kedua-dua bintang komedi watak superhero tidak pernah mengakui bahawa dia adalah pelawak, maka ia berbeza dengan Kumail Nanjiani , geng.

  Kumail sendiri memang pelakon dan juga komik yang dikenali menerusi peranannya dalam siri TV berjudul Silicon Valley yang ditayangkan di HBO.

  Pelakon komedi yang satu ini kemudian diketahui mengambil bahagian dalam filem produksi Marvel berjudul The Eternals , dan melakonkan watak superhero bernama Kingo .

  4. Taika Waititi - Korg

  Pelawak yang mendapat peranan superhero seterusnya ialah pelakon Taika Waititi yang merupakan ahli kumpulan komedi bernama So You a Man.

  Taika muncul dalam filem Marvel Thor: Ragnarok pada tahun 2017 dan melakonkan watak superhero Korg .

  Selain mempunyai sejarah sebagai pelawak dan pelakon, Taika Waititi juga nampaknya menjadi pengarah dan penulis skrip, anda tahu.

  Taika malah menjadi pengarah dalam filem yang membintangi Marvel.

  5. Benedict Wong - Wong

  Mula dikenali oleh orang ramai sejak penampilannya dalam filem Doctor Strange, memerankan wira super Wong , yang pasti menyangka bahawa pelakon Benedict Wong juga nampaknya mempunyai sejarah sebagai pelawak, anda tahu!

  Benedict nampaknya memulakan penampilannya pada tahun 1993 dengan bermain di sitkom berjudul 15 Storeys High , dengan watak Errol Spears.

  Selain filem Doctor Strange, Benedict Wong sendiri kini telah memainkan beberapa filem Marvel seperti Avengers: Infinity War (2018) dan Avengers: Endgame (2019).

  6. Ryan Reynolds - Wade Wilson (Deadpool)

  Seterusnya adalah Ryan Reynolds , seorang pelakon yang pernah menyesali peranannya dalam filem DC. Sama seperti Chris Pratt, Ryan Reynolds sebenarnya bukan pelawak, geng.

  Walaupun begitu, tetapi Ryan Reynolds berjaya menampilkan elemen komedi yang cukup tebal melalui peranan superhero sebagai Wade Wilson dalam filem Deadpool pada 2016 lalu.

  Sebenarnya, kerana peranannya Ryan Reynolds berjaya membawa pulang trofi penghargaan sebagai Pelakon Terbaik dalam Komedi, anda tahu!

  7. Zachary Levi - Shazam

  Akhirnya ada Zachary Levi yang melakonkan watak superhero Shazam dalam filem arahan David F. Sandberg, Shazam! .

  Walaupun bukan benar-benar pelawak, Zachary Levi sendiri nampaknya melakukan debut lebar dalam produksi komedi muzikal berjudul First Date (2013).

  Tidak ketinggalan peranannya sebagai Shazam dalam filem ini juga memang cukup berjaya menampilkan unsur-unsur komedi yang begitu tebal. Itulah sebabnya Zachary sering disalah anggap sebagai pelawak oleh banyak orang, kumpulan itu.

  Nah, itulah beberapa pelawak atau bintang komedi yang berjaya mendapat peranan sebagai superhero dalam filem, geng.

  Walaupun watak superhero itu sendiri cukup serupa dengan tokoh yang hebat dan berwibawa, tetapi bintang komedi di atas tidak kurang hebatnya untuk melakonkan watak superhero. Adakah anda bersetuju?

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan